Tärpit 1 min

Saitko perustuloa? Toimi näin, kun perustulokokeilu päättyy

Kaksivuotinen perustulokokeilu päättyi vuoden 2018 lopussa. Jos olet saanut perustuloa etkä ole hakenut sinulle kuuluvia muita etuuksia kokeilun aikana, sinun pitää hakea niitä erikseen.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 8.11.2018

Mitä pitää tehdä, kun perustulokokeilu päättyy?

  1. Jos olet kokonaan tai osittain työtön, varmista, että olet ilmoittautunut TE-palveluihin työttömäksi työnhakijaksi. Jos työnhakusi ei ole voimassa, ilmoittaudu heti työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluiden ohjeiden mukaan.
  2. Hae työttömyysetuutta Kelasta. Hakemus ja liitteet on kätevintä lähettää verkossa.
  3. Jos työnhakusi on voimassa ja olet hakenut työttömyysturvaa Kelasta kokeilun aikana, täytä työttömyysajan ilmoitus 4 viikon välein.
  4. Muistathan, että jos TE-palvelut on asettanut sinulle karenssin loppuvuonna 2018, se saattaa estää työttömyysetuuden maksun vielä perustulokokeilun päättymisen jälkeen. Myös esimerkiksi työskentely, yrittäjyys tai opiskelu saattaa vaikuttaa työttömyysetuuden saamiseen. Lisäksi työmarkkinatuen odotusaika voi vaikuttaa oikeuteesi saada työttömyysetuutta. Ota yhteyttä Kelaan tai TE-palveluihin, jotta tilanteesi voidaan selvittää.
  5. Tarvitsetko neuvoja työttömyysetuuden tai muiden etuuksien hakemiseen? Kela palvelee numerossa 020 371 017 ma–pe klo 9−15. Voit myös varata ajan puhelinpalveluun tai palvelupisteeseen.

Lue myös: Oletko työtön ja haluaisit opiskella?