Gå till innehåll

Pension för familjeledigheter – räknaren berättar hur mycket

HEM & FAMILJ | 8.1.2020
Du tjänar in pension för den tid då du får moderskaps-, faderskaps- och föräldrapenning samt då du får hemvårdsstöd. Du kan nu med hjälp av en ny räknare uppskatta hur mycket pension du tjänar in under familjeledigheterna.
Lyssna på artikeln
""

Beräkna hur familjeledigheten påverkar din pension

  1. Du tjänar in pension för den tid du får moderskaps-, faderskaps- och föräldrapenning samt hemvårdsstöd när du är hemma och sköter ditt barn som inte fyllt tre år.
  2. Under den tid du får moderskaps-, faderskaps- och föräldrapenning tillväxer pensionen på basis av den dagpenningsgrundande årsinkomsten. Årsinkomsten beräknas utifrån de 12 sista kalendermånaderna före den kalendermånad som föregår den då rätten till dagpenning börjar.
  3. Under den tid du får hemvårdsstöd tjänas pensionen in enligt ett fast eurobelopp (grunden för pensionsförmånen är 757,14 euro/mån år 2020). Du tjänar in pension ända till det att det yngsta barnet som vårdas hemma fyller tre år.
  4. Räknaren på Arbetspension.fi beräknar den pension som tillväxer under familjeledigheterna och den pension som skulle tillväxa av arbete under motsvarande tid. Beräkningen är riktgivande. Räknaren beräknar pensionen för personer födda åren 1973–2001. Ytterligare information om hur räknaren fungerar hittar du på webbsidan där räknaren finns.

Närmare information om vilka förmåner som betalas för familjeledigheter, för hur lång tid de betalas och hur de bestäms får du på FPA:s webbplats.

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.