Tärpit 1 min

Oletko lähdössä opiskelijavaihtoon? Katso 6 Kela-vinkkiä vaihto-opiskelijalle

Onnea matkaan! Opiskelijavaihto on varmasti unohtumaton kokemus. Huolehdi Kela-asiat kuntoon ennen lähtöä, niin voit reissussa keskittyä mielenkiintoisempiin asioihin.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 7.8.2021
""

6 Kela-vinkkiä vaihto-opiskelijalle

  1. Ilmoita Kelaan ulkomaan opiskelujaksosta. Tee opintotuen muutosilmoitus OmaKelassa.
  2. Voit saada opintotukea, jos opintosi hyväksytään osaksi Suomessa suorittamiasi opintoja. Voit saada ulkomaan opiskelujakson ajalle suuremman opintolainan valtiontakauksen, 800 e/kk. Neuvottele ennen ulkomaille lähtöä pankin kanssa opintolainan nostamiseen liittyvistä yksityiskohdista.
  3. Voit saada opintotuen asumislisää, jos opiskelet ulkomailla ja asut siellä vuokralla. Asumislisä on 210 e/kk. Asumismenosi eivät vaikuta asumislisän määrään.
  4. Asutko Suomen asunnossasi yksin, ja saatko yleistä asumistukea? Asumistuen maksamista voidaan jatkaa enintään 3 kuukautta ulkomaille muuttosi jälkeen, jos myös ulkomailla oleskelun ajan vastaat asuntosi asumismenoista eli et ole vuokrannut sitä eteenpäin.
    • Kuuluuko ruokakuntaasi useampia jäseniä ja jääkö esimerkiksi puolisosi asumaan Suomen asuntoon? Tällöin poissaoloasi voidaan yleensä pitää tilapäisenä ja asumistuen maksamista jatkaa, jos olet ulkomailla korkeintaan noin vuoden pituisen ajanjakson.
    • Huomaa, että ulkomaille lähtiessäkin asumistuki pitää tarkistaa, jos esimerkiksi ruokakunnan tulot muuttuvat huomattavasti.
  1. Tilaa Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC) ja selvitä, miten toimia, jos sairastut ulkomailla. Lisätietoa saat EU-terveydenhoito.fi-sivustolta.
  2. Ilmoita Kelaan, jos aloitat työskentelyn opiskelijavaihdon aikana. Työskentely toisessa maassa vaikuttaa siihen, kuulutko Suomen sosiaaliturvaan, sekä siihen, onko sinulla oikeus käyttää Kelan myöntämää eurooppalaista sairaanhoitokorttia (EHIC).