Siirry sisältöön

Entä jos mikään ei muutu?

Kela palvelee | 28.11.2017
Heli Nevalainen
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Moni Kelan asiakas pohtii, aiheuttaako tuleva vuodenvaihde itselle jotain muutoksia – minkä suuruinen työttömyysturva tulee tilille tammikuussa ja miten sen voisi selvittää etukäteen? Toisen mieltä saattaa askarruttaa, saako tuet varmasti tililleen ennen joulua ja joulupöytään leivän päälle muutakin kuin ylähuulen.

Pyhät ja tulevat maksupäivät kannattaa huomioida hyvissä ajoin.

Aina silloin tällöin joku harmittelee, eikö tuen maksupäivää voisi aikaistaa. Myös asiakaspalvelussa työskentelevien harmiksi etuusjaksojen ja maksupäivien muuttaminen ei yleensä ole mahdollista. Tämä johtuu siitä, että etuuksien maksupäivät ja -jaksot määritellään laissa. Etuutta voidaan maksaa kuukausittain tiettynä päivänä tai erikseen määritellyissä maksujaksoissa. Jos sinulle maksetaan jotakin Kelan etuutta säännöllisesti, kannattaa huomioida pyhät ja tulevat maksupäivät hyvissä ajoin. Viimeinen pankkipäivä ennen joulua on perjantai 22.12. Seuraavan kerran Kelan tukia voi näkyä tilillä vasta 27.12.

Kela.fi-sivuilla ilmoitetaan kaikille Kelan asiakkaille ajankohtaisista ja hyödyllisistä asioista. Esimerkiksi työttömyysturvaa hakevia neuvotaan työttömyysajan ilmoituksen jättämisestä joulun aikaan: rahat saadaan maksuun vielä ennen pyhäpäiviä, kun jätät ilmoituksen hyvissä ajoin. Myös toimeentulotuen hakemus kannattaa toimittaa hyvissä ajoin Kelaan, jotta tuki ehtii maksuun ennen joulua. Ajankohtaisista tiedotteista näet heti, kun tukien uudet määrät vahvistuvat ja tieto on käytettävissä. Vasta tämän jälkeen asiakaspalvelussakin voidaan vastata muutoksia ja määriä koskeviin kysymyksiin.

Rahat saadaan maksuun vielä ennen pyhäpäiviä, kun jätät työttömyysajan ilmoituksen ajoissa.

Kelasta maksettaviin tukiin vaikuttaa kansaneläkeindeksi. Ei ehkä kuulosta tutulta, mutta se määrää vuosittain tukien suuruuden. Usein tämä indeksi ja seuraavan vuoden määrät vahvistuvat joulukuun aikana. Vasta sen jälkeen Kelassa voidaan tehdä päätöksiä, jotka koskevat myös ensi vuotta. Turhaan ei tarvitse hätäillä: vuodenvaihteen muutokset eivät yleensä aiheuta asiakkaalle mitään toimenpiteitä.

Omassa elämäntilanteessa tapahtuneista muutoksista on tärkeää muistaa ilmoittaa.

Pelkät etuuksien indeksimuutokset eivät vaadi tarkistushakemusta, mutta omassa elämäntilanteessa tapahtuneista muutoksista on tärkeää muistaa ilmoittaa. Liikamaksut tai etuuksien takaisinmaksu ovat aina ikäviä tilanteita. Usein isoilta liikamaksuilta välttyy toimimalla heti, kun muutos on tiedossa. Muutoksista on kätevintä ilmoittaa verkossa. Siellä voit muun muassa myös seurata hakemusten käsittelyä ja toimittaa tarvittavia liitteitä.

Kela saa joitakin seuraavan vuoden tietoja automaattisesti muista virastoista eikä asiakkaan tarvitse lähettää tietoa itse. Esimerkiksi vuoden alussa palkkaa varten saamasi verokortin tiedot Kela saa suoraan Verohallinnosta.

Pelkkä vuoden vaihtuminen ei yleensä ole sen isompi juttu kuin kuun tai viikon vaihtuminen. Voit palauttaa normaalisti hakemukset tai ilmoituksen työttömyysajasta, ja Kela huomioi vuodenvaihteen muutokset. Jos tilanteesi kuitenkin vaatii asioimista Kelan toimipisteissä, kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä asiakaspalvelun ja toimistojen ollessa vielä auki.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.