Siirry sisältöön

Terveydenhuoltoa yli rajojen – yhteyspiste neuvoo poikkeusajassakin

Kela palvelee | 2.11.2020
Pia Komi
suunnittelija
Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste
Kuuntele artikkeli

Ihmisten liikkuminen rajojen yli on koronapandemiasta huolimatta monelle arkipäivää. Syitä on monia: perheenjäsenet voivat asua eri maissa, joku saattaa työskennellä tai opiskella ulkomailla ja kolmas hakeutua sairaanhoitoon toiseen maahan. Osa ulkomailla asuvista on palannut Suomeen, osa on jäänyt alkuperäistä suunnitelmaansa pidemmäksi ajaksi toiseen maahan tai Suomeen.

Terveysasioiden miettiminen on ajankohtaisempaa kuin ehkä koskaan aiemmin. Entä jos sairastun koronavirukseen ulkomailla? Miten saan lisää reseptilääkkeitä, jos lääkkeeni loppuvat? Mitkä ovat oikeuteni saada hoitoa, oli syynä koronavirus tai mikä tahansa muu?

Terveysasioiden miettiminen on ajankohtaisempaa kuin ehkä koskaan aiemmin.

Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste neuvoo terveyspalvelujen käyttämisessä ulkomailla ja Suomessa. Vaikka koronapandemia on vaikuttanut hoidon tarpeisiin ja saatavuuteen, perusperiaatteet eivät ole muuttuneet. Jos sairastut toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä, saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa samaan hintaan ja samalla tavalla kuin paikalliset asukkaat, kun näytät eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi. Paikallinen terveydenhuollon ammattilainen arvioi, voiko hoitosi odottaa kotiinpaluutasi – jos ei, kyse on lääketieteellisesti välttämättömästä hoidosta.

Jos siis matkasi venyy tai et pääsekään lähtemään maasta silloin kun olit suunnitellut, myös oikeutesi hoitoon voi muuttua. Jos sinulla ei ole johonkin hoitoon oikeutta viikon oleskelun perusteella, voi sinulla kuitenkin olla oikeus kyseiseen hoitoon kuukauden oleskelun perusteella.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti kattaa myös koronaviruksen aiheuttaman sairauden hoidon.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti kattaa myös koronaviruksen aiheuttaman sairauden hoidon. Jos epäilet koronatartuntaa, noudata aina paikallisen viranomaisen ohjeita ja mene terveysasemalle vasta, kun olet saanut siihen ohjeet. Koronatestaukseen pätevät samat säännöt kuin hoitoonkin. Lääketieteellisesti välttämättömissä tilanteissa testaus voidaan katsoa osaksi hoitoa, ja tällöin testin saa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.

Kuitenkin, jos tarvitset koronatestin esimerkiksi lentoyhtiön vaatimuksesta tai muutoin oireettomana, sinun on yleensä maksettava koronatesti itse. Käytännöt voivat vaihdella huomattavasti eri maissa, eri alueilla ja Suomessakin kunnittain. Näin ollen sinun on itse selvitettävä testintarjoajalta, saatko testin ja mihin hintaan. Kannattaa myös tutustua EU-terveydenhoito.fi-sivustolle koottuihin matkailijan ohjeisiin koronapandemian aikana.

Hoitojonojen pidentyminen on saanut osan pohtimaan hoidon hakemista ulkomailta. EU-terveydenhoito.fi-sivustolta löydät ohjeet, kuinka voit hakeutua hoitoon ulkomaille ennakkoluvalla tai ilman ennakkolupaa. Muistathan kuitenkin, ettet ulkomaille lähtemälläkään voi ohittaa kohdemaan hoitojonoja. Sama pätee potilaisiin, jotka hakeutuvat Suomeen hoitoon.

Jos olet lähdössä ulkomaille, varaudu siihen, että saatat juuttua maahan pidemmäksi aikaa.

Jos olet lähdössä ulkomaille, varaudu siihen, että saatat juuttua maahan pidemmäksi aikaa. Ehkä varaat mukaasi hieman enemmän lääkkeitä tai varustaudut EU- ja Eta-maissa käyvällä lääkereseptillä. Virossa, Kroatiassa ja Portugalissa voit käyttää suomalaista sähköistä reseptiäsi, mutta muihin maihin tarvitset erillisen ulkomailla käyvän paperireseptin. Joitain lääkkeitä varten tarvitset paikallisen lääkärin kirjoittaman reseptin. EU-terveydenhoito.fi-sivusto neuvoo myös lääkkeiden ostamisessa ulkomailla.

Jos pohdit terveyspalvelujen käyttämiseen liittyviä asioita, voit ottaa yhteyttä Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteeseen. Me neuvomme poikkeusajassakin.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.