Tärpit 1 min

Opiskelija, onko edessäsi muutto pois vanhempien luota?

On aika tehdä muuttoilmoitus sekä pakata lakanat ja lautaset. Käytä hetki aikaa myös Kela-asioiden miettimiseen, jotta saat Kelan maksamat tuet tilillesi oikean suuruisena.

Kuuntele artikkeli

https://www.ispeech.org

teksti ja kuva Kela 13.9.2017

Lue nämä 4 tärkeää asiaa opinto- ja asumistuesta

  1. Selvitä, oletko oikeutettu asumistukeen, ja hae sitä. Jos uusi asuntosi on vuokra-, asumisoikeus- tai omistusasunto, voit saada asumistukea. Lue lisää asumistuesta. Hae asumistukea Kelan asiointipalvelussa.
  2. Saat enemmän opintorahaa. Vaikka hakisit asumistukea, sinun on erikseen tehtävä opintotuen muutosilmoitus. Sen voit tehdä kätevästi Kelan asiointipalvelussa. Valitse siellä Opintotuen muutosilmoitus > Ilmoitan muusta muutoksesta tai haen lisätukea > Asumisen muutos. Muutosilmoitukseen ei tarvita liitteitä. Ilmoitus kannattaa tehdä muuttokuukauden loppuun mennessä.
  3. Muutto asuntolaan tai mummolaankin vaikuttaa. Opintotuen muutosilmoitus on tehtävä myös silloin, kun muutat oppilaitoksen asuntolaan tai vaikkapa isovanhemman luokse. Voit tällöinkin saada enemmän opintorahaa.
  4. Voisiko sinulla olla oikeus opintotukeen? Jos et vielä saa opintotukea, kokeile laskurilla, voisitko sitä saada. Jos voisit, tee opintotukihakemus verkossa. Muista myös, että vanhempien tulojen vaikutus poistuu itsenäisesti asuvien toisen asteen oppilaitosten 18–19-vuotiaiden opiskelijoiden opintorahasta 1.1.2018 alkaen.

Lue lisää Kelan sivuilta

OpintotukiYleinen asumistuki