Gå till innehåll

Ansöker du om fortsatt utkomststöd varje månad?

ARBETE & FÖRSÖRJNING | 3.3.2019
Om dina inkomster är regelbundna och de inte kommer att ändra under de närmaste månaderna, kan du ansöka om utkomststöd för flera månader på en gång.
Lyssna på artikeln
""

Behöver du utkomststöd under en längre tid? Gör så här.

 1. Uppskatta med hjälp av en räknare om du har rätt till utkomststöd och hur mycket stöd du kan få.
 2. Du kan ansöka om utkomststöd från FPA för en längre tid än en månad. När beslutet görs för flera månader på en gång, har du bättre koll på när stödet utbetalas. Det här kan underlätta framtidsplaneringen. Ansök om stöd och skicka bilagorna via webben.
 3. FPA kan fatta beslut om utkomststöd för en längre tid om dina inkomster är regelbundna. Så kan det vara till exempel om:
 • Du är arbetslös.
 • Du är pensionerad.
 • Du får rehabiliteringspenning, stöd för hemvård av barn eller föräldradagpenning eller sjukdagpenning. Du kan ansöka om utkomststöd för samma tid som stöden ovan beviljats för.
 • Du deltar i rehabiliterande arbetsverksamhet eller någon arbetskraftspolitisk åtgärd såsom arbetsprövning. Du kan ansöka om utkomststöd för hela tiden.
 • Du är närståendevårdare och har en fast månadsinkomst.
 1. Har du redan hunnit ansöka om utkomststöd för 1–2 månader, men din ansökan har ännu inte avgjorts? Om du hellre vill ha beslutet för en längre tid, kan du kontakta FPA och be att tiden förlängs.  FPA kan också kontakta dig per telefon om FPA bedömer att du kan beviljas stöd för en längre tid. Samtal från FPA kommer vanligen från nummer som börjar med 020.
 2. När du har fått ett beslut om utkomststöd kan du skicka fakturorna till FPA i efterhand, ifall de förfaller till betalning under tiden då ditt beslut är i kraft. Läs mer om att skicka räkningar till FPA.
 3. Om dina inkomster eller din livssituation ändras, ska du meddela om ändringarna till FPA.

Läs också: Ansöker du om utkomststöd? Skicka räkningar så här

 • Vad vill du läsa om?

  Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.