Heli Nevalainen 10.10.2017 2 min

Miljoona kuntoutusta

Mitä tehdä, jos selkään koskee tai syksyn pimeys painaa? Olisiko lisätuki tarpeen, jotta pärjäisi sairauden kanssa työssä? Entä jos eläkeläinen kaipaisi arjen pyörittämiseen lisäpuhtia tai opiskelijasta tuntuu, ettei koulussa jaksaisi olla? Näissä tilanteissa apua voi löytyä kuntoutuksesta. Mutta millaista tukea ja kuntoutusta juuri sinä voisit saada?

Mutta millaista tukea ja kuntoutusta juuri sinä voisit saada?

Pikainen googletus kuntoutus-hakusanalla tuottaa yli miljoona tulosta. Eipä ihme, että sen oikean tahon tai toimenpiteen löytäminen voi tuntua vähän hankalalta.

Kuntoutusta voi edellytysten täyttyessä saada kuka vain vauvasta vaariin. Olitpa työikäinen ja työelämässä, eläkkeellä tai selvittämässä kuntoutusvaihtoehtoja perheesi pienimmille, kannattaa tutustuminen aloittaa Kelan verkkosivuilta. Kela.fistä löytyy tietoa kuntoutusmahdollisuuksista ja ohjeet hakemiseen. Jos sopivaa vaihtoehtoa ei verkkosivuilla tule vastaan, voi vinkkiä kysäistä yleisesti esimerkiksi Kysy Kelasta -palstalla.

Kuntoutusta pohtiessa tärkeintä on jutella asiasta ensimmäiseksi lääkärin kanssa.

Kuntoutusta pohtiessa tärkeintä on jutella asiasta ensimmäiseksi lääkärin kanssa. Lääkärin täytyy antaa kuntoutusta varten lääkärinlausunto, johon hän kirjaa oman suosituksensa ja suunnitelman kuntoutuksen varalle. Myös oma motivaatio ja halu kuntoutua ovat tärkeitä.

Hakemuksen täyttämiseen kannattaa satsata. Hakemus täydentää lääkärinlausuntoa, ja kaikki siinä kysyttävät tiedot tarvitaan päätöksen antamiseksi. Hyvin täytetty hakemus yleensä myös nopeuttaa asian käsittelyä. Joskus päätöksen antamiseksi saatetaan tarvita lisätietoja, esimerkiksi oikean kuntoutustoimenpiteen valitsemista varten. Silloin Kela pyytää sinulta tarkennusta tai lisäselvityksiä.

Hyvin täytetty hakemus nopeuttaa yleensä asian käsittelyä.

Oikean kuntoutusvaihtoehdon selvittämiseen ja kuntoutukseen ohjaamiseen tarvitaan paljon tietoa. Valmiita ”kuntoutuspaketteja” voidaan harvoin tarjota, koska asiakas voi olla mukana eri kuntoutustoimenpiteissä samaan aikaan. Viimeistään, kun suunnitelma lääkärin kanssa on tehty, on aika selvittää kuntoutuksesta huolehtiva taho. Kuntoutusta on paljon tarjolla myös muiden kuin Kelan järjestämänä.

Jos sopivan kuntoutuksen tai oikean hakemuksen löytäminen tuntuu hankalalta eikä verkossa surffailukaan auta, ei asiaa tarvitse miettiä yksin. Esimerkiksi Elämässä.fissä on paljon luettavaa terveydestä ja kuntoutuksesta. Kollegani Pirjo tarjoaa lisää käytännön vinkkejä kuntoutuskursseille hakeutumiseen. Nämä luettuaan viimeistään tietää, miten toimia, kun kuntoutus tulee ajankohtaiseksi.