Tärpit 1 min

3 vinkkiä isyysvapaasta tulevalle isälle

Oletko tulossa isäksi? Onnittelut! Muista nämä 3 + 1 vinkkiä isyysvapaasta ja -rahasta.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 9.11.2018
Isä vaihtaa vauvan vaippaa pesukoneen päällä.

Oletko tulossa isäksi? Lue tästä 3 vinkkiä isyysvapaaseen.

  1. Kuinka pitkä isyysvapaa on ja milloin sen voi pitää? Isyysvapaa on enintään 54 arkipäivää eli noin 9 viikkoa. Isä voi olla kotona yhtä aikaa äidin kanssa valintansa mukaan 1–18 arkipäivää sinä aikana, jolloin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Loput isyysvapaapäivät isä voi pitää sen jälkeen, kun äiti ei enää saa vanhempainrahaa. Isyysvapaan voi pitää kerralla tai osissa.
  2. Miltä päiviltä isyysrahaa maksetaan? Isyysrahaa maksetaan kaikilta arkipäiviltä. Arkipäiviä ovat viikonpäivät maanantaista lauantaihin lukuun ottamatta arkipyhiä. Arkipyhiltä ei makseta päivärahaa, joten ne eivät kuluta isyysrahapäiviä. Arkipyhät eivät myöskään katkaise isyysrahajaksoa. Esimerkiksi joulunpyhät ovat arkipyhiä, eikä isyysrahaa makseta niiden ajalta.
  3. Miten paljon saan rahaa isyysvapaan ajalta? Isyysvapaan ajalta maksetaan isyysrahaa, joka määräytyy vuositulon perusteella. Vuositulo lasketaan siltä 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolta, joka edeltää päivärahaoikeuden alkamista edeltävää kuukautta.
    Voit pitää isyysvapaan osissa. Myöhempien saman lapsen kanssa pitämiesi isyysvapaajaksojen isyysraha lasketaan samojen tulojen perusteella kuin ensimmäinen jakso. Jos saat vapaan ajalta palkkaa, muistathan ilmoittaa siitä hakemuksessa! Haet isyysrahan helpoimmin verkossa.

+ bonusvinkki: Lapsen äiti ei voi saada kotihoidon tukea samalta ajalta, kun isä saa isyysrahaa.

Lue lisää

Isyysvapaa ja -raha

Kysy Kelasta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi

Viimeisimmät tästä aiheesta

Äidin tuet • Re: Vanhempainvapaat ja tuet kahden äidin perheessä
Lastenhoidon tuet • Re: Joustava hoitoraha molemmille vanhemmille
Lastenhoidon tuet • Re: Joustava hoitoraha molemmille vanhemmille
Kysy Kelasta