Siirry sisältöön

Muutto eläkkeellä Espanjaan – miten sosiaaliturvan käy ulkomailla?

Eläkkeellä | 19.4.2017
Aurinko ja edullinen hintataso houkuttelevat suomalaisia Espanjaan. Fuengirolassa eläkepäiviä viettävä Teuvo Peltoniemi kertoo, miten Kela-asiat, eläkkeen maksu ja lääkärissä käynti hoituvat ulkomailla asuessa.
Kuuntele artikkeli
Teuvo ja Eija Peltoniemi.
Teuvo ja Eija Peltoniemi viettävät suurimman osan talvesta Fuengirolan auringon alla.

Ulkomaille pidemmiksi ajoiksi lähteminen ei juuri mietityttänyt helsinkiläistä eläkeläistä Teuvo Peltoniemeä.

”Tein melko kansainvälispainotteisen työuran, ja olin mukana monissa EU-hankkeissa. Toimittajana ja tutkijana olin tavannut paljon ulkosuomalaisia vuosien mittaan ja kirjoittanut heistä kirjankin”, Peltoniemi kertoo.

Nyt hän viettää vaimonsa Eija Peltoniemen kanssa talvisin eläkepäiviä Fuengirolassa, Espanjan Aurinkorannikolla. Koska Espanjassa oleskelua kertyy alle puoli vuotta, pariskunta pysyy Suomen verotuksen ja sosiaaliturvan piirissä.

”Meillä on aina ollut jatkuva matkavakuutus. Ja tietysti eurooppalainen sairaanhoitokortti oli hankittu jo aikoja sitten”, Peltoniemi sanoo.

Jokainen Suomen sosiaaliturvaan kuuluva voi tilata eurooppalaisen sairaanhoitokortin ilmaiseksi Kelalta. Kortilla saa ulkomailla akuuteissa tilanteissa sairaanhoitoa samaan hintaan kuin maassa asuva.

Peltoniemien Espanjan-koti sijaitsee Puebla Lucian asuinalueella, aivan Fuengirolan keskustassa.
Koska Peltoniemet asuvat Fuengirolassa alle puolet vuodesta, he kuuluvat yhä Suomen sosiaaliturvaan. Sairausvakuutusmaksut ja verot pariskunta maksaa yhä kotimaahan.

Suomeen lennetään asioita ja lapsenlapsia hoitamaan

Peltoniemet pohtivat tarkkaan, mihin maahan lähtisivät eläkepäivillään. Listalla olivat niin Italia, Ranska kuin Espanjakin.

”Iho- ja keuhkosairauksiin leuto ilmasto on hyväksi, ja siksi Välimeren ranta valikoitui kohteeksi”, Peltoniemi selvittää.

Aurinkorannikolla pariskunta kävi aluksi eri kohteissa lyhyitä jaksoja. Fuengirola valikoitui asuinpaikaksi, koska se sijaitsee tasamaalla, mikä helpottaa liikkumista. Täällä he ovat käyneet jo viitisen talvea korkeintaan kuukauden pätkissä.

”Olemme kuin muuttolintuja: välillä lennämme Suomeen asioita hoitamaan. Lastenlapset ja terveysasiat ovat tärkeimpiä.”

Peltoniemet ovat Suomessa kirjoilla ja hoitavat edelleen asiansa kotimaassa. Molempien eläkkeet maksetaan normaalisti suomalaiselle pankkitilille.

”Pankkiasiat hoidan verkkopankissa paitsi ne, jotka liittyvät Espanjan asuntoon. Sitä varten pitää olla pankkitili myös Espanjassa. Olemme kuin muuttolintuja: välillä lennämme Suomeen asioita hoitamaan. Lastenlapset ja terveysasiat ovat tärkeimpiä. Kesäisin olemme pitkään Suomessa.”

Vuokra-asuntojen jälkeen Peltoniemet ostivat pari vuotta sitten kakkosasunnon Fuengirolan keskustasta.

