Siirry sisältöön

Perhevapaista kertyy eläkettä – laskuri kertoo, kuinka paljon

Koti & Perhe | 8.1.2023
Sinulle kertyy eläkettä siltä ajalta, kun saat raskaus-, erityisraskaus- tai vanhempainrahaa tai kotihoidon tukea. Voit arvioida laskurin avulla, paljonko eläkettä perhevapaiden ajalta kertyy.
Kuuntele artikkeli
""

Näin eläkettä kertyy perhevapaiden ajalta

  1. Sinulle kertyy eläkettä raskaus-, erityisraskaus- ja vanhempainrahan ajalta sekä kotihoidontuen ajalta, kun hoidat alle 3-vuotiasta lastasi.
  2. Raskaus-, erityisraskaus- ja vanhempainrahan ajalta eläkettä kertyy päivärahan perusteena olevan vuositulon mukaan. Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukauden ajalta ennen päivärahaoikeuden alkamista edeltävää kuukautta.
  3. Kotihoidon tuen ajalta eläkettä kertyy kiinteän euromäärän mukaan (etuuden peruste 815,78 e/kk vuonna 2023). Eläkettä kertyy siihen saakka, kun nuorin kotona hoidettavista lapsistasi täyttää 3 vuotta.
  4. Eläketurvakeskuksen Työeläke.fi-sivuilla oleva laskuri laskee perhevapaiden ajalta kertyvän eläkkeen sekä eläkkeen, joka kertyisi työstä vastaavalta ajalta. Laskuri on suuntaa antava. Laskuria voivat käyttää ne, jotka ovat syntyneet vuosina 1973–2005.

Jos lapsesi on syntynyt ennen 4.9.2022, työeläkettä on kertynyt äitiys-, erityisäitiys-, isyys- ja vanhempainrahan ajalta.

Tarkempaa tietoa perhevapaiden ajalta maksettavista etuuksista, niiden kestoajoista ja määräytymisestä on Kelan verkkosivuilla lapsiperheille.

Jaa perhevapaat toisen vanhemman kanssa – näin voit saada suurempaa eläkettä

Työn ja perheen yhdistämiseen liittyviä valintoja olisi hyvä pohtia jo silloin, kun perheen perustaminen on suunnitelmissa. Kaikki eivät tule ajatelleeksi, että perhevapaiden epätasainen jakautuminen vaikuttaa tulevaisuuden ansio- ja eläke-eroihin. Erityisesti naiset pitävät usein pitkiä perhevapaita, jotka tekevät pysyvän loven eläkkeeseen.

Jos perhevapaat ovat pienentäneet eläkettä, eläkettä voi suurentaa jatkamalla työuraa vanhuuseläkeiän täyttymisen jälkeen. Kela.fi-sivuilla on julkaistu perhevapaavertailu, jonka avulla lapsiperheet tai perheenlisäystä suunnittelevat voivat arvioida, miten perhevapaiden jakaminen vaikuttaa perheen kokonaistuloihin.

Kokeile perhevapaavertailua

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.