Siirry sisältöön

Yhteisellä jääkaapilla – siis avoliitossa?

Kela palvelee | 11.8.2017
Laura Lahtikivi
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Onko yhteiseen jääkaappinne ruokaa ostava avoliitossa kanssasi vai kenties kämppäkaverisi? Koska avoliitto vaikuttaa moniin Kelan etuuksiin, on se viime aikoina askarruttanut erityisesti yleisen asumistuen piiriin siirtyneitä opiskelijoita. Mistä oikein on kyse?

”Sosiaalioikeudessa avoliitto rinnastetaan lähes poikkeuksetta avioliittoon ja avopuolisoiden oletetaan elättävän toisiaan, vaikka mikään laki ei heitä velvoita elatusta antamaan”, kirjoitti tutkija Maija Faurie Kelan tutkimusblogissa vuonna 2010. Edelleenkään yleispätevää avoliiton määritelmää ei valitettavasti ole.

Kelan näkökulmasta avoliitto on mahdollinen, kun kaksi henkilöä muuttaa yhteiseen asuntoon. Asia varmistuu, kun avoliitosta ilmoitetaan. Tasa-arvoisen avioliittolain myötä myös samaa sukupuolta olevat henkilöt voivat asua avoliitossa. Jos kaksi ihmistä elää avioliitonomaisissa olosuhteissa jatkuvasti, ajatellaan heidän olevan yhdessä vastuussa taloutensa kuluista. Siksi esimerkiksi yhteisiä asumiskuluja tuetaan koko ruokakunnan yhteisellä asumistuella, johon molempien tulot vaikuttavat.

Joskus valokuvien avulla selvitetään kumppanin muuttaneen samaan osoitteeseen ihan vain testiksi, koeliittoon.

Avoliitosta kysyttäessä vastaan tulee monenlaisia selvityksiä: joku kutsuu itseään ullakolla asuvaksi talonmieheksi, kun taas toisen mukaan hän on rakas kihlattu. Joskus valokuvien avulla selvitetään kumppanin muuttaneen samaan osoitteeseen ihan vain testiksi, koeliittoon. Toisinaan taas samassa asunnossa asuvien on mutkatonta osoittaa olevansa kämppäkavereita: sisaruspuolilla voi näet olla eri sukunimet.

Yleisessä asumistuessa vuokrasopimuksella onkin iso merkitys. Jos asukkailla on erilliset vuokrasopimukset, heidän voidaan katsoa kuuluvan omiin ruokakuntiinsa, ellei kyse ole avoliitosta. Entäs sitten saman katon alla asuvat opiskelijat Ossi ja Olivia, joilla on erilliset vuokrasopimukset?

Kun suunnilleen saman ikäiset Ossi ja Olivia muuttavat yhdessä jo kolmatta kertaa yhteiseen asuntoon, saattaa heidän suhteensa vaikuttaa avoliitolta.

Jos Ossin ja Olivian vuokrasopimuksiin on kirjattu yhteisvastuu vuokrasta, tulkitaan heidän kuuluvan samaan ruokakuntaan. Vaikka yhteisvastuuta vuokrasta ei olisi, saatetaan asumisolosuhteita selvittää lisää yleisen elämänkokemuksen pohjalta. Kun suunnilleen saman ikäiset Ossi ja Olivia muuttavat yhdessä jo kolmatta kertaa yhteiseen asuntoon, saattaa heidän suhteensa vaikuttaa avoliitolta. Myös esimerkiksi kolmiossa asuminen kämppäkavereina kuulostaa uskottavammalta kuin pikkuyksiön jakaminen.

Lisäselvitysten avulla tarkastellaankin tapauskohtaisesti, onko kyseessä avoliitto vai kämppäkaveruus. Jos asut avoliitossa, kannattaa se tuoda esille jo hakemusta täyttäessäsi. Mahdollisissa jälkiselvittelyissäkin jokainen vastaa itse antamiensa tietojen paikkansapitävyydestä.

Vaikka avoliiton vaikutus etuuksiin voi aiheuttaa päänvaivaa, saattaa se myös yllättää positiivisesti. Voit esimerkiksi saada työmarkkinatukeesi tai peruspäivärahaasi lapsikorotuksen, jos avopuolisosi alaikäinen lapsi asuu kanssanne samassa asunnossa. Lisäksi sotilasavustuksen asumisavustukseen on oikeutettu myös avopuoliso, jolla on yhteinen lapsi palvelusta suorittavan kanssa. Esimerkiksi opintorahaan tai vammaistukeen avoliitto taas ei vaikuta lainkaan.

OmaKelassa voit näppärästi ilmoittaa yhteisestä vuokrasopimuksesta, avoliiton solmimisesta tai avoliiton päättymisestä. Millainen asuinkumppani sinä olet?

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.