Suomalaiset ovat innokkaita asunnonvaihtajia. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa muutetaan vuodessa lähes miljoona kertaa. Tämä tarkoittaa töitä myös meillä Kelan päässä. Nimittäin aina kun yleisen asumistuen saaja vaihtaa asuntoa, on asumistuki tarkistettava. Tarkistushakemus kannattaa toimittaa Kelaan heti, kun muutto on varmistunut tai mahdollisimman pian heti muuton jälkeen. Lue lisää asumistuen tarkistamisesta.
Muuton yhteydessä saattaa myös ruokakunnan koko muuttua, jos vaikkapa muutat yhteen kumppanisi kanssa. Tälläkin on vaikutuksia asumistukeen. Usein törmään kysymykseen ruokakunnasta ja siihen, kuka asumistukea hakee jatkossa. Haetaanko sitä yhdessä vai pitääkö pariskunnasta molempien hakea omaa asumistukea?
Samassa asunnossa asuvat avio- ja avoparit muodostavat aina yhteisen ruokakunnan, jolloin asumistukea haetaan yhdessä. Käytännössä siis jompikumpi pariskunnasta hakee tukea omissa nimissään. Ruokakuntaan huomioidaan molemmat vanhemmat sekä kaikki asunnossa asuvat alaikäiset ja täysikäiset lapset. Yhteen muuttamista suunnittelevien parien kannattaakin suunnata Kelan sivuille yleisen asumistuen laskuriin arvioimaan etuuden määrää.
Suomessa muutetaan lähes miljoona kertaa vuodessa.
Joskus muuttoon voi liittyä myös surullisia tunteita. Jos muutto merkitsee parisuhteen päättymistä, niin tuet on silloinkin tarkistettava. Esimerkiksi lapsilisään voit hakea yksinhuoltajakorotusta, jos asut lasten kanssa ilman toista aikuista henkilöä. Tämä ei nimestään huolimatta edellytä yksinhuoltajuutta, vaan riittää ettei asunnossa asu toista aikuista. Eron koittaessa myös elatusmaksuun liittyviä asioita on syytä miettiä, ja näissä kannattaakin suunnata oman hyvinvointialueen lastenvalvojan luokse ensimmäisenä.
Hyvä on myös tietää, että jos taloustilanteesi on niin kireä, etteivät rahat riitä arjen välttämättömiin menoihin, Kelasta voi hakea apua muuttokustannuksiin ja vuokravakuuteen toimeentulotuen muodossa.
Vanhempainpäivärahaan muutto ei vaikuta mitenkään.
Perhevapaalla olevien kohdalla muutto ei yleensä aiheuta toimenpiteitä. Poikkeuksena tässä ovat kuitenkin lastenhoidon tuet, joissa muuton yhteydessä saatetaan Kelasta lähettää sinulle kysely lapsen hoitojärjestelyistä muuton jälkeiselle ajalle. Kotihoidon tuessa ja yksityisen hoidon tuessa tehdään tarkistus, jos lapsen kotikunta vaihtuu. Vanhempainpäivärahaan muutto sen sijaan ei vaikuta mitenkään. Ei vaikka muuton yhteydessä työsuhde vaihtuisi tai päättyisi.
Jos muutto kohdistuu kauemmaksi, eli muutat ulkomaille joko tilapäisesti tai pysyvästi, niin siitäkin on syytä Kelaan ilmoittaa. Ulkomaille muuttaminen vaikuttaa eri etuuksiin hieman eri tavoin. Joitakin etuuksia voidaan maksaa ulkomaille tilapäisen oleskelun ajalle, joka yleisesti tarkoittaa enintään kuuden kuukauden ulkomailla oloa. Kannattaakin tarkistaa Kelan sivuilta, mitä ulkomaille muutossa on syytä huomioida.
Uutta osoitetta ei tarvitse erikseen ilmoittaa Kelaan.
Muuton yhteydessä pitää myös tehdä osoitteenmuutos, jotta saat kaikki tärkeät postisi ja esimerkiksi Kelan kirjeet oikeaan osoitteeseen. Uutta osoitetta ei kuitenkaan tarvitse erikseen ilmoittaa Kelaan, vaan se tulee meille Digi- ja väestötietoviraston kautta automaattisesti.
Suurin osa meistä muuttaa jossain vaiheessa elämän aikana. Jos sinulla herää Kelan etuuksiin liittyviä kysymyksiä muuton yhteydessä, niin ota meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä. Fyysiseksi muuttoavuksi emme sinulle valitettavasti pääse, mutta muutoin kyllä mielellämme autamme sinua muuttoon liittyvissä asioissa.