Gå till innehåll

Tomi är distansförälder till sina tre barn – ”Arrangemanget har fungerat bra från början”

HEM & FAMILJ | 28.10.2020
Distansföräldraskap kräver förståelse och förmåga att lyssna på andra, säger trebarnspappan Tomi Laaksonen. För honom präglades den nya situationen av vardagsstundernas välsignelse.
Lyssna på artikeln
Tomi Laaksonen lasten lelujen keskellä.

Trebarnspappan och distansföräldern Tomi Laaksonen påminner att man vid en separation hela tiden borde tänka på barnen och deras rätt till båda föräldrarna.

Utgångsläget var inte enkelt när Tomi Laaksonen, 46, blev distansförälder för sju år sedan. Tomi flyttade tjugo kilometer bort från sitt tidigare hem, och hans 5- och 7-åriga barn blev enligt överenskommelse kvar hos sin mamma.

När Tomi tillbringade den första kvällen i sin nya tvåa började tankarna snurra. Förutom skilsmässan från sin fru, som Tomi hade varit tillsammans med nästan halva sitt liv, hade han även andra stora förändringar bakom sig. Tomi blev samtidigt nykter.

”Jag befann mig i en situation där jag blev tvungen att välja mellan livet och drickandet. Att nyktra till krävde att jag började från rent bord”, berättar Tomi.

Tomi beslöt sig för att fokusera på att få ordning på sin vardag och att vara en bra pappa åt sina barn.

Från början stod det emellertid klart att Tomi ville fortsätta att vara en del av sina barns liv. De gick före allt annat. Skilsmässan kom som en överraskning för Tomis före detta fru, så förhållandet mellan dem var inte genast det bästa möjliga. Tomi förstod detta.

Tomi beslöt sig för att fokusera på att få ordning på sin vardag och att vara en bra pappa åt sina barn. Sin före detta fru gav han tid att förstå och godkänna situationen.

”Som tur hade jag ett arbete i tre skift. Tack vare det kunde barnen vara hos mig varannan vecka och jag kunde koncentrera mig helt på dem. Arrangemanget fungerade bra med min före detta fru redan från början.”

Läs också: Bor ditt barn hos dig varannan vecka? 6+3 tips om barnets FPA-ärenden för separerade föräldrar

Dinosauruslelu ja Tomi Laaksonen.
Dinosaurien tycker om att retas med pappa. ”Först tyckte barnen att dinosaurien var skrämmande, men nu är den vän med alla och deltar i lekarna.”

Förändringen var svår, men sämjan behölls – ”Jag litade på att situationen skulle lätta med tiden”

När barnen var hos sin pappa, förde Tomi dem till daghem och skola på morgonen. På eftermiddagen tillbringade de tid utomhus och i lekparken på tremanhand. På kvällen åt de och spelade videospel. Livet var vardagligt. Det räckte att få vara tillsammans.

När Tomi skilde sig, beslöt han sig för att inte ta med sig något från den gamla bostaden. Han ville att barnens hem skulle förbli så oförändrat som möjligt. Det hade känts onödigt att bråka om bröllopsservisen.

”Jag tyckte att det var viktigt att barnen hade bekanta möbler och leksaker runtomkring sig. Som tur var mitt jobb välavlönat så att jag kunde köpa nya saker till mitt hem. Så är det inte alltid.”

FaceTime-samtal och godnatthälsningar underlättade saknaden.

Enligt Tomi började distansföräldraskapet fungera, eftersom båda föräldrarna försökte förstå varandra. På så sätt behöll de sämjan. De stora dragen till exempel vad gällde uppfostran var som tur enhetliga.

”Jag lovade mig själv att jag inte ska gnälla även om jag inte skulle vara av samma åsikt om allt. Jag litade också på att situationen skulle bli lättare med tiden. Så blev det också. Tiden läkte.”

Tomi påminner att det är svårt att ge allmänna råd om distansföräldraskap, eftersom situationerna alltid är individuella och olika. Det som fungerar för dem fungerar inte nödvändigtvis för andra.

Tomi Laaksonen keittiössä puhelimen valossa.
FaceTime är bekant för distanspappan. Med det önskar man god natt och frågar om dagens händelser.

Förändringen var givetvis svår. Tomi saknade sina barn när de var hos sin mamma. FaceTime-samtal och godnatthälsningar underlättade saknaden. Tomi beklagade även att han inte kunde delta lika intensivt i sina barns vardag som han hade gjort tidigare.

”Jag kunde inte längre föra dem till exempel till deras fritidssysselsättningar på samma sätt som förut.”

Även barnen tyckte att det var speciellt att pappa bodde någon annanstans. Den äldsta undrade varför pappas bostad var mindre än familjens tidigare hem. Tomi försökte vända på frågan och förklara hur trevligt det var att de kunde tillbringa tid tillsammans i samma rum. Småningom började tanken även behaga barnen.

”Kanske de upplevde det som tryggt när alla hela tiden befann sig i synfältet. Små saker fick större betydelse i den nya livssituationen.”

