Gå till innehåll

Arbetet i Finland, familjen i Estland

ARBETE & FÖRSÖRJNING | 27.8.2018
Mati Pärn från Tallinn kom till Finland för att jobba år 2008 när Estland drabbades av depression. Under tio år har trebarnspappan blivit så van vid den finländska arbetskulturen att han inte längre tror sig återvända till den estniska arbetsmarknaden. Inte ens då familjen fortfarande bor i Tallinn.
Lyssna på artikeln
Mati Pärn kahvilassa.
Estniska Mati Pärn trivs i Finland och i den finländska arbetskulturen och tror inte att han återvänder till hemlandets arbetsmarknad.

Året var 2008. Depressionen hade drabbat Estland och det var ont om jobb. Mati Pärn, som bodde i Tallinn, beslöt att pröva sin lycka på andra sidan viken i Finland, trots att det betydde att han måste var ifrån frun och barnen. Familjens äldsta barn var då 14 år, det yngsta 2 år.

Byggarbetaren hittade ett jobb i Mellersta Finland, på ett företag i målarbranschen.

Idag har Mati jobbat tio år i Finland och är nöjd med sitt val.

Från putsarbetare till arbetsledare på tio år

Mati sitter på en kaféterrass i Helsingfors centrum, dricker latte och ler.

”Ibland har jag pratat med frun om att flytta tillbaka till Estland. Men min fru är självständig och familjens chef. Det är bättre att jag inte hela tiden är hemma och stökar till, utan att hon får sköta saker på sitt eget sätt. Och på veckosluten när jag kommer hem är jag som en ny man”, skrattar Mati med glimten i ögat.

Under alla tio år som Mati jobbat i Finland, har frun bott med barnen i Tallinn.

Under alla tio år som Mati jobbat i Finland, har frun bott med barnen i Tallinn. Under den här tiden har Mati också avancerat från putsarbetare till arbetsledare i Finland.

Först jobbade han åtta år i Jyväskylä. För två år sedan bytte Mati arbetsplats och idag jobbar han som arbetsledare på ett estniskt företag som renoverar husfasader. Företaget jobbar med stora projekt i Helsingfors, bland annat Helsingfors Olympiastadion och värdefastigheter på Bulevarden.

Mati jobbar som arbetsledare på ett estniskt byggföretag i Helsingfors. Företaget renoverar bland annat fasader på värdefastigheter i Helsingfors centrum och Olympiastadion.

Efter arbetsplatsbytet har resorna hem blivit enklare, då familjen bor bara en tvåtimmars båtresa bort. Å andra sidan jobbade Mati med putsarbete i Jyväskylä, vilket betydde att han var ledig stora delar av vintern.

Då kunde han vara hemma längre perioder i taget.

Veckoslutspappan använder Skype och seglar över Finska viken

Det stod klart från början att Mati kommer ensam till Finland medan familjen stannar i Tallinn. Efter ett par år diskuterade Mati och hans fru om familjen skulle flytta till Finland. Men frun hade sitt eget arbete och vännerna i Tallinn.

Det är egentligen bara en sak som Mati tänkt mycket på då han bor i Finland: att han inte kan vara hemma med barnen på vardagarna.

 I bästa fall får Mati använda fyra språk under dagen: estniska, finska, ryska och engelska.

”Men vi håller kontakt via Skype varje dag. När jag går till min lägenhet efter jobbet, läser jag e-post och talar med barnen och familjen”, säger Mati.

Under vardagskvällarna orkar han inte göra så mycket mer, eftersom arbetsdagarna är långa och han i bästa fall får använda fyra språk under dagen: estniska, finska, ryska och engelska. Det gör honom trött. Ibland åker Mati på cykeltur runt Helsingfors om kvällarna.

Finland kan betala barnbidrag till ett annat land

Under åren som Mati har bott i Finland har han fått ett tredje barn, som nu är 6 år. De äldre barnen är 12 och 24.

Eftersom Mati jobbar i Finland, får hans familj i Estland barnbidrag från FPA. Bidraget som betalas till barn under 17 år motsvarar skillnaden mellan Estlands och Finlands barnbidrag.

Matis familj har inte fått andra förmåner från Finland, men en est som jobbar i Finland har också möjlighet att får bl.a. stöd för hemvård av barn från FPA om hen har ett barn under tre år som vårdas hemma. Ifall frun skulle föda barn i Estland, skulle mannen som är bosatt i Finland också ha möjlighet till faderskapspenning.

Veckorna i Helsingfors, veckosluten i Tallinn. Enligt Mati är han och hans fru nöjda med arrangemanget. Han håller kontakt med barnen bland annat via Skype.

I allmänhet kan en person som flyttar till Finland för att jobba omfattas av det finländska socialskyddet om boendet anses stadigvarande eller om hen arbetar i Finland minst fyra månader. Dessutom måste minimikraven för arbetstid och lön uppfyllas. Även personer med tillfälligt arbete kan få stöd, om den sammanlagda arbetstiden och lönen uppfyller minimikraven.

För Mati var det inte lätt att i tiderna ta del av det finländska socialskyddet: mycket pappersarbete och tid krävdes. Mati minns att det på den tiden t.ex. tog flera månader att få barnbidraget.

I övrigt har allting fungerat bra i Finland. Mati har inga dåliga erfarenheter.

Nuförtiden ger han råd och hjälper sina egna arbetstagare med det finländska socialskyddet, speciellt dem som inte talar finska.

”Om det finns jobb stannar jag kanske här till pensionsåldern”

På fredagar åker Mati hem till sin familj i Tallinn och på måndagar återvänder han till arbetsplatsen i Helsingfors. På en vecka tillbringar han alltså fyra nätter i Helsingfors och tre i Tallinn.

”För mig och min fru fungerar det här arrangemanget bra. Vi är lyckliga”, säger Mati och ler.

”Arbetskulturen i Estland passar mig inte längre.”

Just nu planerar Mati inte att återvända till Tallinn, eftersom han har vant sig vid den finländska arbetskulturen och blivit väl emottagen av det finländska samhället.

”Arbetskulturen i Estland passar mig inte längre. Saker går långsammare i Finland än i Estland: där ska allting vara klart genast. Men i Finland blir allting ändå klart i tid”, säger Mati.

”Om arbetet tar slut i Finland så återvänder jag, men om det finns jobb här så stannar jag kanske till pensioneringen”, säger Mati som närmar sig 50.

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.