Kan man åka till ett annat EU-land för vård eller behandling och få ersättning för den – sant eller falskt?
Under Kommunmarknaden, som Kommunförbundet ordnar varje år, höll vi en lekfull frågesport där vi bad mässbesökarna att släppa ner en röd mjukisboll i en vas, om ett påstående var sant, och en blå, om påståendet var falskt. Mjukisbollarna visade sig bli en verklig hit, eftersom de lär ska vara förträffliga kattleksaker. Samtidigt var man tvungen att ta sig en funderare över de påståenden som framfördes.
”Det är klart att vi får åka och att vi kan få vård och behandling, men att få ersättning? Här ligger nog en hund begraven.”, var det många som tänkte. Någon resonerade att det här kanske blir möjligt i framtiden. Någon annan konstaterade att det är svårt att ens tippa när man inte har den blekaste aning om hur det är. Merparten valde dock den röda bollen (efter att först ha grunnat över om nyansen, glittret eller bollens storlek spelar någon roll) och svarade helt rätt: Sant!
Du kan fritt välja om du vill söka till exempel tandläkarvård i Estland eller läkarvård i Spanien.
Du har rätt att söka vård i ett annat EU- eller EES-land eller Schweiz och få FPA-ersättning i efterskott. Du kan alltså fritt välja om du söker till exempel tandläkarvård i Estland eller läkarvård i Spanien. FPA ersätter vården eller behandlingen på samma sätt och på samma villkor som vid anlitandet av privat hälso- och sjukvård i Finland.
FPA ersätter vården eller behandlingen på samma sätt och på samma villkor som vid anlitandet av privat hälso- och sjukvård i Finland.
I praktiken betyder detta att om vården eller behandlingen i Finland inte ersätts, ersätts den inte heller utomlands. Den som exempelvis vill bleka tänderna, betalar blekningen helt och hållet ur sin egen ficka. Däremot får vem som helst FPA-ersättning för rotfyllning eller borttagning av tandsten i vilket som helst EU- eller EES-land eller i Schweiz.
Dessutom ska man först själv betala alla kostnader. FPA-ersättningen avdras således inte direkt från räkningen, såsom normalt på privata kliniker i Finland då man visar upp FPA-kortet. FPA-ersättning kan sökas på blanketten Ansökan om sjukvårdskostnader som uppkommit utomlands. Lämna in blanketten och kvittona till FPA inom sex månader från vårdbesöket.
Man bör komma ihåg att ersättningarna för läkarbesök inte är särskilt stora.
Ersättningarnas storlek och vilka ingrepp som ersätts anges här: taxor för sjukvårdsersättningar. Man bör komma ihåg att ersättningarna för läkarbesök inte är särskilt stora. Sammanfattningsvis har du dock rätt att välja vård eller behandling också utanför Finlands gränser på samma sätt som i Finland.
”Det här visste jag inte!”, konstaterade många när vi avslöjade det rätta påståendet. Visste du?
P.S. Här finns en nyttig länk: Praktisk minneslista för den som planerar vård utomlands.