Siirry sisältöön

Kela on auki kesälläkin

Kela palvelee | 4.6.2021
Heli Aho
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Kesäinen tervehdys Kelasta! Vaikka suvi on enemmän tai vähemmän loma-aikaa koululaisille, opiskelijoille ja päiväkotilaisille, kesän aikana voi tulla asiaa Kelaan.

Erityisesti opiskelijat ohoi! Muistattehan hakea kesäopintotukea viimeistään sen kuukauden aikana, jolle sitä haluat saada. Opintotuessa ei ole takautuvaa hakuaikaa. Jos valmistuit ja haet vielä töitä, muista ilmoittautua TE-palveluihin työnhakijaksi ja hakea työttömyysetuutta, joko työttömyyskassastasi tai meiltä Kelasta.

Monella opiskelijalla asumistuen vuositarkistus ajoittuu loppukesään. Kela postittaa tästä sinulle muistutuskirjeen noin kuukautta ennen. Kirje tulee vakituiseen osoitteeseesi, joten muista käydä tarkistamassa posti silloin tällöin, vaikka asuisitkin kesän aikana toisella paikkakunnalla.

Muista käydä tarkistamassa posti silloin tällöin, vaikka asuisitkin kesän aikana toisella paikkakunnalla.

Perheille ja pikkupörriäisille kesä yleensä tarkoittaa joitain muutoksia hoitojärjestelyihin. Jos saatte yksityisen hoidon tukea, kesäajan hoitojärjestelyistä pitää ilmoittaa Kelaan. Kätevintä ilmoitus on tehdä OmaKelassa. Se kannattaakin tehdä mahdollisimman pian, jotta tuen tarkistus ehtii ajallaan. Lastenhoidon tuki pitää tarkistaa myös silloin, jos isällä on suunnitelmissa pitää isyysvapaata. Jos lapsi ei ole päivähoidossa, voitte myös selvittää oikeuden kotihoidon tukeen. Kunnallinen varhaiskasvatuspaikka estää kotihoidon tuen saamisen.

Kesän aikana muutostilanteita voi tulla muillekin kuin opiskelijoille ja lapsiperheille, ja niistä kannattaa ilmoittaa viipymättä Kelaan. Tarkistushakemukset voi toimittaa hiukan etukäteen, mieluiten heti kun muutos on varmistunut. Jos lomat sotkevat aikatauluja, tarvittaessa liitteiden toimittamiselle voi pyytää lisäaikaa esimerkiksi lähettämällä viestin OmaKelassa.

OmaKelassa onnistuu tukien hakeminen, muutoksista ilmoittaminen, viestien ja liitteiden lähettäminen ynnä muu, ympäri vuorokauden.

Tiesithän, että Kela palvelee sinua kesälläkin, lähestulkoon samoilla aukioloajoilla kuin muunakin aikana? Sujuvinta asiointi on OmaKelassa. Siellä onnistuu tukien hakeminen, muutoksista ilmoittaminen, viestien ja liitteiden lähettäminen ynnä muu, ympäri vuorokauden. Kirjeposti kulkee Kelaan kesälläkin osoitteella Kela, PL 10, 00050 HELSINKI.

Puhelinpalvelu on avoinna 9–16 välillä, ja voit tarkistaa oikean numeron tästä. Jos käynti Kelassa paikan päällä on tarpeen, voit asioida missä tahansa Kelan palvelupisteessä asuinpaikasta riippumatta. Näin myös kesken kesälomamatkan yllättäneen Kela-asian hoitaminen on sujuvaa. Lähimmän palvelupisteen aukioloajat tarkistat kätevimmin palvelupistehausta.

Lisäksi meillä on käytössä chattirobotti nimeltä Kela-Kelpo, jolta voit kysyä Kelan toimeentulotuesta ja lapsiperhe-etuuksista 24/7. Myös Kelan ihana instagram-tili @kela_fpa  kannattaa ottaa seurantaan, siellä on aina hyviä ja ajankohtaisia vinkkejä.

Jos vähän ennakoi asioiden hoidossa, voi palkita itsensä ylimääräisellä jäätelöpallolla.

Jos vähän ahkeroi ja ennakoi asioiden hoidossa, voi palkita itsensä ylimääräisellä jäätelöpallolla ja lomailla ilman stressiä asioiden hoitamisesta. Allekirjoittaneen oma to-do-lista on kyllä pidempi kuin yhdenkään jäätelökioskin jäätelölista, mutta kai minäkin viimeistään elokuussa olen jäätelöpalloni ansainnut.

Nauttikaa kesästä, syksyllä taas tavataan blogin merkeissä!

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.