Gå till innehåll

Bostadsbidragstips för studerande

HEM & FAMILJ | 3.5.2023
Ska du börja studera i höst? Du kan ansöka om allmänt bostadsbidrag när du har ett hyresavtal och koll på höstens inkomster och boende. Vi samlade en checklista om det allmänna bostadsbidraget åt dig.
Lyssna på artikeln
Iloisia opiskelijoita asunnossaan.

Studerandens checklista om bostadsbidrag

  1. Du kan få allmänt bostadsbidrag från FPA under hela studietiden om du har små inkomster. I allmänhet beviljas stödet tills vidare, det vill säga utan slutdatum. Om ditt hyresavtal är på viss tid beviljas bostadsbidraget för den tid då avtalet är i kraft. Du kan ansöka om bostadsbidrag i MittFPA genast när du har ett underskrivet hyresavtal och koll på dina inkomster och ditt boende.
  2. Bor du i en kompisbostad? Du och dina rumskompisar kan ansöka om egna bostadsbidrag om ni har separata hyresavtal eller underhyresavtal. Om det i avtalet står att ni tillsammans ansvarar för hela bostadens hyra hör ni till samma hushåll. Då ansöker ni om gemensamt bostadsbidrag. Märk att sambor, äkta par och nära släktingar som bor i samma lägenhet alltid ansöker om gemensamt bostadsbidrag.
  3. Om dina inkomster varierar under minst 3 månader efter att bostadsbidraget beviljats eller justerats, räknar FPA ut en medelinkomst åt dig. Du behöver alltså inte själv räkna ut medelinkomsten. Det räcker att du meddelar dina nuvarande och kommande inkomster så noggrant som möjligt i din ansökan. Kom ihåg att fylla i ansökan så bra du kan!
  4. Du kan uppskatta bidragets belopp med en räknare. Bostadsbidraget beviljas i allmänhet gemensamt till hela hushållet. Beloppet påverkas bland annat av hushållets sammanslagna inkomster och boendeutgifter. Med räknaren kan du snabbt och enkelt uppskatta om du kan ha rätt till stöd och hur mycket stöd du skulle kunna få.
  5. Kom ihåg att meddela FPA om din situation förändras! Ansök om justering av bostadsbidraget om du får en arbetsplats och dina inkomster stiger eller om du flyttar till en annan lägenhet. Om din situation inte förändras justeras bidraget senast ett år efter att det beviljats.

+ Vi ringer dig ifall vi behöver tilläggsuppgifter. Samtalet kommer från ett nummer som börjar på 020 och det lönar sig att svara. Du hittar genomsnittliga handläggningstider på FPA:s webbplats.

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.