Tärpit 1 min

Muista nämä Kelan tuet, kun läheiselläsi on muistisairaus

Onko lähipiirissäsi iäkäs henkilö, jolla on muistisairaus? Tiesithän, että Kelasta voi hakea ja saada erilaisia tukia, jotka helpottavat muistisairaan ja hänen läheisensä arkea.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 1.7.2018

6 tärkeää Kela-vinkkiä muistisairaan läheiselle

  1. Kela-korvaus lääkärinpalkkiosta. Kela korvaa osan yksityisen neurologin palkkiosta tai hänen määräämästään hoidosta ja tutkimuksesta. Korvaus on pieni ja kattaa vain osan kustannuksista.
  2. Lääkekorvaukset. Monet muistisairauden hoidossa käytetyt lääkkeet ovat kalliita. Joidenkin Alzheimer-lääkkeiden peruskorvausoikeutta on rajoitettu, joten lääkäriltä tarvitaan B-lausunto, jotta lääkekorvaus voidaan myöntää.
  3. Lääkekatto. Henkilökohtaisilla lääkekustannuksilla on vuosiomavastuu eli lääkekatto (605,13 e/kalenterivuosi vuonna 2018). Kun se on ylittynyt, henkilö maksaa jokaisesta korvattavasta lääkkeestään 2,50 e/lääke.
  4. Eläkettä saavan hoitotuki. Kuukausittain maksettava veroton tuki helpottaa muistisairaan eläkkeensaajan jokapäiväistä elämää. Hakemukseen kirjataan tarkasti, minkälaista haittaa sairaudesta on ja minkälaisia kustannuksia se aiheuttaa. Tukea voidaan suurentaa, kun avun tarve kasvaa sairauden edetessä.
  5. Eläkkeensaajien asumistuki. Pienituloisille eläkeläisille maksettavasta tuesta voi olla apua esimerkiksi silloin, jos muistisairas muuttaa uuteen kotiin, jossa asumiskustannukset ovat aikaisempaa suuremmat.
  6. Kuntoutus. Muistisairas ja hänen puolisonsa voivat osallistua sopeutumisvalmennuskursseille, joita järjestetään kuntoutuslaitoksissa parikursseina. Tarjolla on myös kuntoutuskursseja muistisairaan omaishoitajalle.