Oletko suunnitellut talvilomalle matkaa ulkomaille? Lomahaaveissa sairastuminen ei yleensä ole suunnitelmissa. On silti helpotus tietää, että EU-, Eta-maissa ja Sveitsissä saat hoitoa samaan hintaan ja samalla tavalla kuin paikalliset asukkaat, jos satut sairastumaan. Maassa maan tavalla siis! Mutta millaisia tapoja eri EU-maissa onkaan?
Startataan Pohjoismaista. Pohjoismaihin et tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, vaan passi ja vakinainen osoite Suomessa riittävät. Bonuksena sinulla on oikeus saada korvauksia kotiinpaluumatkastasi, jos joudut käyttämään kalliimpaa matkustustapaa kuin olisit normaalisti terveenä käyttänyt. Pohjoismaiden ulkopuolella matkoja korvataan vain lähimpään hoitopaikkaan.
Pohjoismaiden ulkopuolella matkoja korvataan vain lähimpään hoitopaikkaan.
Alppimatkailijan kannattaa myös muistaa, että Slovakian vuoristoalueilla pelastus-, ensiapu- ja sairaankuljetuskulut eivät kuulu lainkaan julkisen terveydenhuollon piiriin. Siispä kannattaa ehdottomasti olla erillinen vakuutus!
Jatketaan kohti eteläisempää Eurooppaa, miten on maksujen laita? Maltalla ja Puolassa hoito voi olla kokonaan maksutonta. Portugalissa ja Virossa voit saada hoidon heti vastaanoton yhteydessä samaan hintaan kuin paikalliset. Ranskassa ja Luxemburgissa maksat koko hoidon ensin itse. Tämän jälkeen voit hakea korvausta paikallisesta sairausvakuutuskassasta. Saksassa voit lääkärikäynnilläsi valita itse listalta, mikä sairauskassa maksaa hoitokustannuksesi.
Kurkataanpas Euroopan mantereen ulkopuolelle. Osassa Ranskan merentakaisia alueita, esimerkiksi Guadalupessa, saat hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Ranskan Polynesiassa tai Uudessa Kaledoniassa et saa hoitoa kortilla. Myöskään Yhdistyneen Kuningaskunnan kruununsiirtokunnissa tai merentakaisilla alueilla, kuten Neitsytsaarilla, kortti ei käy.
Australiassakin voit saada lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa Suomen passia ja Kela-korttia esittämällä.
Sen sijaan Australiassa voit saada lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa Suomen passia ja Kela-korttia esittämällä. Opiskelijoilta edellytetään kuitenkin sairausvakuutus opiskelijaviisumia varten.
Mitenkäs sitten se varsinainen hoito? Belgiassa ja Luxemburgissa sairaalaan kannattaa ottaa mukaan pyyhe, saippua, hammasharja ja muut henkilökohtaiset tarvikkeet, sillä sairaalat laskuttavat näistä erikseen. Tsekissä saatat joutua maksamaan hoitosi käteisellä, jos sinulla ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia mukana. Norjassa sininen resepti kertoo siitä, että lääkettä korvataan eli saat sen edullisemmin. Useimmista lääkkeistä ei saa korvauksia. Portugalissa monissa apteekeissa vietetään siestaa kello 13–15, jolloin ne eivät ole auki. Toki maasta löytyy myös ympäri vuorokauden päivystäviä apteekkeja.
Unkarissa tunnistat sinua palvelevan lääkärin seuraavasta kuvauksesta: ”a társadalombiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira szerződött szolgáltató”.
Ruotsissa toimii sairaanhoidon infonumero, josta voi tiedustella esimerkiksi lääkärien yhteystietoja. Myös Englannissa palvelee vastaava numeropalvelu. Unkarissa tunnistat sinua palvelevan lääkärin seuraavasta kuvauksesta: ”a társadalombiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira szerződött szolgáltató” (sopimuksenalainen palveluntarjoaja, eli sellainen joka hyväksyy eurooppalaisen sairaanhoitokortin). Onpas helppoa!
Jokaisella maalla on omia erityispiirteitä terveyspalvelujen järjestämisessä, maksuissa ja hoitokäytänteissä. Hoitopaikanvalinta.fi-sivustolle on koottu maakohtaista tietoa terveyspalvelujen käyttämisestä, hoidon antamiseen ja maksuihin liittyvistä seikoista sekä esimerkiksi maiden sairausvakuutuslaitoksista ja muista terveydenhuoltoon liittyvistä viranomaisista. Tulosta tietopaketti mukaan matkallesi tai nojatuolimatkusta jopa yli 50 maan terveyspalveluissa. Näillä knoppitiedoilla saatat voittaa vaikka Trivial Pursuitin!