Siirry sisältöön

Muista nämä Kelan tuet, kun läheiselläsi on muistisairaus

Terveys | 1.7.2018
Onko lähipiirissäsi iäkäs henkilö, jolla on muistisairaus? Tiesithän, että Kelasta voi hakea ja saada erilaisia tukia, jotka helpottavat muistisairaan ja hänen läheisensä arkea.
Kuuntele artikkeli
""

6 tärkeää Kela-vinkkiä muistisairaan läheiselle

  1. Kela-korvaus lääkärinpalkkiosta. Kela korvaa osan yksityisen neurologin palkkiosta tai hänen määräämästään hoidosta ja tutkimuksesta. Korvaus on pieni ja kattaa vain osan kustannuksista.
  2. Lääkekorvaukset. Monet muistisairauden hoidossa käytetyt lääkkeet ovat melko kalliita. Pienen helpotuksen arkeen tuo se, että Alzheimer-lääkkeiden peruskorvausoikeutta ei ole enää rajoitettu. Oikeutta korvaukseen ei siis tarvitse hakea erikseen Kelasta.
  3. Lääkekatto. Henkilökohtaisilla lääkekustannuksilla on vuosiomavastuu eli lääkekatto (592,16 e/kalenterivuosi vuonna 2022). Kun se on ylittynyt, henkilö maksaa jokaisesta korvattavasta lääkkeestään 2,50 e/lääke.
  4. Eläkettä saavan hoitotuki. Kuukausittain maksettava veroton tuki helpottaa muistisairaan eläkkeensaajan jokapäiväistä elämää. Hakemukseen kirjataan tarkasti, minkälaista haittaa sairaudesta on ja minkälaisia kustannuksia se aiheuttaa. Tukea voidaan suurentaa, kun avun tarve kasvaa sairauden edetessä.
  5. Eläkkeensaajien asumistuki. Pienituloisille eläkeläisille maksettavasta tuesta voi olla apua esimerkiksi silloin, jos muistisairas muuttaa uuteen kotiin, jossa asumiskustannukset ovat aikaisempaa suuremmat.
  6. Kuntoutus. Muistisairas ja hänen puolisonsa voivat osallistua sopeutumisvalmennuskursseille, joita järjestetään kuntoutuslaitoksissa parikursseina. Tarjolla on myös kuntoutuskursseja muistisairaan omaishoitajalle.

Päivitetty 20.9.2022.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.