Siirry sisältöön

Elämässä tulee otettua monia ensiaskeleita

Kela palvelee | 1.12.2020
Noora Tahvanainen
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Lapseni otti ensimmäiset askeleensa hieman yli 11 kuukauden ikäisenä. Kävelemisen harjoitteluun liittyi eri vaiheissa monenlaisia tunteita, ja harjoittelua oli mielenkiintoista seurata vierestä. Päättäväisyyttä, innokkuutta, jännitystä. Onnistumisia, mutta myös lukemattomia pyllähdyksiä. Askelia oli harjoiteltu jo pitkä tovi, mutta silti ensimmäinen pidempi itsenäinen kävelymatka yllätti, meidät molemmat. Kerta toisensa jälkeen piti varmistaa, että äiti on pitämässä kädestä ja ottaa tarvittaessa kopin. Kunnes äitiä ei sitten enää tarvittu, vaan matka alkoi taittua omin avuin.

Syksyllä moni on ottanut ensimmäisiä askelia opiskelijana kohti uutta koulurakennusta.

Ensiaskelia tulee vauvavuodenkin jälkeen eteen monia, ja niihin valmistaudutaan eri tavoin. Silti tuntuu aina yhtä jännittävältä olla uuden edessä. Syksyllä moni on ottanut ensimmäisiä askelia opiskelijana kohti uutta koulurakennusta. Samaan aikaan naapurin mummo voi ottaa ensimmäisiä tanssiaskeliaan eläkeläisten salsatunnilla. Kellot kilisevät ja riisi lentää, kun kirkon ovesta astutaan ulos ensimmäistä kertaa herrana ja rouvana. Jännittävää, ihmeellistä, uutta.

Monesti muutoksiin on voitu valmistautua jo pitkä tovi, toisinaan jopa vuosia. Eläkepäivistä ja siihen liittyvistä harrasteista on haaveiltu pitkään puolison kanssa, opiskelupaikan varmistuminen on kauan odotetun työpanostuksen tulos, yhteen muuttoa kumppanin kanssa on suunniteltu ensitreffeistä saakka. Tai ainakin ajatuksissa.

Vastaavasti monen elämänmuutoksen eteen voi joutua täysin ennakoimatta. Eteen voi tulla yllättävä tilanne, kun oma tai läheisen terveydentila heikkenee, työt loppuvat ilman ennakkovaroitusta tai yllätysvauva ilmoittaa tulostaan. Ensimmäiset askeleet voivat tuntua huterilta, ja näkymät sumuisilta. Mitäs nyt?

Vastaavasti monen elämänmuutoksen eteen voi joutua täysin ennakoimatta.

Kaikella on ensimmäinen kertansa, ja monesti uuden elämänvaiheen mukana tulevat velvollisuudet askarruttavat. Kela tarjoaa tukea monenlaiseen uuteen elämäntilanteeseen. Uuden äärellä kärryille pääsee helposti esimerkiksi Kelan verkkosivuilta löytyvien pikaoppaiden avulla. Uudessa elämäntilanteessa on paljon muistettavaa. Tällöin auttaa, että tärkeät Kela-asiat on koottu muistilistaksi pikaoppaaseen. Pikaoppaasta löydät tiivistetyssä muodossa tietoa vaikkapa siitä, miten Kela tukee toimeentuloa sairauden aikana ja mitä tukea voit saada työkyvyn ylläpitämiseksi ja parantamiseksi. Lapsiperheiden pikaoppaasta löydät tärkeimmät perhe-etuudet aikajärjestyksessä sekä niiden hakuajat.

Uusi alku voi vaikuttaa Kela-asioihin monellakin tapaa. Tästä syystä kannattaa tutustua myös kela.fin Kun elämäntilanne muuttuu -osioon. Sieltä voit lukea koottuna tiedot siitä, millaisia muutoksia etuuksiin tilanteesi voi aiheuttaa. Esimerkiksi yhteen muutolla voi olla vaikutuksia jopa 11 etuuden maksuun!

Jos uusi elämäntilanne pohdituttaa ja taloudellinen tilanne huolettaa, kannattaa Kela-asiat hoitaa ensi sijassa mielen päältä pois.

Jos uusi elämäntilanne pohdituttaa ja taloudellinen tilanne huolettaa, kannattaa Kela-asiat hoitaa ensi tilassa mielen päältä pois. Monesti asia hoituu jo palvelunumeroihin soittamalla. Lisäksi Kelan puhelinpalveluun voi varata ajan. Palveluasiantuntija tutustuu tilanteeseesi etukäteen ja avustaa sinua eteenpäin, olit sitten muuttamassa ensimmäistä kertaa omaan asuntoon tai valmistautumassa lapsen tuloon.

Ensimmäisiä askelia ja alkuhuumaa seuraa monesti seesteisempi vaihe. Kävely on vakaata, eikä vaadi enää niin suurta keskittymistä. Tanssi kulkee, ylämäet ja alamäet tasaantuvat ja matka taittuu melkeinpä omalla painollaan. Kunnes koittaa aika juosta. Ja sittenpä taas mennään.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.