Kello on yksitoista, ja Lahden koulutuskeskus Salpauksessa alkaa lounasaika. Ruokalasta leijailee kouluruuan tuoksu, ja oppilaita virtaa lounaalle tasaiseen tahtiin. Kulkijaa riittää, sillä Svinhufvudinkadun pisteessä opiskelee noin 1 000 ammattikoululaista.
Ruokalan ovien vieressä päivystää torstaiaamupäivän ajan Kelan pop up -piste, joka tarjoaa neuvoja opiskelijoille Kelan etuuksiin liittyen. Pöydän takana hymyilevät palveluneuvojat Elli Sinkkonen ja Sofie Gustafsson. Sofie on ensikertaa pop up -päivystäjänä, Elli taas pääsi kokeilemaan hommaa jo viime keväänä Lahden ammattikorkeakoulussa.
”Kiva päästä vähän erilaiseen ympäristöön ja tapaamaan nuoria opiskelijoita”, Elli sanoo.
Sofie iloitsee siitä, että pop up tuo Kelan lähemmäs asiakkaita. Lahden toimisto voi olla nuorille liian pitkän matkan takana, mutta nyt omasta Kela-asiasta voi kysyä matkalla lounaalle.
Pop up tuo Kelan lähemmäs asiakkaita. Nyt omasta Kela-asiasta voi kysyä matkalla lounaalle.
”Opiskelijoita askarruttavat eniten tulovalvontaan ja asumistukeen liittyvät kysymykset. Entisen yksilökohtaisen asumislisän muuttuminen ruokakuntakohtaiseksi tueksi hämmentää monia”, Elli ja Sofie kertovat.
Koulumatkatuki kummastuttaa
Opintotuen elokuiset muutokset eivät kosketa suurinta osaa ammattikoululaisista. Sen vuoksi valtaosa kysyykin Elliltä ja Sofieltä koulumatkatuesta.
Koulumatkatukea voi saada, jos yhdensuuntainen matka kotoa koululle on vähintään 10 kilometriä ja koulumatkan kustannukset ovat yli 54 euroa kuukaudessa.
Koulumatkatuki askarruttaa myös 17-vuotiasta Rosa-Liina Viléniä, joka istuu kavereidensa kanssa aulassa. Hetken epävarman vilkuilun ja supattelun jälkeen Rosa-Liina uskaltautuu kysymään neuvoa. Parin minuutin kuluttua hän palaa kavereidensa luokse esitteen ja koulumatkatukihakemuksen kanssa.
Vaikka nuoret hoitavat asioitaan paljon verkossa, on turvallisemman tuntuista asioida kasvotusten jonkun kanssa.
”Pop up on mielestäni toimiva. Jos on jotain asiaa, niin sitä voi kysyä tästä ohi mennessä”, Rosa-Liina sanoo.
Myös vieressä istuva Laura Virtanen sanoo, että pisteelle on helppo tulla. Vaikka nuoret hoitavat asioitaan paljon verkossa, on Rosa-Liinan mielestä turvallisemman tuntuista asioida kasvotusten jonkun kanssa.
”Asia on helpompi ymmärtää, kun joku selittää sen”, hän tuumaa.
Myös nuoriso- ja vapaa-ajan ohjausta ensimmäistä vuotta opiskelevat Nelli Heikkinen ja Marianne Lajula kehuvat palvelua.
”Ihan kätevä tapa, koska kaikki ei tajua mennä oikeaan Kelan toimistoon hoitamaan asioita”, Nelli miettii.
”Tuntuu myös vähän hankalalta asioida Kelan kanssa, kun en oikein osaa tällaisia juttuja”, Marianne kertoo vierestä.
Jos Kela-asioiden kanssa tulee epäselvyyttä, Marianne ja Nelli kääntyvät ensimmäisenä koulunsa opintotoimiston puoleen. Sieltä on heidän mukaansa helppoa ja nopeaa saada apua.
Yhteistyölle olisi enemmänkin tilausta
Koulun opintotoimiston tiskillä on nytkin jonoa. Toimistossa asiakaspalvelua hoitava opintosihteeri Hannele Polvinen kertoo, että nuoret tarvitsevat paljon tukea Kela-asioinnissa. Avuntarve näkyy ruuhkapiikkinä erityisesti syksyisin, kun uudet opiskelijat aloittavat koulunsa.
”Koulumatkatukihakemukset työllistävät meitä valtavasti. Elokuun kymmenennen päivän jälkeen tässä on ollut pelkkää jonoa toista viikkoa. Oppilailla on hirveän erilaisia tilanteita. Paljon on simppeleitä tapauksia, mutta joukossa on myös monimutkaisia juttuja.”
Elokuun kymmenennen päivän jälkeen on ollut pelkkää jonoa toista viikkoa.
Näitä monimutkaisia tapauksia varten Hannele toivoisi entistä tiiviimpää yhteistyötä Kelan kanssa. Pop up -tyylistä neuvontaa kaivattaisiin parin tunnin sijasta pariksi viikoksi. Hannele toivoo, että ruuhka-aikana opintotoimistolla olisi Kelan työntekijä, joka osaisi vastata kinkkisimpiin kysymyksiin.
Kysyjät saivat vastauksia
Kello lyö yksi ja lounasvirta alkaa hiljetä. Ellin ja Sofien on aika pistää pop up -tapahtuma kasaan ja lähteä jatkamaan työpäivää Lahden toimistoon. Lyhyen käynnin aikana ei tavoitettu suuria massoja, mutta kelalaiset ovat silti tyytyväisiä päivään.
”Yleisfiilis päivästä on erittäin hyvä. Kysyjät saivat vastauksia ja vaikuttivat tyytyväisiltä saamaansa palveluun. Juttua olisi riittänyt ehkä enemmän, jos samana päivänä täällä olisi ollut muitakin opiskelijaelämää koskevia pop up -pisteitä”, Elli pohtii.
Elli ja Sofie toivovat, että asiakkaita voitaisiin myös jatkossa palvella pop up -tapahtumissa.
”Mitä enemmän pop upeja on, sitä helpompi ihmisten on lähestyä Kelaa myös tätä kautta”, Elli summaa.