Gå till innehåll

Om du kan ta en bild, kan du skicka en bilaga

FPA betjänar | 11.10.2018
Det behändigaste sättet att skicka bilagor till FPA är via webben. Du behöver inte skanna in dokumenten. En tydlig bild duger bra!
Lyssna på artikeln
""

Men först några tips för hur du kan ta ett så bra och tydligt foto, att vi säkert kan tyda uppgifterna på den:

  1. Avgränsa. Fotografera bara bilagan och lämna bort allt onödigt runt den.
  2. Skärpa och stabilitet. Ställ in skärpan noggrant på bildmotivet. Försök hålla handen stabil, så att bilden inte skakas. Försäkra dig om att bilden är tydlig och texten läsbar, innan du skickar iväg bilden.
  3. Blixt och belysning. Använd inte blixt! Vitt papper blir lätt överexponerat. Fotografera hellre i dagsljus eller tillräckligt stark allmän belysning.

Snabba upp handläggningen av din ansökan

Bilagor som du skickar som bilder är färdigt i elektroniskt format, vilket betyder att handläggaren omedelbart kommer åt att kontrollera dem. Att lämna in bilagor via webben snabbar upp handläggningen av din ansökan med upp till en vecka, eftersom bilagorna inte först behöver färdas per post och sedan skannas hos FPA.

När du ansöker om en förmån via e-tjänsten, får du veta, vilka bilagor som behövs till din ansökan och när du senast ska lämna in dem. Om du har bilagorna färdiga, kan du lämna in dem samtidigt med din ansökan.

Ibland går det inte att skicka bilagor förrän efter att du lämnat in ansökan. När du loggar in i e-tjänsten, ser du vilka ansökningar du skickat. Du kan lägga till bilagor via menyn till vänster och rubriken Bilagor.

Läs också: Vill du skynda på handläggningen av din ansökan? Gör så här!

Ge FPA lov att skicka meddelanden via e-tjänsten

Om vi har frågor om en bilaga eller något annat som gäller din ansökan, är vi i kontakt med dig. Det enklaste sättet för oss är att använda e-tjänstens meddelanden.

Men innan vi får skicka meddelanden till dig via e-tjänsten, behöver vi tillstånd av dig. Om du inte har gett lov att använda funktionen, och om vi inte heller når dig per telefon, sköter vi ärendet per post. Det drar ut på handläggningen av din ansökan.

Via e-tjänstens sida Egna uppgifter kan du kontrollera om du redan har gett oss tillstånd att skicka meddelanden till dig via webben. Via sidan Ändring av personuppgifter kan du ge FPA lov genom att välja alternativet Jag vill att FPA kontaktar mig genom meddelanden i e-tjänsten.

Dessutom kan du välja att få en notifikation om meddelanden i e-tjänsten per textmeddelande eller e-post.

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.