Siirry sisältöön

Miten kuntoutuskurssille pääsee? Kelan suunnittelija kertoo

Terveys | 29.8.2017
Jos sairaus tai vamma vaikeuttaa elämää, apu voi löytyä Kelan kuntoutuskurssilta. Mieti, onko nyt sopiva aika hakea kuntoutukseen. Kelan suunnittelija Pirjo K. Tikka vastaa kuuteen kysymykseen kurssille hakeutumisesta.
Kuuntele artikkeli
""
Kuntoutuskurssin päämääränä on parantaa toimintakykyä arjessa tai kohentaa työssä tai opiskeluissa suoriutumista.

Tiesitkö, että tämän kevään aikana Kela järjestää yli tuhat erilaista kuntoutuskurssia? Pelkästään tuki- ja liikuntaelinsairaille on tarjolla yli 300 kurssia eri puolilla Suomea. Kuntoutusta järjestään sekä kursseina kuntoutuslaitoksissa että avokursseina, joille voi osallistua helposti työn tai opiskelun ohessa.

Mutta kuka kuntoutuskurssille voi hakea ja miten se oikein tapahtuu? Kelan suunnittelija Pirjo K. Tikka vastaa kysymyksiin.

1. Kenelle Kelan kuntoutuskurssit on tarkoitettu?

Kelan kuntoutuskurssit on tarkoitettu kaikille, joille terveydenhuolto suosittelee kuntoutusta. Valikoimissa on kymmeniä erilaisia kursseja, joita järjestetään eri puolilla maata vuoden ympäri.

Joillekin kursseille voi osallistua myös puoliso, muu omainen tai läheinen ja lasten kursseille koko perhe.

”Perhekurssien tarkoituksena on lisätä muiden perheenjäsenten ymmärrystä siitä, millaista arki sairauden tai vamman kanssa on ja miten perheenjäsen voi siinä parhaiten tukea”, Pirjo kertoo.

Lue myös: Kirsi sai kuntoutuksessa toivoa astman hoitoon – ”Pelko väheni”

2. Miten kuntoutuskurssille pääsee?

Kaikille kursseille hakeudutaan omatoimisesti, mutta neuvoa ja tukea kuntoutukseen hakeutumiseen sekä apua itse hakemuksen tekemiseen voi saada sosiaaliohjaajilta ja terveydenhuollon työtekijöiltä. Myös Kelan kuntoutuksen puhelinpalvelusta 020 692 205  saa käytännön neuvoja kurssille hakeutumiseen.

”Kaikkein paras tilanne on, jos itselle syntyy havainto, että elämälle pitäisi tehdä jotain. Kun on motivaatiota, syntyy myös tuloksia. Myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset tai muu hoitava taho voivat ottaa kuntoutukseen hakeutumisen puheeksi”, Pirjo sanoo.

Ensimmäinen askel on löytää omiin tarpeisiin sopiva kurssi. Sen jälkeen pitää hakeutua lääkäriin, joka arvioi kuntoutuksen tarpeen ja kirjoittaa suosituksen. Lisäksi tarvitaan oma hakemus.

”Hakemusta tehdessä kannattaa miettiä, mihin kuntoutuksella pyrkii ja mihin kurssista uskoo olevan apua.”

3. Millaisia kuntoutuskursseja on tarjolla lapsille ja nuorille?

Ehdottomasti suosituimpia lasten ja nuorten kursseja ovat ADHD-kurssit, joilla tarjotaan tietoa häiriöstä ja sen vaikutuksista tuoreeltaan diagnoosin jälkeen. ADHD-kurssit ovat aina koko perheen kurssejaja painottuvat sopeutumisvalmennukseen. Osallistujia riittää myös lasten kielellinen erityisvaikeus -kurssille, jolle voi perustellusti osallistua myös toistuvasti.

”ADHD-kurssien määrää on lisätty suuren kysynnän vuoksi. Suosio johtuu siitä, että diagnooseja tehdään aiempaa enemmän”, Pirjo kertoo.

Lue myös: Neelan luut voivat murtua pelkästä nauramisesta – ”Kuntoutuskurssin vertaistuki on kullanarvoista”

4. Mitkä kuntoutuskurssit on suunnattu työikäisille?

Tuki- ja liikuntaelinten ongelmiin keskittyvät Tules-kurssit ovat täyttyneet vuodesta toiseen, ja niiden määrää onkin lisätty. Syöpää sairastavien sopeutumisvalmennuskursseille on tulijoita ja näitä järjestetään erilaista syöpätyyppiä sairastaville.

”Erilaiset aivoverenkiertohäiriöt ovat työiässä tyypillisiä. Kun sairaus yllättää, Kelassa on tarjolla AVH-kursseja. Neljästä erilaisesta kurssista voi valita esimerkiksi kurssin, joka painottuu kommunikaation ja vuorovaikutuksen edistämiseen. Myös käden käyttöä tai kävelyä voidaan edistää AVH-kurssilla”, Pirjo kertoo.

Työkyvyn ylläpitämiseen suunniteltu KIILA-kuntoutus on Kelan valikoimissa uudempia kuntoutuspalveluita, ja se alkaa löytää paikkansa työikäisten kuntoutuksen muotona.

Työntekijän voi olla vaikea myöntää työpaikalla kuntoutuksen tarvetta, vaikka ammatilliseen kuntoutukseen on subjektiivinen oikeus, jos kriteerit täyttyvät. KIILA-kuntoutus on ajankohtainen silloin kun sairaus vaikuttaa työssä selviytymiseen tai tarvitset asiantuntija-apua ammatillisiin ja työhyvinvointiin liittyviin asioihin.

