Siirry sisältöön

Tarvitsetko yksilöllistä tukea sopivan työn tai opiskelu­alan valintaan?

Terveys | 2.5.2022
Joskus sairaus tai muu haastava elämäntilanne voi vaikeuttaa sopivan koulutuksen tai ammattialan valintaa. Työllistymistä edistävästä ammatillisessa kuntoutuksessa saat yksilöllistä tukea valmentajalta, joka auttaa sinua tarvittaessa myös työpaikan löytämisessä tai yrittäjäksi ryhtymisessä.
Kuuntele artikkeli

3 keinoa avuksesi työn tai opiskelu­alan valintaan

Työllistymistä edistävässä ammatillisessa kuntoutuksessa on 3 vaihtoehtoista palvelua: työkokeilu, työhönvalmennus sekä työkokeilun ja työhönvalmennuksen yhdistelmä. Autamme sinua valitsemaan palvelulinjan, joka soveltuu parhaiten tarpeisiisi.

  1. Työkokeilu voi sopia sinulle, jos sinulla on jo konkreettinen tavoite ja tarvitset tukea urasuunnitteluun tai opiskelualan valintaan. Työkokeilussa teet työtä valitsemallasi työpaikalla. Saat valmentajan tukea soveltuvan ammattialan, opiskelualan tai työtehtävän valintaan. Työkokeilu kestää 3–6 kuukautta, ja se voi jatkua työhönvalmennuksena.
  2. Työhönvalmennus voi sopia sinulle, jos tavoitteesi on saada työpaikka.  Valmennus voi auttaa sinua löytämään työpaikan tai työllistymään avoimilla työmarkkinoilla. Saat valmentajan tukea myös yrittäjäksi tai ammatinharjoittajaksi ryhtymiseen. Työhönvalmennus kestää 3–21 kuukautta.
  3. Työkokeilun ja työhönvalmennuksen yhdistelmä voi sopia sinulle, jos tarvitset valmentajalta paljon tukea uratavoitteesi täsmentämiseen ja työkykyäsi vastaavien ammattialojen tai työnkuvien löytämiseen. Työkokeilun ja työhönvalmennuksen yhdistelmä alkaa työkokeilulla ja jatkuu työhönvalmennuksella.  Saat valmentajalta yksilöllistä tukea koko kuntoutuksen keston ajan. Työkokeilun ja työhönvalmennuksen yhdistelmä kestää 6–26 kuukautta.

Kuntoutus on sinulle maksutonta. Kuntoutuksen ajalta sinulla saattaa olla oikeus kuntoutusrahaan. Kela korvaa myös kuntoutukseen tehtyjä matkoja.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.