Tärpit 1 min

Työskenteletkö ulkomailla opintojen ohessa? Lue, miten se saattaa vaikuttaa sosiaaliturvaasi!

Opiskeletko ulkomailla ja sait työpaikan kohdemaasta? Hieno juttu! Muista ilmoittaa työskentelystä Kelaan, vaikka työskentely opintojen ohella olisikin osa- tai lyhytaikaista.

Kuuntele artikkeli

https://www.ispeech.org/text.to.speech

teksti ja kuva Kela 9.10.2017

4 + 1 asiaa, jotka jokaisen ulkomailla opiskelevan kannattaa muistaa:

  1. Viikonlopputuurauksia tukholmalaisessa vaateliikkeessä? Palkallinen työharjoittelu Puolassa? Kannattaa pitää mielessä, että vähäinenkin työskentely toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä vaikuttaa Suomen sosiaaliturvaan kuulumiseen.
  2. Sukellusopettajana sosiaaliturvasopimusmaassa? Jos palkastasi peritään sosiaalivakuutusmaksuja, sinut katsotaan työntekijäksi ja oikeus Suomen sosiaaliturvaan päättyy. Tarkista siis palkkakuittisi tai juttele työnantajasi kanssa.
  3. Muissa kuin EU- tai Eta-maissa, Sveitsissä tai sosiaaliturvamaissa työskentelyä tarkastellaan tilanteen mukaan. Appelsiinifarmilla hedelmiä keräämässä 10 tuntia viikossa kesä–heinäkuussa? Ei huolta! Huomaa kuitenkin, että jos työtunteja kertyy viikossa yli 18, saat palkkaa vähintään 1187 e/kk ja työt jatkuvat useamman kuukauden, työntekijän status vaikuttaa todennäköiseltä.
  4. Voit tilanteestasi riippuen edelleen saada opintotukea, vaikka oikeus Suomen sosiaaliturvaan työskentelyn takia päättyisikin.

+ Muista ilmoittaa Kelaan, jos lopetat työskentelyn ja jatkat pelkästään opintojen parissa. Sekä työskentelyn aloittamista että lopettamista koskevan ilmoituksen voit tehdä kätevästi lähettämällä viestin Kelan asiointipalvelussa. Jos sinulla on kysyttävää, Kelan KV-keskus auttaa. Nauti hienoista uusista kokemuksista!