”Näin ei tarvitse autoa lainkaan. Rannat ja kaupat ovat lähellä. Málagaan ja lentoasemalle pääsee hetkessä.”

Lääkäriasiointi onnistuu Aurinkorannikolla tarvittaessa suomeksi

Peltoniemien Kela-asioihin, kuten Suomen sosiaaliturvaan kuulumiseen, pyrähdykset lämpimään eivät ole vaikuttaneet mitenkään. Sairausvakuutusmaksut, lääkärikäynnit ja lääkkeet pariskunta maksaa edelleen normaalisti Suomeen.

”Tässä on selvä jako. Me jatkoimme terveysasioiden hoitoa Suomessa, ja vain akuuttitilanteissa turvaudumme Espanjan palveluihin.”

Suomalaisyhteisö on Fuengirolassa hyvin iso, ja myös kaikki lääkäriasioinnit hoituvat suomeksi, jos on tarve.

Kauppalaskun loppusumma yllättää suomalaisen Espanjassa, kertoo Teuvo Peltoniemi.
Kauppalaskun loppusumma yllättää suomalaisen Espanjassa, kertoo Teuvo Peltoniemi. Paikallinen hintataso on Suomea edullisempi.

”Minun täytyy ottaa säännöllisesti lääkepistos, ja jos satun silloin olemaan Espanjassa, ostan lääkkeen täältä ja käyn yksityisellä terveysasemalla saamassa pistoksen. Siinäkin firmassa on töissä ainakin kolme suomalaista lääkäriä. Hammaslääkärissä käyn täällä, koska se on halvempaa.”

Eurooppalainen sairaanhoitokortti oikeuttaisi käyttämään myös julkisia terveyspalveluja Espanjassa.

”En ole vakituisesti Espanjassa asuvilta suomalaisilta kuullut niistäkään moitteen sanaa. Jotkin sairausvakuutusedut ovat täällä parempia kuin Suomessa”, Peltoniemi toteaa.

Fuengirolan hintataso on Suomeen verrattuna alhainen

Peltoniemien päivät auringon alla kuluvat arkiasioissa, lukien ja tekstejä kirjoittaen, retkillä, espanjan kurssilla, tietokilpailuissa, museoissa, kahviloissa ja tuttuja tapaillen. Pariskunta on harrastanut Espanjan kieltä ja kulttuuria vuosikymmeniä. Siksi he retkeilevät tiuhaan sekä lähikaupungeissa että muualla Espanjassa.

”Täällä myös kävelemme paljon enemmän kuin Helsingissä koskaan. Suomen televisio on helposti katsottavissa ja verkko-Hesari luetaan aamuisin. Netistä saa lainaan sähkökirjoja. Suomenkielisiä lehtiä Aurinkorannikolla ilmestyy puolenkymmentä. Sosiaalinen media on täälläkin tärkeä”, Peltoniemi kertoo.

Fuengirolassa toimitetaan useampaa suomalaista lehteä. Kotimaiset sanomalehdet voi lukea verkossa.
Fuengirolassa toimitetaan useampaa suomalaista lehteä. Kotimaiset sanomalehdet voi lukea verkossa.

Fuengirolassa voi asua Suomeen verrattuna edullisesti. Erityisesti talvisin vuokrahinnat ovat paljon halvemmat kuin kesällä. Itse kokkaamalla saa syötyä hyvin halvalla, joten pienelläkin eläkkeellä tulee paremmin toimeen kuin Suomessa.

”Ruoka on merkittävästi edullisempaa kuin Suomessa, ainakin 30–40 prosenttia. Eivätkä suomalaiset koskaan unohda yllättyä kaupan kassalla siitä, että kauppalasku oli taas alle 20 euroa!”

Aurinkorannikolla solahtaa helposti suomalaisyhteisöön

Peltoniemi kertoo, että Espanjassa riittää tekemistä niin paljon kuin vain haluaa, vaikkapa seurakunnassa ja Fuengirolan suomalaisen Sofia-opiston kursseilla.

