Siirry sisältöön

Mitä tukia Kela voi maksaa eläkeläiselle?

Eläkkeellä | 7.5.2021
Eläkkeelle jääminen on usein suuri muutos, myös tuloissa. Jos taloudellinen tilanne on hankala, voit saada apua Kelasta. Kelasta voit saada rahallista tukea asumiseen ja arjen menoihin.
Kuuntele artikkeli
""

Mitä eläkkeitä voin saada?

Yleisin maksettava eläke on vanhuuseläke. Vanhuuseläke voi olla työeläkettä, kansaneläkettä tai molempia näistä. Työeläkkeen maksaa työeläkelaitos ja kansaneläkkeen Kela.

Työeläke on ansaittu omalla palkkatyöllä tai yritystoiminnalla. Sen ikäraja riippuu siitä, minä vuonna olet syntynyt. Työeläkkeen määrään vaikuttavat työurasi aikana ansaitsemasi tulot. Jos työeläkeasiat askarruttavat, ole yhteydessä omaan työeläkelaitokseesi tai Eläketurvakeskukseen.

Jos työeläke on pieni tai et saa sitä ollenkaan, Kela voi maksaa sinulle vanhuuseläkkeenä kansaneläkettä. Kansaneläkkeestä voi olla iso apu arjen menoihin – ethän siis unohda hakea sitä. Rekisteritietojemme mukaan vuonna 2020 yli 13 000 eläkeläistä ei hakenut kansaneläkettä. Muistutuskirjeemme jälkeen moni lähettikin hakemuksen. Sopivin aika lähettää hakemus Kelaan on muutamaa kuukautta ennen kuin täytät 65 vuotta.

Kela maksaa takuueläkettä, jos muut eläkkeesi jäävät hyvin pieniksi tai et saa mitään muuta eläkettä. Takuueläkkeen tarkoituksena on turvata Suomessa asuvalle henkilölle vähimmäiseläke. Takuueläkettä voi hakea OmaKelassa tai soittamalla Kelaan.

Työkyvyttömyyseläkettä haetaan, kun työkyky on heikentynyt eikä paluu työelämään ole sairauden tai vamman takia mahdollista. Yleensä Kelan työkyvyttömyyseläke alkaa noin vuoden päästä sairastumisesta. Jos tulosi ovat pienet, voit hakea lisäksi kansaneläkettä ja työeläkettä. Silloin Kela ja työeläkelaitoksesi neuvottelevat keskenään ennen eläkepäätöksen antamista. Kun täytät 65 vuotta, työkyvyttömyyseläke muuttuu automaattisesti vanhuuseläkkeeksi.

Voinko saada asumistukea?

Voit saada eläkkeensaajan asumistukea, jos saat sellaista eläkettä, joka oikeuttaa eläkkeensaajan asumistukeen. Tällaisia eläkkeitä ovat yleensä kaikki kokoaikaiset eläkkeet. Jos sinulle maksetaan osatyökyvyttömyyseläkettä, osa-aikaeläkettä tai osittaista varhennettua vanhuuseläkettä, hae yleistä asumistukea. Jos asut yksin tai puolisosi kanssa, voit hakea eläkkeensaajan asumistukea. Jos kanssasi asuu esimerkiksi lapsesi tai muu henkilö, joka ei ole puolisosi eikä saa eläkkeensaajan asumistukeen oikeuttavaa eläkettä, hae yleistä asumistukea.

Eläkkeensaajan asumistuki ja yleinen asumistuki saattavat mennä helposti sekaisin. Jos olet epävarma siitä, kumpaa tukea sinun pitäisi hakea, soitathan rohkeasti meille.

Yksityisellä lääkärillä käynti – joudunko maksamaan kaiken itse?

Kela korvaa osan kustannuksista, jotka aiheutuvat käynnistä yksityisessä terveydenhuollossa. Yhä useimmilla terveydenhuollon tuottajilla on Kelan kanssa sopimus, jonka myötä voit saada maksusta suorakorvauksen. Muista näyttää Kela-korttia, jolloin korvaus vähennetään jo maksun yhteydessä. Jos sinulla on yksityinen sairaus- tai tapaturmavakuutus, voit hakea Kela-korvauksen lisäksi korvausta omasta vakuutusyhtiöstäsi.

Matkustatko kulkuvälineillä lääkäriin?

Voit saada Kelasta matkakorvausta, kun matkustat terveydenhuoltoon sairauden takia. Matkakorvausta maksetaan halvimman matkustustavan eli yleensä linja-auto- tai junalipun hinnan mukaan. Jos et voi käyttää julkista liikennettä terveydentilasi tai huonojen liikenneyhteyksien takia, korvaus voidaan maksaa oman auton tai taksin käytöstä. Maksat kaikista matkoista omavastuun. Jos tarvitset Kela-taksia terveydentilasi vuoksi, sinulla täytyy olla terveydenhuollon antama todistus. Lisätietoja Kela-taksista voit lukea täältä.

Onko lääkäri määrännyt sinulle lääkkeitä?

Jos olet saanut reseptin lääkkeisiin, kliinisiin ravintovalmisteisiin tai perusvoiteisiin, voit saada niistä lääkekorvauksia. Lääkekorvauksissa on 50 euron kalenterivuosikohtainen alkuomavastuu. Maksat lääkkeesi kokonaan itse alkuomavastuun täyttymiseen saakka. Kun alkuomavastuu on täyttynyt, saat lääkekorvausta ostamistasi valmisteista. Kela-korvauksen piiriin kuuluvat lääkkeet löytyvät lääkehausta. Saat korvauksen yleensä suorakorvauksena heti apteekissa.

Tarvitsetko apua peseytymisessä, pukeutumisessa tai asioiden muistuttelussa?

Voit hakea eläkettä saavan hoitotukea, jos kuntosi on heikentynyt ja tarvitset toisen henkilön apua. Hoitotuki voidaan myöntää kokoaikaisesti eläkkeellä olevalle henkilölle, jolla on sairaus tai vamma, joka heikentää kykyä selviytyä arjen askareista itsenäisesti. Hoitotuen saaminen edellyttää, että toimintakykysi on heikentynyt yhtäjaksoisesti vähintään vuoden ajan.

Kuka voi saada toimeentulotukea?

Hae perustoimeentulotukea, jos tulosi ja varasi eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin kuten ruokaan ja lääkkeisiin. Perustoimeentulotuki on Kelan viimesijaisin taloudellinen tuki. Hae siis perustoimeentulotukea vasta sitten, kun olet selvittänyt, saatko Kelasta muita etuuksia.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.