Siirry sisältöön

Minulla on oikeus hammashoitoon Virossa – vai onko?

Kela palvelee | 3.10.2017 | päivitetty 30.11.2021
Pia Komi
suunnittelija
Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste
Kuuntele artikkeli

Totta vai tarua? ”Minulla on oikeus matkustaa hoitoon toiseen EU-maahan ja saada hoidosta Kela-korvauksia.”

Järjestimme Kuntaliiton vuosittain järjestämillä Kuntamarkkinoilla leikkimielisen kilpailun, jossa pyysimme messuvieraita tiputtamaan maljakkoon punaisen karvapallon, jos väite on totta ja sinisen, jos tarua. Pehmeät pallot paljastuivat varsinaiseksi hitiksi, sillä ne ovat kuulemma oivia kissanleluja. Samalla ne kuitenkin pysäyttivät pohtimaan itse väittämää.

”Matkustaa saamme ilman muuta, hoitoonkin pääsemme, mutta että korvauksia? Tämän täytyy olla kompa”, oli monella tavallinen ajatuksenkulku. Joku pohti, että ehkä tämä on tulevaisuudessa mahdollista. Toinen totesi, ettei nyt kyllä uskalla veikata mitään, kun ei ole hajuakaan. Enemmistö kuitenkin valitsi punaisen pallon (pohdittuaan ensin, onko sävyllä, kimalteilla tai pallon koolla väliä) ja vastasi aivan oikein: totta!

Voit vapaasti lähteä esimerkiksi Viroon hammaslääkäriin tai Espanjaan lääkäriin.

Sinulla on oikeus hakeutua toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin hoitoon ja saada siitä jälkikäteen Kela-korvauksia. Voit siis vapaasti lähteä esimerkiksi Viroon hammaslääkäriin tai Espanjaan lääkäriin. Kela korvaa hoidon samalla tavalla ja samoin ehdoin kuin yksityisen terveydenhuollon käytön Suomessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos hoitoa ei korvata Suomessa, ei sitä korvata myöskään ulkomailla. Esimerkiksi hampaiden valkaisun maksat kokonaan omasta kukkarostasi, mutta hammaskiven poistoon ja juurihoitoon saat Kela-korvauksen missä tahansa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä tehdystä hoidosta.

Lääkärireissua suunnitellessa on hyvä muistaa, että korvaukset eivät ole kovin suuria.

Sinun on myös maksettava kaikki kustannukset ensin itse, eli Kela-korvausta ei vähennetä suoraan laskusta, niin kuin Suomen yksityisillä klinikoilla yleensä tehdään, kun näytät Kela-korttia. Voit hakea korvauksia Kelasta lomakkeella ”Ulkomailla syntyneet sairaanhoitokustannukset SV 128”. Toimita lomake ja maksukuitit Kelalle kuuden kuukauden kuluessa hoitokäynnistäsi.

Korvausten määrää ja korvattavia toimenpiteitä voit arvioida Kelan julkaisemasta taksaluettelosta. Lääkärireissua suunnitellessa on hyvä muistaa, että korvaukset eivät ole kovin suuria. Yhtä kaikki olet kuitenkin oikeutettu valitsemaan hoitosi myös Suomen rajojen ulkopuolelta, vastaavasti kuin Suomestakin.

”Tätä en tiennytkään!”, totesi moni, kun paljastimme oikean vastauksen väittämään. Tiesitkö sinä?

P.S. Kurkkaa täältä kätevä muistilista, jos suunnittelet matkustavasi hoitoon ulkomaille.