Siirry sisältöön

Korkeakoulu­opiskelija, saitko selvitys­pyynnön opintojen edistymisestä?

Opiskelu | 8.10.2019
Lokakuussa postiluukkuun saattaa kolahtaa selvityspyyntö opintojen edistymisestä. Selvityspyyntöön kannattaa vastata. Muuten opintotuki lakkautetaan.
Kuuntele artikkeli
Kuvituskuva. Oppilaita koululuokassa.

5 vinkkiä, jos opinnot eivät ole edistyneet riittävästi

 1. Korkeakouluopiskelija on oikeutettu opintotukeen, jos hän suorittaa edellisen lukuvuoden aikana vähintään 20 opintopistettä ja jokaista tukikuukautta kohti keskimäärin vähintään 5 opintopistettä. Vaatimus 20 opintopisteestä ei kuitenkaan koske kevätlukukaudella (1.1.–31.7.) alkavan koulutuksen ensimmäistä lukuvuotta. Jos valmistut ennen edistymisen seurantaa, olet edistynyt opinnoissasi riittävästi.
 2. Jos saat selvityspyynnön opintojen edistymisestä, vastaa siihen Kelan asiointipalvelussa olevalla verkkolomakkeella (kela.fi/asiointi > Hakemukset ja ilmoitukset > Opintotuki). Toinen vaihtoehto on täyttää selvityspyynnön liitteenä oleva lomake. Lisätietoa vastaamisesta löydät kela.fistä.
 3. Hyväksyttävä syy opintojen hidastumiselle voi olla esimerkiksi oma tai lähiomaisen sairaus tai muu vaikea elämäntilanne. Muita joissain tilanteissa hyväksyttäviä syitä ovat laajan opintokokonaisuuden tekeminen, lapsen syntymä tai asepalveluksen aloittaminen.
  Pidä aina tallessa viranomaisten antamat todistukset (esim. lääkärintodistukset), sillä saatat tarvita niitä selvittäessäsi opintojen edistymistä.
 4. Jos et vastaa selvityspyyntöön tai selvityksesi perusteella opintotuen jatkamiselle ei ole perusteita, tukesi lakkautetaan tammikuun alusta alkaen. Jos tukesi lakkautetaan, voit hakea sitä uudelleen, kun opinnot ovat edistyneet riittävästi.
  Jos opintojesi riittämättömälle edistymiselle on hyväksyttäviä syitä, mutta opintojesi edistyminen vaatii erityistä seurantaa, tukesi muutetaan määräaikaiseksi. Tässä tapauksessa saat opintotuen vielä tältä lukuvuodelta. Jotta voit saada opintotukea tämän jälkeen, sinun pitää suorittaa lukuvuoden aikana vähintään 20 opintopistettä ja keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohden.
 5. Tuen takaisinperintä on edistymisen seurannassa harvinaista. Opintotukea peritään takaisin vain, jos ilmenee, että tarkoituksesi ei ole ollut opiskella. Jos tuen takaisinperintää harkitaan, sinua kuullaan asiasta erikseen seuraavana keväänä.
 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.