Siirry sisältöön

Muista nämä Kelan tuet, kun läheiselläsi on muistisairaus

Terveys | 1.7.2018
Onko lähipiirissäsi iäkäs henkilö, jolla on muistisairaus? Tiesithän, että Kelasta voi hakea ja saada erilaisia tukia, jotka helpottavat muistisairaan ja hänen läheisensä arkea.
Kuuntele artikkeli
""

6 tärkeää Kela-vinkkiä muistisairaan läheiselle

  1. Kela-korvaus lääkärinpalkkiosta. Kela korvaa osan yksityisen neurologin palkkiosta. Korvaus on pieni ja kattaa vain osan kustannuksista.
  2. Lääkekorvaukset. Monet muistisairauden hoidossa käytetyt lääkkeet ovat melko kalliita. Pienen helpotuksen arkeen tuo se, että Alzheimer-lääkkeiden peruskorvausoikeutta ei ole enää rajoitettu. Oikeutta korvaukseen ei siis tarvitse hakea erikseen Kelasta.
  3. LääkekattoHenkilökohtaisilla lääkekustannuksilla on vuosiomavastuu eli lääkekatto (592,16 e/kalenterivuosi vuonna 2023). Kun se on ylittynyt, henkilö maksaa jokaisesta korvattavasta lääkkeestään 2,50 e/lääke.
  4. Eläkettä saavan hoitotuki. Kuukausittain maksettava veroton tuki helpottaa muistisairaan eläkkeensaajan jokapäiväistä elämää. Hakemukseen kirjataan kaikki se avun ja tuen tarve, jota sairaus aiheuttaa muistisairaan arjessa. Hakemuksessa myös ilmoitetaan, mitä ylimääräisiä kustannuksia sairaudesta aiheutuu. Kustannusten määrä ja tarvittavat liitteet pyydetään, jos kustannuksilla voi olla vaikutusta etuuden määrään.
  5. Eläkkeensaajien asumistukiPienituloisille eläkeläisille maksettavasta tuesta voi olla apua esimerkiksi silloin, jos muistisairas muuttaa uuteen kotiin, jossa asumiskustannukset ovat aikaisempaa suuremmat.
  6. Kuntoutus. Muistisairas ja hänen puolisonsa voivat osallistua sopeutumisvalmennuskursseille, joita järjestetään kuntoutuslaitoksissa parikursseina. Tarjolla on myös kuntoutuskursseja muistisairaan omaishoitajalle.

+ Jos muistisairaan Kela-asiointi on hankalaa, omainen tai muu läheinen voi pyytää häneltä valtakirjan, jonka perusteella voi hoitaa Kela-asioita muistisairaan puolesta. Näin asiointi helpottuu ja mahdolliset lisäselvityspyynnöt lähetetään asioita hoitavalle omaiselle.

Päivitetty 22.6.2023.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.