Siirry sisältöön

Sähköinen lääkärintodistus helpottaa ja nopeuttaa sairauspäivärahan hakemista

Terveys | 25.8.2021
Sairauspäivärahapäätöksen saaminen nopeutuu, kun lääkäri välittää todistuksen suoraan Kelaan. SOK:n palkkahallinto on käyttänyt palvelua huhtikuusta lähtien työterveyshuollon kanssa.
Kuuntele artikkeli
Tiina Raitanen ja Hannele Hippeläinen.
SOK:n työterveyshuolto toimittaa potilaan luvalla lääkärintodistuksen suoraan Kelan etuuskäsittelyyn. SOK:n palveluesimies Tiina Raitasen (vas.) ja HR-asiantuntija Hannele Hippeläisen mukaan palvelun käyttöönotto oli sujuvaa.

Entistä vähemmän konkreettisia papereita. Näin SOK:n palveluesimies Tiina Raitanen kuvaa palkkahallinnon työn muuttumista viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– On hyvä muutos, että yhä useamman asian voi hoitaa kätevästi ja ekologisesti ilman papereita, Raitanen sanoo.

Paperittomuus pätee nykyään myös Kelan vastaanottamaan sähköiseen lääkärintodistukseen. Kelalla on ollut vuodesta 2018 lähtien valmius vastaanottaa lääkärin kirjoittamia A- ja B-lausuntoja sähköisesti. Tämä edellyttää terveydenhuollon toimijan potilastietojärjestelmältä teknistä valmiutta sekä lausuntojen yhteistestausta.

Palvelu on yleistynyt hiljalleen, ja nykyään sitä hyödyntää jo etenkin moni yksityinen terveydenhoitoalan toimija.

– Meille asia tuli tutuksi työterveyshuollon kautta ja päätös ottaa palvelu käyttöön syntyi nopeasti, sillä palvelu helpottaa työtämme, Raitanen kertoo.

Ei enää postitusta tai skannailua

SOK:n palkkahallinto on hyödyntänyt sähköisen lääkärintodistuksen mahdollisuutta keväästä 2021 lähtien työterveyshuollon kanssa.

– Jos lääkäri määrää työntekijämme sairauslomalle, potilas voi antaa lääkärille luvan toimittaa sairauslomatodistus suoraan Kelaan. Työntekijä toimittaa työnantajalle todistuksesta kopion, josta selviää, että varsinainen todistus on jo Kelassa, kertoo HR-asiantuntija Hannele Hippeläinen SOK:sta.

Työnantajan ei siis tarvitse postittaa tai skannata lääkärintodistusta, vaan työnantajan tehtäväksi jää ainoastaan päivärahahakemuksen täyttäminen sähköisesti.

– Uusi käytäntö vähentää palkkahallinnon työtä, ja Kela pystyy tekemään päätöksen aiempaa nopeammin, Hippeläinen toteaa.

Päivärahapäätös saadaan ripeämmin

Kelan vastaava asiantuntijalääkäri Johanna Repo sanoo, että työnantajat ovat toivoneet, että Kela voisi vastaanottaa lääkärintodistukset sähköisesti, koska muu päivärahan hakemiseen liittyvä asiointi on hoitunut jo aiemmin verkossa.

– Toivon, että sekä työnantajat että terveydenhuollon toimijat hyödyntäisivät tätä mahdollisuutta aktiivisesti, Repo sanoo.

Hän kuvailee verkkopalvelun lisäävän myös turvallisuutta: sähköisesti välitetyt asiakirjat eivät katoa inhimillisten erehdysten vuoksi. Aikaa ei myöskään enää kulu postilähetyksen saapumisen odottamiseen, vaan todistus välittyy Kelaan potilastiedoista välittömästi.

– Palvelu tehostaa ja reaaliaikaistaa päivärahahakemusten käsittelyä, kun asiakkaan asia tulee vireille aiempaa nopeammin Kelaan, Repo toteaa.

