Gå till innehåll

Studieutbyte eller hela examen utomlands?

STUDIER | 3.5.2017
Med de här tipsen får du dina studiestödsärenden smidigt i ordning. Lycka till på äventyret utomlands!
Lyssna på artikeln
Nuoria opiskelijoita kirjastossa lukemassa.
  1. Tänker du avlägga hela examen utomlands? Du kan få studiestöd för heltidsstudier. Studierna ska motsvara sådana studier som berättigar till stöd i Finland.
  2. Avlägger du en del av dina studier utomlands? Du kan få studiestöd från Finland om dina studier godkänns som en del av studierna som du avlägger i Finland. Samma regel gäller inlärning i arbetet och arbetspraktik.
  3. Hur mycket studiestöd kan man få? Studiepenningen som betalas till utlandet är i allmänhet den samma som för studier i Finland. Om du bor utomlands på hyra, är bostadstillägget vanligen 220 euro i månaden. Det kan vara lägre om du studerar i ett land med låga boendekostnader. Lånegarantin är för alla som studerar utomlands 800 euro i månaden. Kom ihåg att i god tid före resan avtala om studielånet med banken!
  4. När och hur söker man studiestöd? Ansök om studiestöd genast när du fått veta om studieplatsen. På nätet är de enkelt och snabbt att söka stödet. Kom också ihåg att ansöka om social trygghet från Finland. Om du avlägger hela examen utomlands ska du också bekanta dig med bilagorna som behövs till ansökan.
  5. Förändras din situation? Meddela i god till FPA så du får studiestödet korrekt. När din situation förändras meddelar du det enkelt via e-tjänsten.

+ Är du på väg till ett EU- eller EES-land eller till Schweiz? Kom också ihåg att beställa det europeiska sjukvårdskortet!

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.