Tuttujakin löytyy helposti, sillä paikkakunnan suomalaisiin tutustuu äkkiä.

”Puolituttujen yhteydenpito on Espanjassa paljon aktiivisempaa kuin Suomessa. Suomi on pieni maa, ja helposti jonkun kanssa puhuessa löytyy ainakin tuttavan tuttava.”

Vaikka Fuengirolassa voi viettää melko suomalaista elämää, kaikkien on pakko elää myös hieman espanjalaisittain.

”Muuten käy niin, että juuri kun pääsee liikenteeseen – eläkkeellähän ei tarvitse herätä aikaisin – niin onkin jo siesta ja kaikki paikat kiinni! Jos haluaa syödä ulkona, on melkeinpä pakko totutella espanjalaiseen ruokarytmiin.”

Peltoniemien Espanjan-koti sijaitsee Puebla Lucian asuinalueella, aivan Fuengirolan keskustassa.
Peltoniemien Espanjan-koti sijaitsee Puebla Lucian asuinalueella, aivan Fuengirolan keskustassa.

Ulkomaille muutto ja Suomen sosiaaliturva

 • Enintään puoleksi vuodeksi EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin muuttava eläkkeensaaja kuuluu Suomen sosiaaliturvaan. Pääsääntöisesti etuudet maksetaan, kuten Suomessa oleskeltaessa, mutta joitain poikkeuksiakin on. Esimerkiksi eläkkeensaajan asumistukea ei makseta ulkomailla sijaitsevasta asunnosta. Kelan eläkkeet maksetaan aina myös muualla EU-alueella oleskelevalle eläkkeensaajalle.
 • Jos siteet Suomeen ovat yli puolet vuodesta ulkomailla asumisesta huolimatta kiinteät, voi edelleen kuulua Suomen sosiaaliturvaan. Paitsi, jos puoli vuotta ylittyy toistuvasti. Suomen sosiaaliturvaan kuulumisen edellytyksenä on ”jatkuva pääasiallinen oleskelu” Suomessa, eli yli kuusi kuukautta vuositasolla.
 • Kiinteitä siteitä arvioitaessa voidaan huomioida muun muassa perhesiteet, asumisolosuhteet sekä Suomessa ja toisessa maassa asuttujen aikojen suhde eli asumishistoria.
 • Jos eläkkeensaaja kuuluu Suomen sosiaaliturvaan, on hän myös sairausvakuutettu ja hänellä on oikeus käyttää Kela-korttia. Sosiaalivakuutusmaksut maksetaan Suomeen. Oikeus Suomen julkisen terveydenhuollon palveluihin ei ole sidottu sairausvakuutukseen ja Kela-korttiin. Edellytyksenä on kotikunnan säilyminen Suomessa.
 • Tilapäisesti ulkomailla oleskeleva eläkkeensaaja saa oleskeluvaltiossa akuuttia sairaanhoitoa Kelan myöntämällä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.
 • Kelan eläkkeet maksetaan EU-alueelle, vaikka eläkkeensaaja ei enää kuluisikaan Kelan sosiaaliturvaan pääasiassa ulkomailla asuvana.
 • Vakituisesti toisessa EU-maassa asuvat eläkeläiset, jotka saavat eläkettä vain Suomesta, voivat saada sairaanhoitonsa toisessa maassa Suomen kustannuksella. Näin siitäkin huolimatta, ettei muuton jälkeen ole enää sairausvakuutettu Suomessa. Tämä edellyttää tiettyä hallinnollista menettelyä Kelan ja asuinmaan (esimerkiksi Espanjan) välillä. Oikeus sairaanhoitoon uudessa asuinmaassa selvitetään, kun eläkkeensaaja ilmoittaa Kelalle muuttavansa toiseen EU-maahan.
 • Eläkkeensaaja, jonka sairaanhoitokustannuksista Suomi vastaa, on velvollinen maksamaan sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksun Suomeen. Maksun toimeenpanee Verohallinto.

Lue lisää Kelan sivuilta

Eläkeläisenä ulkomaille

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.