Gå till innehåll

Onni flyttade till Helsingfors för gymnasiet: ”Världsbilden vidgas när man flyttar hemifrån som ung”

STUDIER | 27.7.2023
Hur är det att flytta ensam till en annan ort för gymnasiet? När Imatrabon Onni Härkönen drömde om gymnasiestudier i Helsingfors provade han på FPA:s räknare. Efter att kostnaden för att flytta till ett eget hem hade utretts, fick Onni lov att följa sin dröm.
Lyssna på artikeln
Onni muutti Helsinkiin 17-vuotiaana.
kuvis

Onni Härkönen, 18,  blev bekant med FPA:s räknare och priserna för studentbostäder i en exceptionellt ung ålder, redan på högstadiet.

Onni spelade teater i sin hemstad Imatra och ville satsa på hobbyn allt mer vid sidan om gymnasiestudierna. Gymnasiet Kallion lukio, som fokuserar på uttryckskonst, blev Onnis första val, men det fanns många frågetecken.

Skulle skolan vara bra? Hur skulle det vara att bo ensam i Helsingfors, 250 kilometer från resten av familjen? Vad skulle boendet, studiematerialen ochallt annat kosta? Skulle pengarna räcka till?

”Mina föräldrar gjorde beräkningar och jag läste på FPA:s webbplats vilka stöd jag skulle få. Till slut fick vi reda på kostnaderna, och i nian fick jag lov att söka till Kallion lukio”, berättar Onni.

I början var det svårt att få vardagen att rulla. ”Jag överraskades av hur mycket och ofta man måste diska eller städa, laga mat, handla… Men på ett halvår började allt kännas lättare. Jag förstod att ingen annan sköter de här sysslorna.”

Gymnasiestudierna kostar 2 500 euro – man kan få stöd från FPA

Gymnasiestudierna är aldrig helt gratis. Under hela gymnasietiden går det cirka 2 500 euro åt till studiematerial och andra nödvändiga kostnader. Detta framgår av Utbildningsstyrelsens utredning från 2018.

Om man vill studera på en annan ort blir det ytterligare kostnader: hyran för bostaden, möbler, gardiner, handdukar, kärl…

Onni började förbereda sig i god tid.

”Jag önskade mig kärl, lakan och dylikt i julklapp och födelsedagspresent. Innan jag flyttade gick vi och letade efter en säng och andra möbler.”

Även FPA-stöden hjälper studerande på andra stadiet att klara av de löpande utgifterna. En ung person över 17 år kan få studiepenning och statsgaranti för studielån, och om personen inte bor med sina föräldrar kan han eller hon under vissa förutsättningar få allmänt bostadsbidrag från FPA. Du kan få skolresestöd för skolresan om enkelresan till skolan är lång.

Onni var medveten om stödbeloppen redan i förväg.

FPA:s räknare var ett jättebra verktyg när jag tog reda på hur mycket stöd jag skulle få.”

Att sköta den egna ekonomin är både matematik och ibland även tråkiga kompromisser. ”Hållbart producerade varor är ofta lite dyrare, och ibland är man tvungen att välja mellan billigare och tvivelaktigt eller etiskt rätt,” säger Onni.

Bostaden under studietiden hittades snabbt – studiestödet och bostadsbidraget hjälper till att täcka kostnaderna

Allt gick snabbare än förväntat – Onnis nya liv i Helsingfors började snabbt ta form efter att han fått veta om studieplatsen.

Onni sökte bostad hos Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse HOAS. Ett nytt hem i Gårdsbacka ordnades på två veckor. Onni fick ett rum i en studentbostad.

”Det var en lättnad att veta att jag hade någonstans att flytta”, säger Onni.

I början fick Onni mer ekonomiskt stöd från sina föräldrar eftersom han som minderårig inte fick studiepenning på grund av föräldrarnas inkomster. Eftersom han inte fick studiepenning och inte hade tillräckligt med andra inkomster fick han inte heller bostadsbidrag. När han fyllde 18 år började han få 250,28 euro i studiepenning per månad, och det allmänna bostadsbidraget gjorde det enklare att ta hand om sin ekonomi.

”Att flytta ensam inverkade i början också på studieresultaten. Först sjönk vitsorden, men snart blev jag van vid arbetsrytmen och fann både tid för studierna och självdisciplin,” berättar Onni.

När man bor i en delad lägenhet och ansöker om bostadsbidrag ska man vara noggrann med hyresavtalet: varje hyresgäst ska ha ett eget hyresavtal, annars anses de boende utgöra ett hushåll, där allas inkomster påverkar det gemensamma stödbeloppet. Onni och hans rumskamrater hade automatiskt separata hyresavtal med HOAS, så det uppstod inga problem.