Lue myös: Ammatillinen KIILA-kuntoutus edistää työntekijöiden hyvinvointia

5. Mitkä ovat ikäihmisten suosituimmat kuntoutuskurssit?

Ikääntyneiden kurssipalveluista monisairaiden toimintakykyä tukevat IKKU-kurssit, muistisairautta sairastavien parikurssit ja omaishoitajien kurssit ovat kaikki kestosuosikkeja.

”Omaishoitajien kuntoutukset tekevät poikkeuksen siinä, että osallistumisen perusteeksi ei aina löydy tarkkaa lääketieteellistä diagnoosia. Kurssin tarve saattaa syntyä enemmän elämäntilanteen vuoksi. Lääketieteellinen arvio kuntoutuksen tarpeesta tarvitaan silti.”

IKKU-kursseilla tuetaan kotona selviytymistä ja saadaan lisää puhtia arjen toimintoihin. Kohderyhmä ovat vähintään 68-vuotiaat, joilla on useita sairauksia ja näistä aiheutuu rajoituksia osallistumiseen.

”Tarkoitus on saada uusia liikkumisen malleja ja muita arjen elämää helpottavia vinkkejä kuntoutuksesta. Monella osallistujalla on pitkäaikaisia sairauksia ja vaikeuksia liikkumisessa, esimerkiksi kulumaa lonkissa.”

Muistisairautta sairastava voi osallistua sairauden alkuvaiheessa sopeutumisvalmennuskurssille, yhdessä puolisonsa kanssa. Kurssilla tarjotaan tietoa tilanteeseen, jossa elämän muutos tuntuu haastavalta sairastumisen yllättäessä.

6. Mitä uutta kuntoutukseen on tulossa?

Kelan kuntoutuksessa on meneillään laaja sisällön uudistamistyö, joka ei vielä tässä vaiheessa näy asiakkaille. Asiakkaat saavat jo nyt itse valita, minkä palveluntuottajan järjestämään kuntoutukseen haluavat osallistua. Asiakkaan oman valinnan helpottamiseksi Kelassa kehitetään edelleen asiakkaan valintaa tukevia tietojärjestelmiä.

Etäkuntoutusmenetelmiä kokeillaan kehittämishankkeessa, joka päättyy kuluvan vuoden aikana. Tulevaisuudessa etämenetelmiä siirretään nykyisiin kuntoutuspalveluihin.

”Tavoitteena on, että etäkuntoutus voi toteutua asiakkaan valinnan perusteella jatkossa. Asiakas voi itse vaikuttaa kuntoutuspalvelunsa räätälöintiin sekä osallistua joustavasti kuntoutukseen etänä tai läsnä olevana. Tässä on kuitenkin vielä selvitettäviä asioita lainsäädännön osalta”, Pirjo sanoo.

Myös lapsille ja nuorille suunnattuja palveluita lisätään kuntoutuksen palveluvalikoimaan. Esimerkiksi pitkän kehittämishankkeen jälkeen lasten perhekuntoutus tulee osaksi palveluita nimellä LAKU-perhekuntoutus. Se käynnistyy mahdollisesti jo tämän vuoden aikana. NUOTTI-valmennus on 16-29 vuotiaille nuorille tarkoitettua matalan kynnyksen kuntoutusta. NUOTTI-valmennukseen voi hakea ilman lääkärinlausuntoa ja kirjallista hakemusta.

Kelan verkkosivuja uudistetaan, ja asiakkaiden on aiempaa helpompaa etsiä tietoa kuntoutuksesta.

Lue myös: NUOTTI-valmennuksessa käyvä Sonja: ”Vointi on parantunut huomattavasti”

Juttua on päivitetty 14.2.2019

Näin löydät itsellesi sopivan kuntoutus- tai sopeutumisvalmennuskurssin

 • Voit etsiä sopivaa kurssia Kelan kuntoutuskurssihausta.
 • Kuntoutuskurssihaussa on hakukriteerejä, jotka helpottavat sinulle sopivan kurssin löytämistä, kuten kurssin alkamisajankohta, osallistujan sairaus tai ammattiala sekä asuinkunta tai alue.
 • Voit rajata haun pelkästään sairausryhmäkohtaisiin kursseihin, KIILA-kuntoutuskursseihin tai ammatillisiin kursseihin.
 • Voit valita myös, etsitkö työelämässä mukana vai poissa olevien kursseja ja aikuisten, lasten vai nuorten kursseja.
 • Voit rajata hakua kurssin kielen perusteella valitsemalla kieleksi suomen, ruotsin tai saamen.
 • Voit etsiä kursseja myös sanahaulla, esimerkiksi kirjoittamalla hakukenttään ”sydä”, jolloin haku etsii kaikki kurssit, joiden nimessä tai kuvauksessa mainitaan sanat ”sydän” tai ”sydämen”.
 • Paikkatilanne-kohdasta voi valita näytettäväksi ainoastaan kurssit, joilla on edelleen tilaa.
 • Kun olet valinnut hakukriteerisi, paina Suorita haku -painiketta. Haku näyttää kriteerisi täyttävien kurssien perustiedot, kuten kurssien aikataulun, osallistujat, kohderyhmän kuvauksen ja kuntoutustarpeen, tavoitteet, kurssin sisällön, ohjeet kurssille hakemisesta sekä palveluntuottajan ja kurssipaikan yhteystiedot.
 • Liiku haussa kyselyn omien painikkeiden avulla sen sijaan, että käyttäisit selaimen Edellinen- ja Seuraava-painikkeita

Lue lisää Kelan sivuilta

KuntoutusKuntoutuskurssihaku

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.