Siirry sisältöön

Työkyvyttömyyseläkkeellä vai töissä – vai sekä että?

Eläkkeellä | 30.5.2022
Kesäsesonki on työkyvyttömyyseläkkeellä tai kuntoutustuella olevan paras aika kokeilla sitä, mahdollistaisiko oma terveydentila pienimuotoista työskentelyä. Kukapa ei haluaisi kasvattaa kesälomabudjettiaan edes hiukkasen, jos siihen on vain mahdollisuus?
Anna Heikkinen
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Pitkän ja pimeän talven jälkeen sitä iloitsee jälleen Suomen tulevasta suvesta. Sen valaistuvista päivistä, lintujen laulusta ja hiekkakasan seasta nousevista leskenlehdistä. Samalla, kun luonto herää eloon, herää eloon myös yritysten rekrytointisivut. Yritykset ilmoittelevat tarpeestaan saada kesälomasijaisia kiivaimmiksi loma-ajoiksi, ja sesongin aikaan toimivat yritykset etsivät työntekijöitä liikkeisiinsä.

Tiesitkö, että työkyvyttömyyseläkkeelläkin voi ansaita palkkaa?

Eläkkeen aikana on mahdollista työskennellä omien tulorajojen puitteissa. Kelan työkyvyttömyyseläkkeessä tuloraja on tänä vuonna 855,48 euroa kuukaudessa. Tuloraja tarkoittaa sitä, että jos ennen veroa maksettavat ansiot (eli bruttotulot) eivät ylitä tätä rajaa, saatu palkka ei vaikuta eläkkeen maksuun millään tavalla. Jos tuloraja ylittyy, voi sillä olla vaikutusta eläkkeen maksamiseen.

Tulorajan ylittyessä eläkkeen maksaminen on keskeytettävä. Silloin sanotaan, että eläke laitetaan lepäämään. Eläkkeen tulee olla lepäämässä vähintään kolmen kuukauden ajan, kuitenkin enintään kaksi vuotta. Eläkkeen lepäämässä ollessa saa ansaita palkkaa ilman mitään rajoituksia ja eläkkeen saa takaisin maksuun heti kolmen kuukauden jälkeen, jos tuloraja ei enää ylity. Jos eläke on tarvetta laittaa lepäämään, kannattaa ansioiden siis olla yli tulorajan vähintään sen kolmen kuukauden ajan, että lepäämään jättäminen olisi kannattavaa.

Jos eläkettä maksaa myös työeläkelaitos, työeläkettä koskeva tuloraja pitää varmistaa aina omasta työeläkelaitoksesta. Työeläkkeen tuloraja ei ole välttämättä yhteneväinen Kelan rajan kanssa. Sekin on mahdollista, että Kelan eläke on laitettava työn vuoksi lepäämään, mutta työeläke pysyykin maksussa normaalisti työskentelystä huolimatta.

Kannustan lämpimästi kokeilemaan edes lyhyttä työskentelyä, jos siihen aukeaa mahdollisuus.

Tulot voivat vaikuttaa myös maksussa oleviin asumisen tukiin, saitpa sitten yleistä asumistukea tai eläkkeensaajan asumistukea. Yleisessä asumistuessa tarkistus tarvitaan, jos tulot nousevat yli 400 euroa kuukausitasolla. Eläkkeensaajan asumistuessa tarkistus tehdään, jos tulot nousevat yli 944 euroa vuodessa, eli 78 euroa kuussa. Tulojen vaikutus ja asumistuen tarkistustarve riippuu siis siitä, kumpi asumistuki sinulla on maksussa. Hae tarkistusta OmaKelassa, paperilomakkeella tai soittamalla meille.

Vaikka ansiot voivat vaikuttaa maksussa oleviin tukiin, kannustan kuitenkin lämpimästi kokeilemaan edes lyhyttä työskentelyä, jos siihen aukeaa mahdollisuus. Elämään tulee työn myötä vaihtelua koronavuosien jälkeen, pääset kokeilemaan jotain sinulle ehkä uutta ja voit tavata työssäsi mielenkiintoisia ihmisiä. Eihän sitä ikinä tiedä, mitä lyhytkin kesätyö voi tulevaisuudessa poikia tai millaisia ovia avata. Ja kaiken lisäksi nämä kesätyötkin kerryttävät uutta työeläkettä säästöön sinne vanhuuseläkevuosille.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.