Siirry sisältöön

Uusi koti, nimi tai parisuhde – pitääkö tästä ilmoittaa Kelaan?

Kela palvelee | 6.11.2018
Laura Lahtikivi
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

”Miksi Kela lähettää mun postia edelleen vanhempieni osoitteeseen?” Tätä kysyi minulta nuori asiakas, joka oli hiljattain muuttanut ensimmäiseen omaan asuntoonsa. Puhelun aikana kävi ilmi, että hän oli muuton ja opintojen aloittamisen tuoksinassa unohtanut tehdä muuttoilmoituksen. Niinpä myös Kelan opintotukipäätös päätyi hänen aiempaan osoitteeseensa. Moni pohtiikin mitä ja milloin Kelalle pitäisi ilmoittaa omien tietojen muutoksesta, joten seuraavaksi kerron viisi vinkkiä muutostilanteisiin.

Muutitko uuteen kotiin? Ajoissa tehdyn osoitteenmuutoksen avulla myös Kelan kirjeet päätyvät todennäköisemmin heti oikeaan osoitteeseen. Vinkkaankin, että muuttoilmoituksen voi hoitaa kuntoon jo ennen muuttotohinaa. Osoitteenmuutos tehdään väestötietojärjestelmään, josta uudet osoitetiedot sitten päivittyvät Kelalle yleensä noin viikon kuluessa.

Vaikka sinun ei siis tarvitse ilmoittaa uutta osoitetta erikseen Kelaan, asunnon vaihtuessa kannattaa kuitenkin tarkistaa, miten muutto vaikuttaa Kelalta saamiisi tukiin. Esimerkiksi asumistuki on aina tarkistettava uuteen kotiin muuttaessa, ja kunnan vaihtuminen taas saattaa vaikuttaa lastenhoidon tuen kuntalisään.

Esimerkiksi asumistuki on aina tarkistettava uuteen kotiin muuttaessa.

Onko nimesi muuttumassa? Nimen vaihtaminen merkitsee usein henkilöllisyystodistusten ja erilaisten korttien vaihtamisrumbaa. Onneksi nimitieto päivittyy Kelalle automaattisesti muutamassa viikossa sen jälkeen, kun olet pyytänyt maistraattia muuttamaan nimesi. Saat postitse maksutta uuden Kela-kortin, jos olet edelleen Suomessa sairausvakuutettu. Myöskään perheenlisäystä saaneen ei tarvitse stressata Kela-kortin hankkimisesta pienokaiselle. Kun Kelaan on tullut väestötietojärjestelmästä lapsen henkilötunnus ja nimi, saadaan Kela-kortti postitettua kotiosoitteeseen.

Asutko yhdessä vai erikseen? Kerran tuttavani naurahti, että hän näyttää edelleen olevan yhdessä nuoruuden heilansa kanssa – tietämättään. Avoliiton purkautuminen oli jäänyt muinoin ilmoittamatta Kelalle, joten tieto yksissä olemisessa kummitteli edelleen hänen tiedoissaan.

Tuttavani naurahti, että hän näyttää edelleen olevan yhdessä nuoruuden heilansa kanssa – tietämättään.

Onneksi tiedot parisuhdetilanteesta saadaan ripeästi ajan tasalle, sillä yhteen muuttamisesta ja toisaalta myös avoliiton purkautumisesta ilmoittaminen sujuu näppärästi verkossa. Tiedot avioliiton ja rekisteröidyn parisuhteen solmimisesta tai päättymisestä taas tulevat Kelaan suoraan väestötietojärjestelmästä. Parisuhdetilanne vaikuttaa muun muassa kansaneläkkeen määrään tai mahdollisuuteen saada lapsilisän yksinhuoltajakorotusta, joten sinun kannattaa tarkistaa kuinka yhdessä tai erikseen oleminen vaikuttaa Kelan tukiisi. Muutoksesta on syytä ilmoittaa ajoissa, jotta vältyttäisiin mahdolliselta maksujen takaisinperinnältä.

Onko äidinkielesi suomi vai ruotsi? Toisinaan asiakkaat soittavat suomenkieliseen puhelinpalveluun ihmetellen, mitä kummaa heidän ruotsiksi kirjoitetuissa päätöksissään oikein lukee. Usein selviää, että asiakas on aikoinaan valinnut saavansa päätöksensä ruotsiksi ja äidinkielen osaaminen on sittemmin hiipunut. Siksi usein opastankin, että asiointipalvelussa voi valita, haluaako saada Kelan lähettämät päätökset suomeksi vai ruotsiksi. Myös yhteystiedot on helppo päivittää ajan tasalle verkossa. Uudet puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet saadaan päivitettyä toki Kelan tietoon silloin, kun ilmoitat niistä tukea hakiessasi tai asioidessasi Kelassa.

Onko tilinumerosi vaihtunut? Pankkiasioita päivittäessäsi saattaa tilinumerosi vaihtua. Tilinumeron muutos kannattaa ilmoittaa Kelaan hyvissä ajoin ennen vanhan tilin sulkemista. Useimpien etuuksien kohdalla tilinumeron päivittäminen luonnistuu verkossa. Muutoksesta voi ilmoittaa myös lomakkeella. Kun muutostiedot ovat saapuneet Kelalle, vie tilinumeron päivittyminen tukiesi maksuosoitteeksi yleensä muutaman arkipäivän.

Onpa elämäntilanteessasi suuria tai pieniä muutoksia, niistä on hyvä ilmoittaa ajoissa Kelaan.

Onpa elämäntilanteessasi suuria tai pieniä muutoksia, niistä on hyvä ilmoittaa ajoissa. Saat Kelan sivuilta lisätietoja muutoksista, joiden yhteydessä tukiesi tilannetta on tarpeen tarkistaa. Jos muutat ulkomaille, kannattaa sinun tutustua tarkemmin näihin vinkkeihin. Jos et ole varma, miten henkilötietojesi muuttuminen vaikuttaa Kela-asioihisi, voit varmistaa asian ottamalla yhteyttä puhelinpalveluumme.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.