Siirry sisältöön

Useimmille uusi vuosi ei tuo mitään uutta

Kela palvelee | 18.12.2018
Heli Nevalainen
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

On se aika vuodesta, kun joulun, kesän ja auringon lisäksi odotellaan uutta vuotta. Taas moni jännittää, onko ollut niin kilttinä, että tukia saa myös ensi vuonna.

Onneksi tukien saaminen ei ole ensi vuonnakaan kiltteydestä kiinni. Uusi vuosi ei tuo useimmille Kelan asiakkaille mitään muutosta tai ainakaan sellaista, mikä edellyttäisi toimimista juuri vuoden vaihteessa.

Onneksi etuuksien saaminen ei ole ensi vuonnakaan kiltteydestä kiinni.

Suurin osa muutoksista näkyy automaattisesti siinä yhteydessä, kun esimerkiksi tukesi tarkistetaan tai työttömyysturva maksetaan. Vuoden vaihtumisen vuoksi ei sinun tarvitse toimittaa hakemusta tai ilmoitusta Kelaan, ellei omassa elämäntilanteessasi tapahdu muutoksia tai oman tuen tarkistusajankohta osu sattumoisin juuri tammikuun alkuun. Vuodenvaihde ei myöskään itsessään aiheuta keskeytyksiä tuenmaksuun. Tukiin liittyvät muutokset huomioidaan Kelassa, kun sen aika on.

Ennakkoon täältä Kelan asiakaspalvelustakaan ei voida yleensä sanoa, mikä on tarkka etuussumma seuraavana maksupäivänä ensi vuoden puolella. Vuodenvaihteessa maltti on valttia, vaikka odottavan aika voi joskus tuntua pitkältä. Jos sinulla on tukiasia käsittelyssä, parhaiten voit nopeuttaa tilannettasi asioimalla verkossa. Tarkista myös, mitä ohjeita sait edellisessä päätöksessäsi, jos sellaisen olet saanut.

Nopeimmin asiointi onnistuu verkossa.

Uusi eläkkeen määrä tai verokortti tulee Kelan tietoon suoraan sähköisesti, eikä sinun tarvitse ilmoittaa niistä asiakaspalveluun. Työttömän tiedot siirtyvät TE-toimistosta kuten aiemminkin, ja jatkossa palkkatietojakin alkaa vähitellen näkyä tulorekisterin kautta. Kätevää, eikö vain?

Vuodenvaihteeseen ajoittuvia muutoksia pohtiville muutama tärppi tulevalle vuodelle:

Vuodenvaihteen arkipyhät voivat vaikuttaa palveluiden aukioloaikaan, etuuksien maksuun sekä esimerkiksi maksujen siirtymiseen tilille. Muutoksista ja muista huomioitavista asioista voi lukea lisää Kelan verkkosivuilta: Ajankohtaista henkilöasiakkaille. Näillä eväillä voit rauhallisin mielin jäädä odottamaan uutta vuotta, kesää ja aurinkoa.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.