Siirry sisältöön

Viisi tukea ja jokaisella eri maksupäivä

Kela palvelee | 25.3.2019
Anna Heikkinen
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Nuoruudesta asti palapelejä harrastanut veljeni antoi minulle joululahjaksi 1 500 palan palapelin. Veljeni tietää, etten ole luonteeltani pitkäjänteisimmästä päästä. Tämä olikin hänen haasteensa pikkusiskolle. Veljeni sanoi, että ensimmäinen palapeli on aina vaikein, mutta lupasi harjoituksen tekevän mestarin.

Seuraavana perjantaina leväytin palat pitkin olohuoneen pöytää. Pian huomasin, että kokoamiseen täytyi todella keskittyä ja seuraavia siirtoja miettiä tarkasti. Osan paloista pystyi ottamaan heti työn alle, osa paloista piti jakaa eri kasoihin ja osa näistä kasoista siirtää sivuun odottamaan vuoroaan. Siinä menikin viikonloppu paloja lajitellessa. Sain sentään reunapalat toisiinsa kiinni.

”Tämän rahojen pyörittäminen on yhtä palapelin kokoamista. Eikö kaikkia etuuksia voisi maksaa samana päivänä?”

Maanantaiaamun ensimmäisessä työpuhelussani kävin asiakkaan kanssa läpi hänen perheensä elämäntilannetta ja etuuksien maksuja. Perheen huolena oli talouden turvaaminen muuttuneessa elämäntilanteessa sekä laskujen ja vuokran maksaminen ajallaan. Perheen äiti oli työttömyyden jälkeen jäänyt äitiyspäivärahalle ja isä oli sairastanut jo pidemmän aikaa. Hänen sairauspäivärahakautensa oli päättymäisillään ja työkyvyttömyyseläkehakemus oli jo jätetty Kelaan.

Perheellä oli siis maksussa viisi eri Kelan etuutta, joilla kaikilla eri maksupäivä. Ja kun isän mahdollinen eläke lähtisi maksuun, maksupäiviin tulisi jälleen muutoksia. Isä totesi minulle naureskellen puhelimessa: ”Tämän rahojen pyörittäminen on yhtä palapelin kokoamista, kun maksupäivät vaihtelevat jatkuvasti. Eikö kaikkia etuuksia voisi maksaa samana päivänä?”

Mieleeni tulivat olohuoneen pöydällä odottavat palapelin palat. Jos minä saisin päättää, niin kaikki etuudet maksettaisiin samana päivänä kerran kuussa. Samalla tavalla kuin toivon, että palapeli valmistuisi hetkessä.

Maksupäivään vaikuttaa myös se, onko kyse kuukausikohtaisesta etuudesta vai kenties päivärahaetuudesta.

Etuuksien maksupäivät määrätään kuitenkin aina laissa. Maksupäivään vaikuttaa myös se, onko kyse kuukausikohtaisesta etuudesta, kuten lapsilisä, asumistuki tai eläke, vai kenties päivärahaetuudesta, kuten sairaus-, äitiys- tai työttömyyspäiväraha. Ensin mainituilla on etuuskohtaiset kiinteät maksupäivät kuukaudessa, mutta päivärahoissa maksupäivät muuttuvat aina maksujakson mukaisesti.

Kelasta tehdään kuukausittain miljoonia maksuja. En voi olla miettimättä, miten kävisi Kelan ja pankkien tietojärjestelmille, jos nämä kaikki maksut laitettaisiin liikkeelle samana päivänä. Maksupäivillä on myös selkeä vaikutus asiakaspalveluun. Maksuja selvitellään huomattavasti enemmän asiakaspalvelussa aina maksupäivien yhteydessä. Hajautetulla maksuilla voidaan siis taata, että etuudet ovat maksussa tileillä sovittuina päivinä ja asiakaspalvelun ruuhkahuippuja pystytään tasaamaan.

Mitenhän kävisi Kelan ja pankkien tietojärjestelmille, jos kaikki tuet laitettaisiin liikkeelle samana päivänä?

Maksupäiviin vaikuttaa myös se, milloin päätös etuudesta annetaan ja sattuuko maksupäivä viikonloppuun tai arkipyhäpäivälle. Jos päätös annetaan takautuvasti, maksetaan takautuva tuki yleensä kahden pankkipäivän kuluessa tilille, jonka jälkeen maksujaksot tasautuvat. Jos maksupäivä sattuu viikonlopulle tai pyhäpäiväksi, maksetaan tuki etuudesta riippuen ennen viikonloppua tai heti viikonlopun jälkeisenä pankkipäivänä. Kuukausikohtaisten etuuksien maksupäivät voi helposti tarkastaa Kelan verkkosivuilta. Vaihtelevuuden vuoksi päivärahaetuuksien maksupäivät kannattaa tarkastaa omasta asiointipalvelusta.

Ei siis ole mikään ihme, että laskujen ja etuuksien maksupäiviä joutuu joskus sumplimaan yhteen. Keskustelin perheen isän kanssa, voisiko heidän tilanteessaan auttaa maksujen jakaminen pieniin kasoihin, kuten palapelin kanssa. Osan laskuista ja menoista voi maksaa heti, kun etuus on tullut tilille. Osa etuudesta kannattaa jättää tilille odottamaan seuraavaa tukea, jolloin rahat yhdistämällä voi maksaa jokin isomman laskun tai vuokran. Maksupäivienkin kanssa oppii laittamaan paloja kohdilleen.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.