Tärpit 1 min

Opintotuki lakkautettiin, mitä mä nyt teen?

Korkeakouluopiskelija, lakkautettiinko opintotukesi opintojen riittämättömän edistymisen vuoksi? Sinulla voi olla oikeus muihin Kelan etuuksiin. Opintotukea voit hakea uudelleen, kun opintosi taas edistyvät. Tarkista saamastasi lakkautuspäätöksestä, mitkä ovat kriteerit opintotuen uudelleen myöntämiselle.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 11.12.2018

5 vinkkiä, kun opintotuki on lakkautettu

  1. Jos olet saanut yleistä asumistukea, sen maksaminen jatkuu normaalisti. Opintotuen lakkauttaminen ei vaikuta siihen.
  2. Voit olla oikeutettu sairauspäivärahaan, jos opintojesi hidastuminen johtuu sairaudesta. Sairauspäivärahan aikana sallittu opiskelumäärä on noin 40% kokopäivätoimisesta opiskelusta. Voit siis edistää opintojasi, vaikka saisit sairauspäivärahaa. Näin sinun on tulevaisuudessa helpompi palata kokopäiväiseen opiskeluun.
  3. Jos opiskelukykysi on heikentynyt, voit selvittää mahdollisuutesi Kelan kuntoutukseen. Kuntoutuksen ajalta sinulla voi olla oikeus kuntoutusrahaan.
  4. Voit saada lyhytaikaisesti toimeentulotukea opintojesi edistämiseen, jos sinulla ei ole oikeutta ensisijaisiin etuuksiin, kuten opintotukeen, sairauspäivärahaan tai kuntoutusrahaan. Tuen saamisen aikana sinun pitää edistää opintojasi, jos sinulla ei ole hyväksyttävää syytä olla opiskelematta (esim. sairaus).
  5. Voit saada opiskeluvaikeuksiin apua ja tukea korkeakoulusi opiskelijapalveluista tai opintoneuvonnasta. Jos opintojesi edistymiseen on vaikuttanut sairaus tai vaikea elämäntilanne, voit hakea apua esimerkiksi opiskeluterveydenhuollosta.

PS. Jos opintotukesi lakkautettiin siksi, että unohdit vastata saamaasi selvityspyyntöön, voit pyytää lakkautuspäätöksen oikaisua ja selvittää syyt opintojen riittämättömään edistymiseen. Oikaisua voit pyytää asiointipalvelun viestipalvelussa.

Kysy Kelasta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi

Viimeisimmät tästä aiheesta

Korkeakouluopiskelijan opintotuki • Re: Opintolainaa täydennyskoulutukseen
Korkeakouluopiskelijan opintotuki • Opintolainaa täydennyskoulutukseen
Koulumatkatuki • Koulumatka
Kysy Kelasta