Siirry sisältöön

Korttiasiat kesäksi kuntoon

Kela palvelee | 19.6.2018
Jaana Martikainen
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Poikkeuksellisen lämmin alkukesä sai meidät suomalaiset hehkumaan. Talven naftaliineista löytyivät kesäsandaalit ja muut kesän tykötarpeet onneksi äkkiä, kun lämpömittari alkoi nousta kohti hellekelejä. Facebook täyttyi ennenaikaisesti kesän herkkujen grillauskuvista ja auringontäyteisistä maisemakuvista. Tämä jos mikä oli oikein meille talven ja lumen kyllästämille suomalaisille.

Kesälomia ja reissuja suunnitellessa on hyvä tarkistaa, että Kelasta saatavat kortit ovat myös tallessa lompakon korttirivistössä.

Kesälomia ja reissuja suunnitellessa on hyvä tarkistaa, että Kelasta saatavat kortit ovat myös tallessa lompakon korttirivistössä. Jos mielit Suomen kesästä ulkomaille, muistathan tilata itsellesi ja perheellesi Kelasta eurooppalaiset sairaanhoitokortit. Kortti on hyvä olla ulkomaanmatkalla mukana, sillä sen avulla osoitat kuuluvasi Suomen sosiaaliturvaan.

Jos sattuu käymään niin, että sairastut äkillisesti matkoilla ollessasi ja tarvitset lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, sinun pitäisi saada kortilla EU-, ETA-maissa ja Sveitsissä samat terveydenhuoltopalvelut kuin paikalliset ihmiset.

Vammaiskortti toimii vammaisten henkilöiden kommunikoinnin ja osallistumisen apuvälineenä.

Kesän tullen on myös Kelan korttivalikoima täydentynyt uudella EU:n vammaiskortilla. Vammaiskortin on voinut tilata itselleen 4.6.2018 lähtien. Vammaiskortti toimii vammaisten henkilöiden kommunikoinnin ja osallistumisen apuvälineenä EU-maissa. Vammaiskortin hankinnasta veloitetaan 10 euron nimellinen maksu. Toimintarajoitteet tai avustajan tarpeen voi vammaiskortin avulla esittää esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa tai liikunta- ja kulttuuritapahtumissa.

Korttitilaukset saat kätevimmin tehtyä Kelan asiointipalvelussa.

Voit hakea vammaiskorttia, jos sinulle on aiemmin myönnetty tai sinulla on voimassa oleva päätös esimerkiksi alle 16-vuotiaan vammaistuesta, 16 vuotta täyttäneen vammaistuesta tai puhevammaisen tulkkauspalvelusta. Myös monet muut etuudet oikeuttavat tilaamaan vammaiskortin. Kelan verkkosivuilla on listaus näistä etuuksista sekä kortin tilausohjeet. Vammaiskortti.fistä voit tarkistaa, mitkä palveluntarjoajat jo tällä hetkellä huomioivat vammaiskortin palveluissaan. Toivottavasti palveluntarjoajien lista pitenee ja mahdollisimman monet uudet palveluntarjoajat kiinnostuvat huomioimaan vammaiset ihmiset omissa palveluissaan entistä paremmin.

EU-sairaanhoitokortin ja vammaiskortin hakemukset saat kätevimmin tehtyä Kelan asiointipalvelussa. Vietitpä kesäsi kotona tai reissussa, toivottavasti kesästäsi tulee mahdollisimman mukava ja omannäköisesi! Toivotaan vielä, että kesän lämpö ja mieluisat kelit jaksaisivat helliä meitä pitkälle syksyyn.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.