Gå till innehåll

Ess i ärmen inför sommaren – har du FPA:s kort?

FPA betjänar | 19.6.2018
Jaana Martikainen
Lyssna på artikeln

Den ljuvligt varma försommaren har väckt finländarna ur sin vintersömn. Sandaler och shorts dök upp fortare än kvickt när kvicksilvret steg i höjden. Plötsligt fylldes våra Facebook-flöden av blommande äppelträd, soldränkta strandklippor och grillmiddagar. Värmeböljan var som balsam för själen för oss gråbleka finländare efter den långa vintern.

Kom ihåg att ha dina FPA-kort till hands när du ger dig ut på sommarsemester.

Kom ihåg att ha dina FPA-kort till hands när du ger dig ut på sommarsemester. Beställ det europeiska sjukvårdskortet från FPA om du reser utomlands i sommar. Det är bra att ha kortet med sig utomlands, för det är ett bevis på att du omfattas av den finländska sociala tryggheten.

Om du blir plötsligt sjuk under resan och behöver medicinskt nödvändig sjukvård får du genom att visa upp kortet i EU- och ESS-länderna och Schweiz samma hälso- och sjukvårdstjänster som lokalbefolkningen.

Funktionshinderkortet är ett stöd för kommunikation och jämlik delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning.

FPA:s kortlek har fått ett nytillskott till sommaren i form av det europeiska funktionshinderkortet. Funktionshinderkortet togs i bruk 4.6.2018. Funktionshinderkortet är ett stöd för kommunikation och jämlik delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning inom EU-länderna. Funktionshinderkortet kan beställas för en symbolisk summa på 10 euro. Med kortet kan man visa på sina funktionsbegränsningar eller sitt behov av assistans till exempel i kollektivtrafiken eller vid motions- och kulturevenemang.

Smidigast beställer du korten i FPA:s e-tjänst.

Du kan få funktionshinderkortet om du tidigare beviljats eller har ett gällande beslut om till exempel handikappbidrag för personer under 16 år, handikappbidrag för personer över 16 år eller om tolktjänst för personer med talskada. Även många andra förmåner berättigar till funktionshinderkortet. På FPA:s webbplats finns en lista på dessa förmåner samt instruktioner för hur du beställer kortet. På webbplatsen Vammaiskortti.fi kan du kolla vilka tjänsteleverantörer som redan nu genom funktionshinderkortet beaktar personer med funktionshinder. Vi hoppas att tjänsteleverantörerna blir fler och fler och att så många tjänsteleverantörer som möjligt allt bättre börjar beakta personer med funktionshinder.

Smidigast ansöker du om det europeiska sjukvårdskortet och funktionshinderkortet i FPA:s e-tjänst. Oberoende om du njuter av sommarens soliga dagar hemma eller på resande fot önskar jag dig en riktigt skön sommar, utan måsten och krav. Låt oss hoppas att det fina sommarvädret håller i sig långt in på hösten.

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.