Tärpit 1 min

3 vinkkiä isyysvapaasta tulevalle isälle

Oletko tulossa isäksi? Onnittelut! Muista nämä 3 + 1 vinkkiä isyysvapaasta ja -rahasta.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 9.11.2018

Oletko tulossa isäksi? Lue tästä 3 vinkkiä isyysvapaaseen.

  1. Kuinka pitkä isyysvapaa on ja milloin sen voi pitää? Isyysvapaa on enintään 54 arkipäivää eli noin 9 viikkoa. Isä voi olla kotona yhtä aikaa äidin kanssa valintansa mukaan 1–18 arkipäivää sinä aikana, jolloin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Loput isyysvapaapäivät isä voi pitää sen jälkeen, kun äiti ei enää saa vanhempainrahaa. Isyysvapaan voi pitää kerralla tai osissa.
  2. Miltä päiviltä isyysrahaa maksetaan? Isyysrahaa maksetaan kaikilta arkipäiviltä. Arkipäiviä ovat viikonpäivät maanantaista lauantaihin lukuun ottamatta arkipyhiä. Arkipyhiltä ei makseta päivärahaa, joten ne eivät kuluta isyysrahapäiviä. Arkipyhät eivät myöskään katkaise isyysrahajaksoa. Esimerkiksi joulunpyhät ovat arkipyhiä, eikä isyysrahaa makseta niiden ajalta.
  3. Miten paljon saan rahaa isyysvapaan ajalta? Isyysvapaan ajalta maksetaan isyysrahaa, joka määräytyy verotuksessa vahvistettujen tai viimeisen 6 kuukauden tulojen perusteella. Näet Kelan verkkoasiointipalvelusta vahvistetut tulosi ja sen, paljonko tulojen pitää olla, jotta voit hakea isyysrahaa edeltävien 6 kuukauden tulojen mukaan.
    Jos pidät isyysvapaan osissa, voit hakea isyysrahaa 6 kuukauden tulojen perusteella vain ensimmäiselle isyysvapaajaksolle. Myöhempien saman lapsen kanssa pitämiesi isyysvapaajaksojen isyysraha lasketaan samojen tulojen perusteella kuin ensimmäinen jakso. Jos saat vapaan ajalta palkkaa, muistathan ilmoittaa siitä hakemuksessa! Haet isyysrahan helpoimmin verkossa.

+ bonusvinkki: Lapsen äiti ei voi saada kotihoidon tukea samalta ajalta, kun isä saa isyysrahaa.

Lue lisää

Isyysvapaa ja -raha

Kysy Kelasta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi

Viimeisimmät tästä aiheesta

Asumistuki lapsiperheille • Re: ASUMISTUKI JA EPÄSÄÄNNÖLLISET TULOT
Asumistuki lapsiperheille • Re: Yhden kuukauden suuremmat tulot
Asumistuki lapsiperheille • Re: Housing allowance
Kysy Kelasta