Siirry sisältöön

Mitä tukia Kela voi maksaa eläkeläiselle?

Eläkkeellä | 5.2.2023
Eläkkeelle jääminen on usein suuri muutos, myös tuloissa. Jos taloudellinen tilanne on hankala, voit saada apua Kelasta. Kelasta voit saada rahallista tukea asumiseen ja arjen menoihin.
Kuuntele artikkeli
""

Mitä eläkkeitä voin saada?

Yleisin maksettava eläke on vanhuuseläke. Vanhuuseläke voi olla työeläkettä, kansaneläkettä tai molempia näistä. Työeläkkeen maksaa työeläkelaitos ja kansaneläkkeen Kela.

Työeläke on ansaittu omalla palkkatyöllä tai yritystoiminnalla. Sen ikäraja riippuu siitä, minä vuonna olet syntynyt. Työeläkkeen määrään vaikuttavat työurasi aikana ansaitsemasi tulot. Jos työeläkeasiat askarruttavat, ole yhteydessä omaan työeläkelaitokseesi tai Eläketurvakeskukseen.

Jos työeläke on pieni tai et saa sitä ollenkaan, Kela voi maksaa sinulle vanhuuseläkettä kansaneläkkeenä. Kansaneläkkeestä voi olla iso apu arjen menoihin – ethän siis unohda hakea sitä. Sopivin aika lähettää hakemus Kelaan on muutamaa kuukautta ennen kuin täytät 65 vuotta.

Kuntoutustukea (eli määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä) tai työkyvyttömyyseläkettä voi hakea, jos työkyky on pitkäaikaisesti heikentynyt eikä paluu työelämään ole sairauden tai vamman takia mahdollista. Kuntoutustuki tai työkyvyttömyyseläke alkaa yleensä noin vuoden päästä sairastumisesta. Kuntoutustuki ja työkyvyttömyyseläke voivat olla työeläkettä, kansaneläkettä tai molempia näistä. Jos työeläke on pieni tai et saa sitä ollenkaan, voit hakea kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä kansaneläkkeenä Kelasta. Kun täytät 65 vuotta, kuntoutustuki ja työkyvyttömyyseläke muuttuvat automaattisesti vanhuuseläkkeeksi.

Kela maksaa takuueläkettä, jos muut eläkkeesi jäävät hyvin pieniksi. Takuueläkkeen tarkoituksena on turvata Suomessa asuvalle henkilölle vähimmäiseläke. Takuueläkettä voi hakea OmaKelassa, lomakkeella tai soittamalla Kelaan.

Voinko saada asumistukea?

Voit saada eläkkeensaajan asumistukea, jos saat sellaista eläkettä, joka oikeuttaa eläkkeensaajan asumistukeen. Jos sinulle maksetaan osatyökyvyttömyyseläkettä tai osittaista varhennettua vanhuuseläkettä, hae yleistä asumistukea. Jos asut yksin tai puolisosi kanssa, voit hakea eläkkeensaajan asumistukea. Jos kanssasi asuu esimerkiksi lapsesi tai muu henkilö, joka ei ole puolisosi eikä saa eläkkeensaajan asumistukeen oikeuttavaa eläkettä, hae yleistä asumistukea.

Eläkkeensaajan asumistuki ja yleinen asumistuki saattavat mennä helposti sekaisin. Jos olet epävarma siitä, kumpaa tukea sinun pitäisi hakea, soitathan rohkeasti meille.

Yksityisellä lääkärillä käynti – joudunko maksamaan kaiken itse?

Kela korvaa osan kustannuksista, jotka aiheutuvat käynnistä yksityisessä terveydenhuollossa. Yhä useimmilla terveydenhuollon tuottajilla on Kelan kanssa sopimus, jonka myötä voit saada maksusta suorakorvauksen. Muista näyttää Kela-korttia, jolloin korvaus vähennetään jo maksun yhteydessä. Jos sinulla on yksityinen sairaus- tai tapaturmavakuutus, voit hakea Kela-korvauksen lisäksi korvausta omasta vakuutusyhtiöstäsi.

Matkustanko kulkuvälineillä lääkäriin?

Voit saada Kelasta matkakorvausta, kun matkustat terveydenhuoltoon sairauden takia. Matkakorvausta maksetaan halvimman matkustustavan eli yleensä linja-auto- tai junalipun hinnan mukaan. Jos et voi käyttää julkista liikennettä terveydentilasi tai huonojen liikenneyhteyksien takia, korvaus voidaan maksaa oman auton tai taksin käytöstä. Maksat kaikista matkoista omavastuun. Jos tarvitset Kela-taksia terveydentilasi vuoksi, sinulla täytyy olla terveydenhuollon antama todistus. Lisätietoja Kela-taksista voit lukea täältä.

Saanko korvauksia lääkkeistä?

Jos olet saanut reseptin lääkkeisiin, kliinisiin ravintovalmisteisiin tai perusvoiteisiin, voit saada niistä lääkekorvauksia. Lääkekorvauksissa on 50 euron kalenterivuosikohtainen alkuomavastuu. Maksat lääkkeesi kokonaan itse alkuomavastuun täyttymiseen saakka. Kun alkuomavastuu on täyttynyt, saat lääkekorvausta ostamistasi valmisteista. Kela-korvauksen piiriin kuuluvat lääkkeet löytyvät lääkehausta. Saat korvauksen yleensä suorakorvauksena heti apteekissa.

Entä jos tarvitsen apua peseytymisessä, pukeutumisessa ja asioiden muistuttelussa?

Voit hakea eläkettä saavan hoitotukea, jos kuntosi on heikentynyt ja tarvitset toisen henkilön apua. Hoitotuki voidaan myöntää kokoaikaisesti eläkkeellä olevalle henkilölle, jolla on sairaus tai vamma, joka heikentää kykyä selviytyä arjen askareista itsenäisesti. Hoitotuen saaminen edellyttää, että toimintakykysi on heikentynyt yhtäjaksoisesti vähintään vuoden ajan.

Mitä teen jos eläkkeeni ja muut tukeni eivät riitä?

Hae perustoimeentulotukea, jos tulosi ja varasi eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin kuten ruokaan ja lääkkeisiin. Perustoimeentulotuki on Kelan viimesijaisin taloudellinen tuki. Hae siis perustoimeentulotukea vasta sitten, kun olet selvittänyt, saatko Kelasta muita etuuksia.

Miten osaan elää sairauteni kanssa?

Kela järjestää kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja moniin eri sairauksiin.  Sopeutumisvalmennuskurssit auttavat sopeutumaan sairauden tai vamman mukanaan tuomiin muutoksiin. Kuntoutuskurssilla saat tukea sairaudesta tai vammasta kuntoutumiseen. Kursseilta saat tietoa sairaudestasi, vertaistukea sekä tukea arjen toimintoihin. Kurssit toteutetaan ryhmämuotoisena kuntoutuksena.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.