Siirry sisältöön

Saitko selvitys­pyynnön opintojen edistymisestä?

Opiskelu | 8.10.2019
Syksyllä saatat saada selvityspyynnön opintojen edistymisestä. Selvityspyyntöön kannattaa vastata, sillä muuten opintotukesi voidaan joutua lakkauttamaan.
Kuuntele artikkeli
""

Jos sait Kelasta selvityspyynnön, lue nämä vinkit

  1. Opintojesi täytyy edistyä riittävästi, jotta voit saada opintotukea. Jos opinnot eivät ole edistyneet riittävästi, saat Kelasta selvityspyynnön. Edistymisen seuranta koskee edeltävää lukuvuotta (1.8.–31.7.). ja korkeakouluopiskelijoilla tarvittaessa koko opiskeluaikaa.
  2. Tarkista, onko kaikki opintosuorituksesi kirjattu opintorekisteriin. Jos opintorekisteristäsi puuttuu tietoja, pyydä oppilaitosta merkitsemään puuttuvat suoritukset opintorekisteriin.
  3. Jos opintosi ovat hidastuneet hyväksyttävästä syystä, voit edelleen saada opintotukea. Hyväksyttävä syy opintojen hidastumiselle voi olla esimerkiksi oma tai läheisen henkilön sairaus, muu vaikea elämäntilanne tai erityisen laajan opintokokonaisuuden tekeminen.
  4. Vastaa selvityspyyntöön OmaKelassa. Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat paperisen vastauslomakkeen. Lomakkeet ja lisätietoa vastaamisesta löydät Kelan verkkosivuilta.
  5. Tukesi voidaan joutua lakkauttamaan, jos et vastaa selvityspyyntöön tai jos vastauksesi perusteella opintotuen jatkamiselle ei ole perusteita. Jos tukesi lakkautetaan, voit hakea sitä uudelleen, kun opintosi ovat edistyneet riittävästi. Tuki voidaan myös joutua muuttamaan määräaikaiseksi, jos opintojesi edistyminen vaatii erityistä seurantaa. Jos haluat saada opintotukea määräajan jälkeen, sinun täytyy hakea sitä uudelleen. Opintotukipäätöksessä kerrotaan, millä edellytyksillä tuki voidaan myöntää uudelleen.

+ Tuen periminen takaisin on edistymisen seurannassa harvinaista. Opintotukea peritään takaisin vain, jos ilmenee, että sinulla on ollut erityisen vähän opintosuorituksia eikä tarkoituksesi ole ollut opiskella. Lue lisää takaisinperinnästä Kelan verkkosivuilta.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.