Ska du bli pappa? Kolla 3 tips inför pappaledigheten.
- Hur lång är pappaledigheten och när kan man vara ledig? Pappaledigheten, eller faderskapsledigheten, är högst 54 vardagar, alltså ungefär 9 veckor. Pappa kan vara samtidigt hemma med mamman enligt eget val mellan 1–18 vardagar under den tid då mamman får moderskaps- eller föräldrapenning. Resten av pappaledigheten kan pappan ta ut när mamman inte längre får föräldrapenning. Man kan alltså vara pappaledig i ett sträck eller i delar.
- För vilka dagar betalas faderskapspenning? Faderskapspenning betalas för alla vardagar. Som vardagar räknas veckodagar från måndag till lördag med undantag för söckenhelger, alltså helgdagar som infaller på en vardag. Dagpenning betalas inte ut för söckenhelger, alltså räknas de inte heller som faderskapslediga dagar. Söckenhelger avbryter heller inte faderskapsledigheten. Till exempel julhelgerna är söckenhelger och faderskapspenning betalas inte ut för dem.
- Hur mycket pengar får jag under pappaledigheten? Under pappaledigheten betalas faderskapspenning som fastställs på basis av din årsinkomst. Årsinkomsten beräknas utifrån en granskningsperiod som består av de 12 kalendermånader som infaller innan kalendermånaden före den månad då rätten till förmånen börjar.
Du kan hålla pappaledigheten i delar. Senare pappaledigheten beräknas faderskapspenningen på basis av samma inkomster som för den första perioden. Om du får lön under pappaledigheten, kom ihåg att meddela om det i din ansökan! Smidigast ansöker du om faderskapspenning via FPA:s e-tjänst.
+ bonustips: Barnets mamma kan inte få stöd för hemvård av barn för samma tid som pappa får faderskapspenning.