Siirry sisältöön

”Jos oikein tiukkaa on, saatan säästää lääkkeistä”

Helsingissä on muuta maata enemmän vähävaraisia eläkeläisiä. Omasta tilanteesta puhuminen on monille hankalaa, tietää Kristiina Lindberg, 71. Hänen kokemuksensa mukaan on tärkeää, että tilannetta ei yritä peitellä esimerkiksi ystäviltään.
Eläkkeellä | 21.3.2023
Kuuntele artikkeli

Elämä ei aina ole helppoa, mutta sitä ei kannata peitellä. Salailu tekee asioista vielä hankalampia.

Tämän Kristiina oppi vuosikymmeniä sitten työskennellessään siivoojana leipätehtaalla. Vielä tuolloin hän vaikeni arkensa haasteista. Perheen asiat eivät olleet ihan sillä mallilla kuin Kristiina antoi muiden ymmärtää.

Kuitenkin työpaikan pukuhuoneessa hän kuunteli, miten eräs työkaveri kertoi omista asioistaan avoimesti, turhaa kiertelemättä.

”Ajattelin hiljaa, että onpa samanlaisia juttuja kuin minulla.”

Hiljakseen Kristiina alkoi avautua itsekin.

Avoimuus helpotti Kristiinan elämää tuolloin, ja se on ollut tärkeää myöhemminkin. Esimerkiksi sitä hän ei turhaan yritä ystäviltään salata, miten rahasta on joskus pulaa.

Kristiina selaa tarjouslehteä.
Kristiinan viimeaikaisia huolia on ollut ruoan hinnan kohoaminen.

Pienituloinen eläkeläinen voi saada eläkkeen­saajan asumis­tukea

Lukeminen kannattaa, ja näkyy kyllä elämässä myöhemmin. Tästä Kristiina haluaa nuoria muistuttaa. 

Kristiinan omat koulut jäivät aikanaan kansakouluun. Työura koostui muun muassa siivoojan ja sairaala-apulaisen töistä.

Kun Kristiina oli viisikymppinen, hänen tuolloinen työnantajansa ulkoisti siivouspalvelunsa. Muiden mukana Kristiina irtisanottiin.

”Melkein kymmenen vuotta meni niin, ettei minulla ollut töitä. Aloin ikäni puolesta olla siinä rajalla, että huoliiko minua enää kukaan.”

Kuusikymppisenä Kristiina sai työpaikan kotisiivouksesta ja työskenteli siivoojana kolmisen vuotta. Sitten hän pääsi eläkkeelle.

Tällä työhistorialla hänelle kertyi työeläkettä nettona 860 euroa kuussa. Sen päälle Kristiina saa Kelasta kansaneläkettä ja eläkkeensaajan asumistukea.

Eläkkeensaajan asumistukea voi saada Suomessa vakituisesti asuva pienituloinen eläkeläinen, joka saa eläkettä, joka oikeuttaa eläkkeensaajan asumistukeen. Näitä ovat muiden muassa Kelan tai työeläkelaitoksen maksama vanhuuseläke, työuraeläke tai työkyvyttömyyseläke, leskeneläke, Kelan takuueläke tai eläketuki.

LUE MYÖS
Mitä tukia Kela voi maksaa eläkeläiselle?

Asumistuki mukaan lukien tilille tulee yhteensä 1400 euroa kuussa.

”Näillä rahoilla tulee toimeen, kunhan ei sairasta”, Kristiina sanoo.

Kun ruoan hinta nousi, lehti­tilaus piti lopettaa

Kristiinan talous pyörii selkeällä kaavalla kuukaudesta toiseen. Laskut menevät maksuun heti alkukuusta. Vuokran sekä kuukausittaisten netti-, puhelin- ja kotisiivouslaskujen jälkeen tilille jää yleensä noin 500 euroa.

Se on reilusti vähemmän, kuin mitä esimerkiksi Kuluttajatutkimuskeskus arvioi yksinasuvan eläkeläisen tarvitsevan arkimenoihinsa ja liikkumiseen.

”Kun laskut on maksettu, pistän itseni miettimään, että minulla on vain 300 euroa eikä yhtään enempää. Kun kuukausi tulee loppuun, voi yllättyä, jos rahaa onkin vähän enemmän. Ihmeen hyvin se on toiminut”, Kristiina sanoo.

Täsmällisempiä viikko- tai kuukausibudjetteja hän ei itselleen laadi, sillä yleensä rahaa menee vakiokaavalla samoihin asioihin.

Diabetes-, astma-, verenpaine- ja nesteenpoistolääkkeisiin kuluu joka toinen kuukausi 60 euroa, julkisen liikenteen kuukausilippuun joka toinen kuukausi 70 euroa.

Lämpimän ruoan Kristiina syö arkisin kotinsa lähellä olevassa lounasravintolassa. Siellä eläkeläinen saa viidellä eurolla keiton, salaatin, leipää, kahvin ja pullan.