Tiina Raitanen selaa papereita kansiossa.
Palkkahallinnossa tarvitaan entistä vähemmän paperia.

Lääkärintodistusten sähköinen välitys oli helppo ottaa käyttöön

SOK:ssa uuteen palveluun ollaan tyytyväisiä, vaikka sähköisen lääkärintodistuksen hyödyntämisessä otetaan yrityksessä vasta ensiaskelia. Tiina Raitasen mukaan palvelua on toistaiseksi hyödynnetty niin vähän, että sen taloudellista tai aikaa säästävää vaikutusta on vaikea arvioida.

– Selvää on kuitenkin, että työntekijän asia hoituu eteenpäin kätevämmin ja sujuvammin, kun paperien postittaminen jää pois, Raitanen toteaa.

Hannele Hippeläisen mukaan käyttöönottoprosessi oli yksinkertainen ja tarkoitti lähinnä asian sopimista työterveyshuollon kanssa.

– Toistaiseksi emme ole erikseen informoineet työntekijöitä palvelusta, vaan olemme edenneet niin, että lääkäri kertoo mahdollisuudesta tilanteen tullen potilaalle, Hippeläinen kertoo.

Palvelua voi tiedustella omasta työterveyshuollosta

Tiina Raitasen mukaan sähköisen lääkärintodistuksen hyödyt ovat työnantajalle isommat, jos sekä yksityinen että julkinen terveydenhuolto ryhtyisivät hanakasti hyödyntämään palvelua.

– Tällä hetkellä oma työterveytemme käyttää palvelua, mutta jos työntekijämme käy lääkärissä muualla, ei toimijalla välttämättä vielä ole palvelua käytössä.

Myös Kelan Johanna Repo toivoo, että terveydenhoitoalan tietoisuus palvelusta kasvaisi jo sähköisen lääkärintodistuksen ekologisuuden ja kätevyyden vuoksi.

– Sähköistä lääkärintodistusta hyödyntää jo moni yksityinen ja julkinen toimija. Esimerkiksi toukokuussa 2021 Kelaan välitettiin sähköisesti 37 646 sähköistä lääkärintodistusta, mikä on yli kolmannes kaikista Kelaan saapuneista todistuksista.

Jos omalla työpaikalla ei ole käytössä sähköinen lääkärintodistus, yrityksen kannattaa kysyä sen käyttömahdollisuutta omasta työterveyshuollostaan.

 

Sairauspäivärahan hakeminen sähköisellä lääkärintodistuksella

  • Kela tarvitsee sairauspäivärahahakemuksen käsittelyä varten joko lääkärintodistuksen A tai B. Molemmat voidaan toimittaa Kelaan sähköisesti suoraan terveydenhuollosta.
  • A-todistus käy liitteeksi yleensä silloin, kun työkyvyttömyys on kestänyt alle kaksi kuukautta. Viimeistään tämän jälkeen tarvitaan B-lausunto työkyvyttömyydestä ja kuntoutustarpeesta.
  • Sähköisten lääkärintodistusten välitys Kelaan tarkoittaa sitä, että lääkäri voi potilaan luvalla välittää todistuksen Kelaan samalla, kun hän tallentaa sen Kanta-palvelujen Potilastiedon arkistoon. Kun päivärahahakemuksen liitteeksi tarvittava todistus on Kelassa valmiina mahdollista päivärahakemusta ja etuuskäsittelyä varten, sitä ei tarvitse toimittaa enää erikseen.
  • Työnantaja saa tiedon sähköisestä A-lääkärintodistuksesta, kun työntekijä toimittaa lääkärintodistuksesta työnantajalle kopion ja kopiossa lukee, että todistus on toimitettu Kelaan. Tällöin työnantajan sairauspäivärahahakemukseksi riittää, että Kelaan ilmoitetaan palkkatiedot poissaolon ajalta.
  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.