Siirry sisältöön

Miten sijoitusvarallisuus vaikuttaa asumistukeen?

Koti & Perhe | 24.1.2022
Sijoittamisen suosio on lisääntynyt ja se on huomattu myös meillä Kelassa. On hyvä muistaa, että asumistuen tarkoitus on turvata pienituloisen toimeentuloa – ei rikastuttaa ketään.
Aliisa Raskinen
etuuskäsittelijä
Kuuntele artikkeli

Uskallan väittää, että entisaikaan elämä oli paljon yksinkertaisempaa – ainakin tulojen osalta. Työssäkäyvien pääasiallinen tulonlähde oli työstä saatu palkka. Tavanomaista oli tehdä pitkä työura yhden ja saman työnantajan palveluksessa. Tänä päivänä tulojen pirstaleisuus on yhä yleisempää.

Ehkä laajin ja itsellenikin usein päänvaivaa tuottava tulonlähde ovat pääomatulot. Pääomatuloja voi saada esimerkiksi rahastoista, osakkeista tai pankkitalletuksista. Olet kenties tietoinen myös virtuaalivaluutoista ja osakesäästötilistä. Etuuskäsittelijän näkökulmasta pääomatulot ovat haasteellisia siinä suhteessa, että asiakas voi saada niitä monesta eri paikasta. Asiakkaan onkin aina tärkeää ilmoittaa pääomatuloistaan mahdollisimman tarkasti ja selkeästi.

Itse omaisuus ei vaikuta asumistuen määrään, mutta omaisuudesta saatava tuotto sen sijaan kyllä.

Sijoittamisen suosio on lisääntynyt ja se on huomattu myös meillä Kelassa. On hyvä muistaa, että asumistuen tarkoitus on turvata pienituloisen toimeentuloa – ei rikastuttaa ketään. Tästä syystä pääomatulot ovat tuloa yleisessä asumistuessa siinä missä useammat muutkin tulot. Pääomatulo tarkoittaa tuloa, jota omistamasi varallisuus sinulle tuottaa. Itse omaisuus ei vaikuta asumistuen määrään, mutta omaisuudesta saatava tuotto sen sijaan kyllä.

Kenties yksi suosituimmista tavoista sijoittaa on rahastot. Näitä näkyy jonkin verran eteenkin nuoremmilla asiakkaillamme. Kuitenkin vain kotiutetut tuotot eli rahastosta maksetut voitot huomioidaan tulona. Niin sanottujen kasvurahastojen tuottoja ei huomioida asumistuessa tulona, koska rahaston tarkoituksena on kasvattaa omaa pääomaansa – ei maksaa niitä vuosittain rahana omistajalleen.

Rahastojen lisäksi sijoittaminen suoraan osakkeisiin on mahdollista. Jos omistat osakkeita, yritys maksaa niistä tavallisesti vuosittain osinkoja. Myös osakkeista saatavat osinkotulot huomioidaan asumistuessa tulona.

Sijoitusvarallisuudesta voi syntyä myös luovutusvoittoa. Luovutusvoittoa voi syntyä esimerkiksi kiinteistön, asunto-osakkeiden, muiden arvopapereiden tai virtuaalivaluutan myynnin yhteydessä. Toistuvat luovutusvoitot otetaan tulona huomioon yleisessä asumistuessa.

Myös virtuaalivaluutalla on vaikutuksensa asumistukeen.

Muutama vuosi sitten sijoitusmaailmaan saapui uusi tulokas – osakesäästötili. Osakesäästötilin idea on kannustaa pitkäaikaiseen säästämiseen. Sen avulla voi sijoittaa osakkeisiin verovapaasti. Verotettavaa tuottoa syntyy vasta, kun tililtä nostetaan rahaa ulos. Asumistuessa osakesäästötilille maksettavat osingot ja myös tilillä tehdyistä kaupoista saadut luovutusvoitot otetaan huomioon tulona, vaikka asiakas ei nostaisi niitä ulos tililtä. On hyvä kuitenkin tietää, että aivan pienet osinko- ja korkotulot eivät pienennä asumistuen määrää. Vuonna 2023 osinko- ja korkotulot otetaan tulona huomioon yleisessä asumistuessa, jos henkilön korko- ja osinkotulot yhteensä ylittävät 12,02 e/kk.

Edellä mainittujen sijoitusten lisäksi asiakas saattaa sijoittaa myös virtuaalivaluuttoihin. Virtuaalivaluuttoja on nykyään tuhansittain erilaisia, ja uusia syntyy koko ajan. Tunnetuin virtuaalivaluutta lienee Bitcoin. Virtuaalivaluuttaa voidaan louhia, ostaa, myydä tai käyttää vaihdon välineenä. Kun virtuaalivaluuttaa louhitaan tai niitä myydään, saadaan toiminnasta tuottoa, joka otetaan tulona huomioon yleisessä asumistuessa. Tulo otetaan huomioon, vaikka virtuaalivaluuttaa ei muutettaisi euroiksi.

Yksin näidenkään asioiden kanssa ei tarvitse jäädä – voit aina soittaa meille tai laittaa viestiä.

Tässä kohtaa voidaankin varmaan yhdessä todeta, että sijoitusmahdollisuuksia on useita. Sijoitusvarallisuuden lisäksi sinulla saattaa olla vuokralla oleva asunto tai omistat palstan metsää. Asiakkaan tuleekin muistaa täyttää asumistuen hakemus huolellisesti ja ilmoittaa kaikista tuloista, joita hänellä on. Jos jokin tulo jää ilmoittamatta eikä Kelan etuuskäsittelijä ole siitä tietoinen, syntyy virheellinen päätös. Virheelliset päätökset aiheuttavat usein ikäviä liikamaksuja asiakkaille.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että yksin näidenkään asioiden kanssa ei tarvitse jäädä. Asumistuen hakemuksella kysytään laajasti tuloista, jotka asumistuen määrään vaikuttavat. Ethän myöskään epäröi tarttua puhelimeen tai laittaa meille viestiä OmaKelan kautta, jos tuloasiat askarruttavat sinua.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.