”FPA fick uppgifterna för hyresavtalet direkt från HOAS, så det var enkelt att ansöka om bostadsbidrag.”

Enkelt – så har det varit att uträtta ärenden hos FPA under årens lopp, tycker Onni.

”Jag har aldrig besökt FPA utan har uträttat ärenden via e-tjänsten. Den är jättebehändig. Med hjälp av nätbankskoderna ser man snabbt sina uppgifter och kan enkelt göra ansökningar.”

Att sköta den egna ekonomin var utmanande i början – ”Jag undrade om jag hade valt rätt”

Ännu en tillbakablick till själva flyttningen. När Onni flyttade till sitt nya hem i Gårdsbacka var hans första reaktion lite skräckblandad.

Bostaden var i dåligt skick och rumskompisarna var främmande – och plötsligt var Onni tvungen ta hand om allt själv: att städa, diska och att handla och laga mat.

”Då undrade jag verkligen om jag hade valt rätt”, säger Onni.

”Det var tufft när man plötsligt var tvungen att själv hålla koll på hur mycket pengar man har och om pengarna räcker till slutet av månaden.”

Till all lycka hade han kompisar i staden. När skolan började, började även vardagen kännas lättare.

Nu går Onni sitt tredje år på gymnasiet, och livet i Helsingfors har stabiliserat sig. Det mest utmanande har varit att lära sig planera sin ekonomi självständigt, och Onni säger att de första två åren var ganska svåra.

”Det var tufft när man plötsligt var tvungen att själv hålla koll på hur mycket pengar man har och om pengarna räcker till slutet av månaden. Genom att föra bok över inkomster och utgifter skulle man kunna få en bättre överblick över hur mycket pengar man har och vad pengarna går åt till, men det har jag själv inte gjort”, säger han.

Livet och vardagen har stabiliserat sig på de tre år som Onni bott i Helsingfors. I början reste han till Imatra varje eller vartannat veckoslut. Nu lockar hemstaden ungefär en gång i månaden och under alla lov.

Allt som allt är Onni nöjd med att han bestämde sig för att flytta och rekommenderar det modiga valet även till andra.

”Det är bra att diskutera det med föräldrar, kompisar och studiehandledaren eftersom andra människor ofta kan bedöma situationen bättre än man själv”, säger Onni.

”Om man har möjlighet att flytta lönar det sig att passa på. Världsbilden vidgas med ens när man flyttar ensam till en annan ort så tidigt.”

Artikeln publicerades ursprungligen i februari 2019.

FPA:s förmåner för studerande på andra stadiet som flyttat hemifrån

Om en studerande på andra stadiet bor i en annan bostad än sina föräldrar kan han eller hon få följande stöd för sina studier:

Studiepenning

 • Studerande under 17 år får ingen studiepenning, om de får barnbidrag.
 • Studiepenningen för 17-åriga studerande är 113,57 euro per månad, men beroende på föräldrarnas inkomster kan beloppet variera mellan 0 och 279,38 euro.
 • Studiepenningen för studerande över 18 år är 279,38 euro per månad, oberoende av föräldrarnas inkomster.
 • Läs mer om studiepenningen.

Statsgaranti för studielån

 • Studerande på andra stadiet under 17 år kan beviljas 300 euro i studielån per månad och studerande över 18 år 650 euro per månad.
 • Även en studerande under 17 år som får barnbidrag kan beviljas studielån om han eller hon inte bor tillsammans med sina föräldrar och om föräldrarnas årsinkomster är under 64 400 euro.
 • Läs mer om studielånet.

Allmänt bostadsbidrag

Studiestödets bostadstillägg

 • Personer som studerar på en avgiftsbelagd linje vid en folkhögskola, ett idrottsutbildningscenter eller Sameområdets utbildningscentral och som bor i läroanstaltens elevhem kan få 88,87 euro i studiestödets bostadstillägg per månad.
 • Läs mer om studiestödets bostadstillägg.

Stöd för skolresor

 • Du kan få skolresestöd om skolresan är lång och det finns minst 10 resdagar under en kalendermånad.
 • Stödet kan beviljas för resor med kollektivtrafik eller skolskjuts. Om dessa inte finns tillgängliga kan man även få stöd för resor med till exempel egen bil.
 • Du kan beräkna stödbeloppet med hjälp av räknaren för skolresestöd.
 • Läs mer om stödet för skolresor.

Sakkunniga: ansvarig planerare Ilpo Lahtinen och jurist Reeta Paatelma från studiestödsgruppen vid FPA:s förmånstjänster.

 • Vad vill du läsa om?

  Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.