Siirry sisältöön

Sähköinen liite on heti perillä

Kela palvelee | 1.3.2017
Anniina Lapinkaski
etuuskäsittelijä
Kuuntele artikkeli

Kaverini sai opintotuen takaisinperinnän päätösehdotuksen ja teki ohjeiden mukaisesti uudelleenkäsittelypyynnön, koska ei ollut ansainnut liikaa opiskelukuukausinaan. Hän meinasi jo tuskastua, että missä ihmeessä saa skannattua sellaisen määrän liitteitä, kun kotoa ei skanneria löydy. Onneksi satuin huomaamaan hänen päivityksensä Facebookissa, ja vinkkasin, että ota ihmeessä niistä liitteistä kuva puhelimellasi, ei tarvitse skannata mitään.

Vinkkasin, että ota ihmeessä niistä liitteistä kuva puhelimellasi, ei tarvitse skannata mitään.

Moni arkailee sähköisten liitteiden lähettämistä ja arvelee, että paperiversio on kuitenkin parempi ja luotettavampi. Äkkiseltään mieleeni tulee vain yksi liite, jonka täytyy olla alkuperäisenä paperiversiona: elatustukihakemuksen liitteeksi tuleva elatussopimus. Lähes kaikki muut asiakirjat voi toimittaa sähköisesti, ja tärkein kriteeri on se, että niistä saa selvää. Esimerkiksi liian hämärä taustavalaistus tai epätarkkuus voi tehdä kuvasta epäselvän, mutta muuten sähköiset liitteet ovat aivan yhtä hyviä kuin paperiset.

Kaverini tavoin monella muullakaan ei ole kotonaan skanneria, joten liitteiden saattamiseen sähköiseen muotoon käytetään välillä melkoista luovuutta. Yksi ottaa puhelimellaan kuvan tietokoneen näytöstä, jossa palkkalaskelma on auki. Toinen avaa palkkalaskelman kännykän ruudulle ja nappaa siitä kuvakaappauksen. Mielenkiintoisin näkemäni ratkaisu oli skannattu kuva tabletin näytöstä, jossa palkkalaskelma oli auki. Kaikki nämä ovat olleet ihan hyväksyttäviä liitteitä. Sitä sen sijaan en voinut hyväksyä, kun asiakas oli skannannut palkaksi saamansa setelit. Tulotiedot täytyy työttömyysturvaa varten esittää bruttomääräisenä.

Liitteiden saattamiseen sähköiseen muotoon käytetään välillä melkoista luovuutta.

Liitteen lähettäminen verkkopalvelun kautta on helppoa. Haluttu liite selataan kännykästä, tabletista tai tietokoneelta, valitaan ja liitetään samaan tapaan kuin sähköpostin liitetiedosto. Mukaan voi kirjoittaa saateviestin, mutta se ei ole välttämätöntä. Jos ensimmäinen kerta jännittää, liitteiden lähettämiseen voi pyytää opastusta Kelan toimistoista.

Mikä etu sähköisessä liitteessä sitten on paperiseen verrattuna? Nopeus. Sähköinen liite on perillä heti. Paperinen liite saapuu ensin joko postitse tai asiakkaan toimittamana toimistoon. Siellä se avataan ja toimitetaan skannattavaksi. Tässä voi mennä parikin päivää, koska skannaukset on keskitetty tiettyihin paikkoihin. Vasta sen jälkeen liite on käsittelijällä käytettävissään. Melko hidasta verrattuna pariin klikkaukseen verkkoasiointipalvelussa.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.