I Finland tas cirka 13 kilo textiler per invånare årligen ur bruk. Textilernas skick och användningsändamål är avgörande för vilket sätt som lämpar sig bäst för att återvinna produkterna.
Det finns många aktörer som tar emot gamla kläder och hemtextiler, och deras verksamhetsprinciper varierar.
De här tipsen hjälper dig att sortera textiler som tas ur bruk enligt deras skick, så att de hamnar i rätt insamling. Sortera kläderna i sådana som är i bra skick, söndriga eller smutsiga.
1. Till de återanvändbara kläderna ska du lägga sådana som är i bra skick, hela och rena. Produkter som är hela och i bra skick ska alltid i första hand sorteras för återanvändning, så att deras ursprungliga användningsändamål bibehålls så länge som möjligt.
På nätet fungerar handeln konsumenter emellan bra, men man kan också enkelt på en och samma gång återvinna många plagg som är hela och bra skick.
• Många företag tar emot konsumenternas tidsenliga kläder, skor, väskor och accessoarer som är i bra skick. Produkterna kan skickas för återanvändning per post eller lämnas i insamlingskärl som finns i de större städerna runt om i landet. Aktörerna sorterar, fotograferar, prissätter, lagrar och säljer produkterna vidare i sina nätbutiker och redovisar automatiskt till säljaren intäkterna från försäljningen enligt vad som avtalats.
• Välgörenhetsorganisationer såsom Röda korset, UFF, Fida och Frälsningsarmén tar emot användbara kläder. En del av organisationerna tar dessutom emot hemtextiler som är i bra skick. Insamlingskärl finns ofta åtminstone vid Rinki-ekopunkterna (rinki.fi)
• Djurskyddsföreningarna har ofta användning för gamla lakan, handdukar, täcken, dynor och mattor. Det lönar sig att ta reda på vad de behöver direkt hos de lokala aktörerna (sey.fi).
Kom ihåg att inte blanda söndriga och smutsiga textiler med hela och rena produkter i samma insamling. Dessutom ska alla produkter som lämnas i insamlingskärlen packas i slutna plastpåsar som hindrar att de blir fuktiga och möglar.
2. Söndriga och utnötta plagg och hemtextiler kan återvinnas som råvaror. Ur ett miljöperspektiv är det viktigt att även om en textilprodukt inte längre lämpar sig för sitt ursprungliga ändamål så kan materialet ännu utnyttjas för andra ändamål. På så sätt hålls textilen i cirkulation och får längre livslängd.
Insamling av avlagda textiler ordnas i många större städer och av olika klädkedjor och klädmärken i deras egna butiker. För insamling lämpar sig exempelvis handdukar, lakan, kläder, mattor och annat dylikt.
Från textilinsamlingen cirkulerar materialet vidare i form av råmaterial för nya produkter. Till insamlingen får man därför inte föra textilier som är fuktiga, mögliga, starkt luktande eller som utsatts för textilskadedjur.
3. Släng bort underkläder och textiler som är fuktiga, luktande eller förstörda. Underkläder, söndriga strumpor och strumpbyxor kan i nuläget inte utnyttjas och de tas av hygieniska skäl inte emot i klädinsamlingarna. De hör till energi- eller blandavfallet och används i huvudsak för utvinning av energi.
Textiler är ömtåliga för olika skadedjur och förstörs lätt till exempel av fukt. Ett textilparti som är smutsigt eller förstört kan förstöra alla andra produkter som har lämnats i insamlingskärlet. Därför hör också våta, mögliga, starkt luktande och smutsiga textiler och sådana som är behäftade med skadedjur alltid till energi- eller blandavfallet och används för utvinning av energi.
+ Om du vill läsa mer om hur ansvarsfullheten syns i FPA:s strategi, kan du göra det på sidan Ansvarsfullhet (fpa.fi).
+ Du kan bekanta dig med produkterna i moderskapsförpackningen på sidan Moderskapsförpackningen (fpa.fi).