Siirry sisältöön

Ulkomaille vaihtoon tai suorittamaan koko tutkinto?

Opiskelu | 14.4.2017
Näillä vinkeillä varmistat, että opintotukiasiasi hoituvat mahdollisimman sujuvasti. Rennosti reissuun, seikkailu odottaa!
Kuuntele artikkeli
Nuoria opiskelijoita kirjastossa lukemassa.

 

  1. Aiotko suorittaa koko tutkinnon ulkomailla? Voit saada opintotukea, jos ulkomailla suoritettavat opinnot ovat päätoimisia. Niiden tulee myös vastata Suomessa tuettavia opintoja.
  2. Suoritatko osan opinnoistasi ulkomailla? Voit saada opintotukea Suomesta, jos opintosi hyväksytään Suomessa suorittamiisi opintoihin. Sama sääntö koskee myös työssäoppimisjaksoa ja työharjoittelua.
  3. Paljonko opintotukea voi saada? Ulkomaille maksettavan opintorahan määrä on yleensä sama kuin Suomessa suoritettavissa opinnoissa. Jos asut ulkomailla vuokralla, asumislisä on yleensä 210 euroa kuukaudessa. Asumislisä voi kuitenkin olla pienempi, jos opiskelet maassa, jossa asuminen on halpaa. Lainatakaus on kaikilla ulkomailla opiskelevilla 800 euroa/kk. Muista neuvotella pankissa opintolaina-asiat hyvissä ajoin ennen lähtöä!
  4. Milloin ja miten opintotukea haetaan? Hae tukea heti, kun olet saanut tiedon opiskelupaikan saamisesta. Verkossa opintotuen hakeminen onnistuu helposti ja nopeasti. Muista hakea myös Suomen sosiaaliturvaan kuulumista. Jos suoritat koko tutkinnon ulkomailla, tutustu tarvittaviin liitteisiin.
  5. Muuttuiko tilanteesi? Muista ilmoittaa ajoissa Kelaan, jotta opintotuki maksetaan sinulle oikein. Ilmoituksen voit tehdä kätevästi verkkoasiointipalvelussa.

+ Suuntaatko EU- tai ETA- maahan tai Sveitsiin? Muista tilata myös eurooppalainen sairaanhoitokortti!

Lue lisää Kelan sivuilta

Jos opiskelet ulkomailla

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.