Ett tre månaders kort till campusbussen slukar 199 euro och ett gymkort för samma tid 90 euro. Det behövs handdukar, lakan, tvättmedel osv. Under ett studentutbyte är utläggen stora.
”Först tänkte jag att jag helst undviker att lyfta studielån, men utgifterna är stora. Eftersom jag är här bara tre månader vill jag inte pruta på erfarenheterna”, säger Mira Björkbacka.
Därför behöver hon verkligen studielånet, som vid utbytesstudier är 800 euro per månad.
Mira är utbytesstudent i Barcelona, där hon vid en högskola tar kurser som tillgodoräknas i hennes studier inom utbildningsprogrammet för ledningsassistenter och språk vid yrkeshögskolan Haaga-Helia.
Därför behöver hon verkligen studielånet, som vid utbytesstudier är 800 euro per månad.
Miras kurser går på engelska trots att hon åkte till Barcelona uttryckligen för att förkovra sin spanska.
”I Finland studerar jag spanska. Studierna är grammatikfokuserade, men börjar man tänka för mycket på grammatiken, vågar man inte öppna munnen längre. Därför ville jag åka som utbytesstudent till ett spanskspråkigt land.”
Mira sökte först till Madrid och Valencia, men blev utan studieplats. Vid det andra försöket öppnades ett nytt utbytesmål i Mataró nära Barcelona, dit hon sökte och antogs.
”I Barcelona är majoritetsspråket katalanska. Jag var lite rädd för hur jag skulle klara mig på bara spanska, men allt har gått bra.”
Bostadstillägg till utbytesstudenten, bostadsbidrag till den hemmastannande
Mira tog itu med utbytesförberedelserna strax efter att ha antagits och rekommenderar också andra att gör detsamma.
”Det lönar sig att skaffa sig bostad i tid. En del studiekompisar har bott på vandrarhem i veckotal eftersom de inte hittar någon annanstans att bo”, berättar hon.
Enligt Mira är det enklast att söka en bostad via Facebook. Där började hon också själv leta två månader före utbytet. Nu bor hon i samma bostad som en studerande från Peru och en från Argentina.
Pojkvännen, som under Miras utbytestid bor ensam kvar i det gemensamma hemmet, får också Miras andel av det allmänna bostadsbidraget, dvs. 240 euro.
För hyran får Mira bostadstillägg, som fortfarande kan beviljas personer som studerar bland annat utomlands och på Åland. Tillsammans med studiepenningen är studiestödet 460,28 euro. För Mira kom det som en överraskning att pojkvännen, som under Miras utbytestid bor ensam kvar i det gemensamma hemmet, får också Miras andel av det allmänna bostadsbidraget, dvs. 240 euro. På så sätt har sambon lättare att betala den gemensamma hyran medan Mira tillfälligt vistas annanstans.
Vid sidan av studiestödet och lånet får Mira skattefritt ett Erasmus-stipendium på 220 euro per månad. Dessutom tyr hon sig till sina besparingar.
För sjukdomsfall har Mira ett europeiskt sjukvårdskort, som ger rätt att anlita offentliga hälsovårdstjänster i Spanien till samma pris som de som bor stadigvarande i landet. Dessutom har Mira en resenärförsäkring.
Det räckte med att skolan meddelade FPA, och därefter kunde jag söka ändring i studiestödet.
”Det var lätt att sköta stödfrågorna. Det räckte med att skolan meddelade FPA, och därefter kunde jag söka ändring i studiestödet. Jag sköter alla mina stödärenden per telefon för att försäkra mig om att allt blir rätt”, säger Mira.
När man åker utomlands ska detta meddelas också magistraten. Under en utlandsvistelse som är kortare än ett år omfattas alltjämt av den finska sociala tryggheten.
”Det gäller att se till att få ihop studiepoängen”
Miras studier i Mataró är i huvudsak förlagda till förmiddagarna. För hösten måste hon få ihop 30 studiepoäng, men en del av dessa har hon redan tack vare arbetspraktiken redan innan hon åkte iväg, vilket är bra eftersom man inte nödvändigtvis får alla kurser som man önskar.
”Det gäller att se till att få ihop studiepoängen under utbytestiden”, konstaterar Mira.
Mira poängterar hur viktigt det är att själv vara aktiv om det så gäller bostads-, stöd- och studiefrågor eller vardagslivet vid sidan av studierna. Hon funderade redan på förhand var det är lättast att lära känna andra.
”Det absolut bästa beslutet var att gå med i det lokala Erasmus-nätverket. Under de två första veckorna hade vi program hela tiden. På så sätt fick jag kompisar och genast en inblick i det lokala livet. Man har inte behövt ströva omkring ensam på stan eller ha hemlängtan”, säger hon.
Kom ihåg innan du åker på utbyte
- Om du åker på utbyte i början av hösten, sök ändring i studiestödet och lånegaranti senast en månad före avfärden. Under andra tider är handläggningstiden ett par veckor.
- Du kan söka ändring i studiestödet via e-tjänsten eller genom att fylla i en blankett och posta den till FPA.
- Som bilaga till ansökan behöver du ett intyg över studierna utomlands. Intyget kan utfärdas av den egna eller mottagande läroanstalten. Det kan också vara fråga om ett avtal om inlärning i arbetet eller ett praktikavtal, av vilket utbytestiden eller tiden med inlärning i arbetet eller praktiktiden framgår. Du behöver inte sända hyresavtalet för bostaden utomlands till FPA.
- Om du vill att beloppet betalas in på ett utländskt bankkonto, behövs bankens namn, BIC-kod och adress samt IBAN-kontonumret. Du betalar själv kostnaderna för betalning till utlandet.
- Utifrån anmälan kontrolleras rätten till studiestöd utomlands. Samtidigt klarläggs om sökanden kvarstår inom den finska sociala tryggheten. Vid utbyte eller praktik utan lön som varar mindre än ett år omfattas man fortsättningsvis av den finska sociala tryggheten, medan praktik utan lön och utlandsvistelse på mer än ett år medför att sökanden flyttar över till den sociala tryggheten utomlands.
Som sakkunnig har Reeta Paatelma, jurist i studiestödsgruppen vid Juridiska enheten för förmånsrelaterade tjänster hos FPA, intervjuats.