Siirry sisältöön

Mitä Kela ja yhteyspiste tekivät matkamessuilla?

Kela palvelee | 28.1.2020
Pia Komi
suunnittelija
Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste
Kuuntele artikkeli

Kela ja Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste osallistuivat matkamessuille tammikuussa. Kävijät osastollamme tilasivat eurooppalaisen sairaanhoitokortin, osallistuivat leikkimieliseen tietovisaan sekä juttelivat Kelan ja yhteyspisteen asiantuntijoiden kanssa. Messujen aikana kohtasimmekin tuhansia messukävijöitä.

Miten Kela liittyy matkustamiseen? Esimerkiksi eurooppalaisen sairaanhoitokortin takia, jota ei muuten myönnä vakuutusyhtiö, vaan Kela. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat hoitoa samalla tavalla ja samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat, jos sairastut äkillisesti lomamatkan aikana. Kortti käy kaikissa EU- ja ETA-maissa (Norja, Islanti ja Liechtenstein) sekä Sveitsissä.

Moni halusi tietää, mitä hyötyä eurooppalaisesta sairaanhoitokortista on, kun on jo matkavakuutus.

Moni halusi tietää, mitä hyötyä eurooppalaisesta sairaanhoitokortista on, kun on jo matkavakuutus. Kerroin matkavakuutuksen ja eurooppalaisen sairaanhoitokortin täydentävän toisiaan. Esimerkiksi, jos joudut käymään matkalla lääkärissä pitkäaikaissairauden, vanhan krempan tai raskauden takia, voi vakuutusyhtiö sanoa, ettei se maksa laskua.  Vastaavasti joidenkin harrastusten aiheuttamat tapaturmat voivat jäädä matkavakuutuksen ulkopuolelle. Lisäksi, vaikka vakuutus korvaisikin sairaalalaskun, joudut yleensä maksamaan laskun itse jo paikan päällä. Siksi on mukavampaa maksaa alun pitäen pienempi hinta kuin helposti tuhansiin euroihin kipuavat hoidon todelliset kustannukset. ”Hyvänen aika, menen heti tilaamaan” olikin aika tavallinen lausahdus messuilla. ”Ja kortin saa vielä ihan ilmaiseksi!”

Kerroin matkavakuutuksen ja eurooppalaisen sairaanhoitokortin täydentävän toisiaan.

Kuulin messujen aikana useita tarinoita siitä, kuinka kortista oli ollut matkalla hyötyä. Esimerkiksi yksi messukävijä oli joutunut Italiassa sairaalaan kahdeksi viikoksi. Eurooppalainen sairaanhoitokortti kuittasi sairaalalaskun miltei kokonaan, jolloin kertoja itse joutui maksamaan hoidosta vain muutaman kympin. Matkavakuutus puolestaan korvasi kertojan puolison hotellikulut sekä kertojan erityisjärjestelyjä vaatineen paluumatkan. ”Onneksi oli kortti mukana!”

Entä mitä tarjottavaa Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteellä on matkailijoille? Yhteyspiste neuvoo terveyspalvelujen käyttämisessä ulkomailla ja Suomessa. Jos esimerkiksi mietit, miten voit lähteä hoitoon ulkomaille tai millaisia oikeuksia sinulla on saada hoitoa muissa maissa, voit kääntyä yhteyspisteen puoleen. Messuilla keskustelin mm. sähköisen reseptin käyttämisestä Virossa ja Kroatiassa sekä Tallinnan hammashoidon Kela-korvauksista.

Vinkkasin myös EU-terveydenhoito.fi-verkkopalvelusta, joka on tarkoitettu avuksi kaikille, jotka tarvitsevat syystä tai toisesta hoitoa Suomen rajojen ulkopuolella. Tarkastelimme muun muassa Espanjan, Australian, Meksikon ja Kreikan terveyspalveluista kertovia maakuvauksia. ”Hei tämähän on hyvä opiskelijavaihtoon lähtevälle lapselleni!”, totesi yksi jos toinenkin äiti tai isä messujen aikana. Moni yllättyi siitä, että verkkopalvelusta löytyy tietoa yli 50 maasta – siis muistakin kuin EU-maista. Yhteyspiste tekee yhteistyötä muiden EU-maiden yhteyspisteiden sekä suurlähetystöjen kanssa maakuvausten päivittämiseksi. ”Otetaankin sivun osoite talteen seuraavaa lomamatkaa varten”, tuumasi moni messuilla.

P.S. Puuttuuko sinulta vielä eurooppalainen sairaanhoitokortti? Hae kortti netistä Kelan asiointipalvelusta tai puhelimitse. Myös lapset tarvitsevat oman kortin.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.