Se, mitä tämän jälkeen jää, menee pitkälti välttämättömiin ostoksiin.

Kristiina silittää taloyhtiön harrastetilassa pöytäliinaa.
Kristiina valmistautuu taloyhtiönsä harrastetilassa seniorikerhon kahvitukseen silittämällä pöytiin liinat. Kahvinkeitto ja pöytien kattaminen ovat osa Kristiinan viikoittaisia rutiineja seniorikerhon emännöinneissä.

Kiristynyt taloustilanne näkyy myös Kristiinan kukkarolla. Ei sähkön hinnannousu niinkään, mutta ruoan hinta kyllä on mietityttänyt.

”Olen entistä enemmän miettinyt, mitä kannattaa ostaa. Voin katsella hyllyn vierestä, että tuolla olisi tarjolla tuollaistakin.”

Kiristyneen taloustilanteen vuoksi Kristiina on perunut sanomalehtitilauksensa. Kohonneita hintoja enemmän talouteen kuitenkin vaikuttavat esimerkiksi yllättävät terveyshuolet. Jos esimerkiksi yllättäviä lääkärinkuluja tulee, menee talous koetukselle, Kristiina kertoo.

Tällöin hän karsii sieltä, mistä voi.

”Jos oikein tiukkaa on, saatan säästää lääkkeistä. Eihän se niin saisi mennä, mutta muustakaan on hankala säästää. En myöskään ole osannut ajatella niin pitkälle, että voisin hakea tällaisiin tilanteisiin taloudellista apua.”

LUE MYÖS
Rahat ja lääkkeet loppu – toimeentulotuesta apua?

Kristiina tapaa kolmesti viikossa taloyhtiön harrastetilassa muita seniorikerholaisia.

Toimeliaana ihmisenä Kristiina hoitaa seniorikerholaisille kahvit ja kattaa pöydät.

Kristiina pyrkii lähtemään kotoaan ulos päivittäin.

Kun toisille tekee hyvää, tulee itsellekin hyvä mieli

Arki voi olla valoisaa ja aktiivista, vaikka rahat olisivatkin tiukilla, kokee Kristiina.

Hän itse pyrkii joka päivä lähtemään kotoaan johonkin: vaikkapa bussilla Hakaniemen torille, Hietaniemen hautausmaalle tai Itäkeskukseen.

”En ole vielä valmis siihen, että jäisin kotiin homehtumaan.”

Ystäviään hän tapaa viikoittain esimerkiksi eläkeläiskerhon tapaamisissa ja retkillä. Lisäksi hän emännöi taloyhtiönsä seniorikerhon tapaamisia kolmesti viikossa. Kristiina asuu kaupungin vuokra-asunnossa, liki viidensadan asunnon taloyhtiössä. Samassa pihapiirissä hän on asunut vuodesta 1996. Asunnot ovat vaihtuneet, pihapiiri pysynyt samana. Täällä asuu myös liuta Kristiinan ystäviä.

Tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin hän keittää kahvit ja kattaa astiat valmiiksi, laittaa tarjolle keksit ja pullat.

”Vaikka ruusuissa on piikkejä, kantaa positiivinen elämänasenne pitkälle. Kun toisille yrittää tehdä hyvää, tulee itsellekin hyvä mieli”, Kristiina sanoo.

Myös toimeentulotuki auttaa vähävaraista eläkeläistä

Jos oma talous eläkkeellä on tiukalla, kannattaa selvittää, voiko saada esimerkiksi Kelan maksamaa eläkettä, eläkkeensaajan asumistukea tai eläkettä saavan hoitotukea.

Jos eläke ja muut mahdolliset tuet eivät riitä välttämättömiin asumisen ja elämisen kuluihin, voi Kelasta hakea perustoimeentulotukea. Se on viimesijainen etuus, jota voi hakea, kun on ensin selvittänyt mahdollisuudet muihin etuuksiin.

  • Perustoimeentulotuki on verotonta, eikä sen saaminen pienennä esimerkiksi asumistukea.
  • Perustoimeentulotuki kattaa esimerkiksi ravinto- ja vaatemenoja, henkilökohtaisesta ja kodin puhtaudesta aiheutuvia menoja sekä paikallisliikenteen, puhelimen ja internetin käytöstä koituvia kustannuksia.
  • Lisäksi perusmenoina voidaan huomioida muun muassa asumismenoja ja terveyskeskuksen asiakasmaksuja.
  • Kun sinulle myönnetään perustoimeentulotuki, saat samalla maksusitoumuksen apteekkiin. Maksusitoumuksella saat tarvitsemasi reseptilääkkeet.
  • Lue tarkemmin, mihin menoihin perustoimeentulotukea voi saada (kela.fi)

Teksti Anne Ventelä Kuvat, videot ja editointi Roope Permanto

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.