Siirry sisältöön

Tiesitkö, että Kela piffaa osan opiskelijaruoastasi? 5 faktaa ateriatuesta

Opiskelu | 5.9.2017
Ateriatuen ansiosta korkeakouluopiskelijoilla on mahdollisuus syödä edullisesti terveellistä ja monipuolista ruokaa. Opiskelijaravintoloiden tarjontaa ohjaa ruokailusuositus, jonka Kela on koostanut yhdessä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kanssa.
Kuuntele artikkeli
""
Opiskelijaravintolat suunnittelevat ateriat opiskelijoille räätälöidyn ruokailusuosituksen mukaan.

1. Kela maksaa opiskelija-ateriastasi 2,30 euroa

Korkeakouluopiskelijat saavat ateriatukea eli päivittäin 2,30 euron alennuksen yhdestä opiskelija-ateriasta näyttämällä kassalla voimassa olevan ateriatukeen oikeuttavan opiskelijakortin tai Kelan ateriatukikortin. Opiskelijaravintola vähentää tuen aterian hinnasta. Opiskelijan taloudellinen tilanne ei vaikuta ateriatuen saamiseen.

Kela maksaa avustusta opiskelijaravintoloille aterioiden hintojen alentamiseksi. Ateriatuen piirissä olevat ravintolat toimittavat Kelalle kuukausittain tiedot myydyistä ateriatuetuista aterioista, ja tuki maksetaan sen perusteella.

2. Ateriatuki on jo 40-vuotias

Ateriatuki on ainutlaatuinen järjestelmä, jollaista ei ole samassa muodossa käytössä muissa maissa. Suomen valtio on tukenut korkeakouluopiskelijoiden ruokailua jo syksystä 1979 lähtien. Ammattikorkeakoulujen opiskelijat tulivat ateriatuen piiriin vuonna 1996.

Valtio tukee korkeakouluopiskelijoiden ruokailua vuosittain kaikkiaan noin 32 miljoonalla eurolla. Ateriatuen piirissä on opiskelijaravintoloita ympäri Suomen, Helsingistä Utsjoelle.

3. Opiskelijaruoka on ruokailusuosituksen mukaista

Opiskelijoille räätälöity ruokailusuositus on tärkeä osa ateriatukea. Kela on luonut suosituksen yhdessä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kanssa työvälineeksi, joka auttaa opiskelijaravintoloita ateriatuen kriteerit täyttävien aterioiden suunnittelussa ja toteutuksessa.

Suosituksen tarkoituksena on edistää opiskelijoiden hyvää ravitsemusta, terveyttä ja opiskeluvireyttä sekä varmistaa aterioiden hyvä laatu. Ruokailusuositus perustuu ympäri maailmaa tehtyihin tutkimuksiin.

Kela on koostanut ruokailusuosituksia opiskelijoille vuodesta 2003 lähtien. Uusin suositus on julkaistu vuonna 2016. Suosituksen onnistumisesta kertoo se, että tuoreen tutkimuksen mukaan pääaterian nauttiminen opiskelijaravintolassa parantaa opiskelijan ruokavalion laatua.

4. Terveellisen aterian koostaminen on tehty opiskelijalle helpoksi

Kela valvoo ruokailusuosituksen toteutumista tekemällä tarkastuksia ateriatuen piirissä oleviin ravintoloihin. Opiskelijalla itsellään on kuitenkin lopullinen vastuu siitä, valitseeko hän lautaselleen suosituksen mukaisen aterian. Tämän helpottamiseksi ruokalistoihin on merkitty suosituksen mukaiset vaihtoehdot ja opiskelijaravintoloissa on esillä kuva malliateriasta tai kirjallinen ohje sen kokoamiseen.

Ruokailusuosituksessa ohjeistetaan myös, miten ruokalinjastot järjestetään. Tiesitkö, että kasviksia ja salaatteja syödään enemmän, kun ne on sijoitettu linjaston alkuun?

5. Opiskelijaruoka tukee kestävää kehitystä

Ruokailusuosituksessa on huomioitu kestävä kehitys siten, että opiskelijaravintoloita kehotetaan lisäämään aterioiden kasvispainotteisuutta sekä kasvis- ja kalaruokien tarjontaa. Suosituksen mukaisia kalaruokia on tarjottava vähintään kaksi kertaa viikossa. Suosituksessa korostetaan myös ruokahävikin vähentämisen tärkeyttä.

Kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöä suositellaan lisättävän myös myönteisten terveysvaikutusten vuoksi. Vastaavasti suolan ja sokerin käyttöä kehotetaan edelleenkin vähentämään. Rasvan laatuun ohjeistetaan kiinnittämään entistä enemmän huomiota suosimalla kasviöljyjen ja kasviöljypohjaisten rasvalevitteiden käyttöä. Suosituksessa muistutetaan myös, että punaista lihaa ei pitäisi syödä yli puolta kiloa viikossa.

 Artikkelia on päivitetty 23.9.2019.

Ateriatuki opiskelija-aterian lautasmalli

Mitä ateriatuki merkitsee opiskelijabudjetille? Kysyimme opiskelijoilta, lue gallupin tulokset!

Etsi lähin opiskelijaravintola

Opiskelijaravintolahaku

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.