FPA-kortet på annat håll och distansföräldraskapets övriga utmaningar

Tomi och hans före detta fru har inte haft några särskilda problem på grund av distansföräldraskapet. Till exempel har ekonomiska frågor i huvudsak fungerat bra. När Tomi blev arbetslös uppstod meningsskiljaktigheter om underhållsbidragen, och slutligen fastställdes beloppet i rätten. Tomis före detta fru fick barnbidragen.

”Det var självklart, eftersom barnen tillbringade mer tid hemma hos henne.”

De största utmaningarna uppstod enligt Tomi när ett barn måste besöka läkaren efter att plötsligt ha insjuknat och FPA-kortet var hos mamman. Situationen uthärdades med humor.

”Som tur var resan för att hämta kortet inte lång. Annars hade vi blivit tvungna att gå till läkaren utan FPA-kort och ansöka om ersättning i efterhand.”

Lasten nimet tatuoituna Tomi Laaksosen käsivarteen.
Tomi tatuerade sina barns namn på armen för fyra år sedan. ”Jag gjorde det för att även i den mörkaste stunden minnas dem och varför allt detta är viktigt.”

Jurist Kauko Kivimäki som ansvarar för FPA:s familjeförmåner känner igen situationen. Han konstaterar emellertid att det numera går att beställa ett till FPA-kort till ett barn, om barnet bor växelvis hos sina föräldrar eller vårdnadshavare efter en separation.

Vid separationer uppstår dessutom ofta frågor om vem av föräldrarna förmånerna, såsom barnbidrag, ska betalas till.

”Kunden kan informellt be om ett parallellkort, varpå ärendet bedöms av FPA”, berättar Kivimäki.

Vid separationer uppstår dessutom ofta frågor om vem av föräldrarna förmånerna, såsom barnbidrag, ska betalas till. Enligt Kivimäki kan föräldrarna bestämma sinsemellan om betalningen av barnbidraget, om de har gemensam vårdnad och barnet tillbringar tid hos båda.

”Om föräldrarna inte kan komma överens om betalningen av barnbidraget tillhör rätten att lyfta barnbidrag den som i huvudsak har hand om barnets vård och uppfostran”, berättar Kivimäki.

Vanligtvis är personen den som bor med barnet i ett gemensamt hushåll.

Kivimäki påminner att föräldrarna har en lagstadgad skyldighet att försörja sitt minderåriga barn. Vid en separation kan föräldern som inte bor med barnet tvingas betala underhållsbidrag. Om personen som är skyldig att betala underhåll underlåter att betala underhållet, betalar FPA underhållsstöd.

”Underhållsstöd kan ansökas av barnets vårdnadshavare, intressebevakare eller en person i vars vård barnet är. Därtill kan ett barn som fyllt 15 år och som bor självständigt ansöka om stöd.”

Även en distansförälder kan få olika slags föräldradagpenning. Till exempel kan en distanspappa ha rätt till faderskaps- och föräldrapenning när han ansvarar för barnets vård.

Lastenvaatteita naulakossa.
Barnens närvaro syns och hörs hemma hos Tomi.

Barn har rätt till båda föräldrarna – ”Viktigt att tänka på barnen vid en separation”

Numera lever Tomi i ett parförhållande och är pappa till tre barn. Även förhållandet med det yngsta barnets mamma slutade i separation, men arrangemangen kring distansföräldraskapet fungerade redan bättre andra gången. Man vänjer sig ändå inte vid att vara distansförälder, betonar Tomi.

”Vid en separation borde man hela tiden tänka på barnen och deras rätt till båda föräldrarna.”

Tomi minns väl ett fotografi som togs några månader efter den första separationen. På bilden tillbringar barnen veckoslutet hos sin pappa och sitter på en luftmadrass på vardagsrumsgolvet. I händerna har de godispåsar och de har nyss ätit kvällsmat.

”I den stunden fanns allt. Jag sade otaliga gånger åt barnen att fastän jag inte längre var tillsammans med mamma så behöver ni inte vara borta från mig. Förhoppningsvis trodde de på mig.”

Distansförälderns familjeförmåner

  • Barnets föräldrar kan få föräldradagpenning. Föräldradagpenning är bland annat moderskapspenning, faderskapspenning och föräldrapenning. Vanligtvis sköter mamman barnet de första månaderna, varpå hon får moderskapspenning. En pappa som deltar i barnets vård kan få faderskapspenning, om han inte arbetar samtidigt. Även en distanspappa kan få faderskapspenning och föräldrapenning.
  • FPA kan betala stöd för hemvård efter föräldraledigheten om barnet inte har någon kommunal vårdplats. Även en distansförälder kan ansöka om stöd för hemvård om han eller hon är barnets huvudsakliga vårdare och föräldrarna har sinsemellan kommit överens om att ansöka om stöd på detta sätt. Likaså kan en distansförälder även ansöka om flexibel och partiell vårdpenning.
  • Barnbidrag som betalas för ett barn kan inte delas i två delar. Om föräldrarna inte bor tillsammans kan de komma överens om vem FPA betalar barnbidraget till. Barnbidraget kan alltså även betalas åt en distansförälder.
  • Föräldern som får barnbidraget kan dessutom få ensamförsörjartillägg. Tillägget beviljas även om föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet. Tillägget är 63,30 för varje barn som man får barnbidrag för.

Läs mer på FPA:s webbplats

Skilsmässa i familjen

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.