Hoitovapaalle jäänyt Teemu: ”Halusimme molemmat olla lapsen kanssa kotona”
Teemu Sjövall, 31, varhaiskasvatuksen hoitaja, Vantaa
”Jo kauan ennen oman lapseni syntymää ajattelin, että jos joskus saan lapsen, haluaisin jo alkuvaiheessa olla hänen kanssaan mahdollisimman paljon kotona. Näin oppisin tuntemaan hänet ja pystyisin luomaan häneen hyvän suhteen.
Kun tyttäreni Olivia vuosi sitten syntyi, aloimme aika pian miettiä, missä vaiheessa avovaimoni Tiina palaisi työelämään ja minä jäisin kotiin. Meille oli selvää, että halusimme jakaa kotona vietettyä aikaa mahdollisimman tasapuolisesti, ja toisaalta Tiinakaan ei halunnut olla kotona liian pitkää aikaa.
Päädyimme siihen, että Tiina käytti ensin äitiys- ja vanhempainvapaat ja tämän jälkeen vielä vuosilomat töistä. Sitten minä jäin isyysvapaalle, ja kun kotihoidontuki alkoi, oli minun vuorostaan luontevaa jäädä kotiin. Olen hoitovapaalla heinäkuun loppuun saakka. Haemme Olivialle hoitopaikkaa elokuun alusta, jolloin päivähoitopaikkoja on eniten auki. Silloin Olivia on melkein 1,5-vuotias.
Koimme tärkeämmäksi olla kotona lapsen kanssa.
Säästimme perhevapaita varten rahaa, ettei kotona ollessa tarvitsi laskea elintasoa. Arvioimme tulotason muutosta Kelan vanhempainpäivärahan laskurin avulla. Hoitovapaan ajaksi otimme asuntolainaan lyhennysvapaan.
Emme juuri keskustelleet siitä, miten perhevapaiden käyttö voisi vaikuttaa työuriimme. Koimme tärkeämmäksi olla kotona lapsen kanssa. Vaikutus työelämään ei ollut mielestämme yhtä tärkeää kuin se, että saisimme molemmat olla Olivian kanssa mahdollisimman paljon kotona.
Olemme jo vauvavuonna jakaneet lapsenhoitovastuuta ja kotihommia tasaisesti, ettei kaikki kaatuisi avovaimoni harteille. Olivia menee iltaisin aika myöhään nukkumaan, joten olen työpäivieni jälkeen ehtinyt olla hänen kanssaan kahden.
Odotan, että hoitovapaasta tulee tähänastisen elämäni parasta aikaa. Olen jo ennen Olivian syntymää odottanut sitä, että saan käydä hänen kanssaan retkillä ja tavata muita perheitä kirjastossa ja leikkipuistoissa.”
Perhevapaat jakava Laura: ”Kummallakin muodostuu omanlainen suhde lapsiin”
Laura Räsänen, 38, erityisluokanopettaja, Joensuu
”Jos kaikki menee hyvin, perheeseemme kuuluu heinäkuussa 2,5-vuotiaat kaksoset ja vastasyntynyt vauva.
Kun kaksosemme syntyivät ja saimme monikkovanhempina olla yhtä aikaa vanhempainvapaalla neljän kuukauden ajan, tartuimme tähän mahdollisuuteen Ajattelimme, että kahden vastasyntyneen tai pienen vauvan hoitaminen on kahden aikuisen homma. Kun vauvat olivat neljän kuukauden ikäisiä, mieheni palasi töihin, ja minä käytin loput vanhempainvapaat. Jatkoin hoitovapaalla, kunnes lapset olivat vähän reilu vuoden ikäisiä. Sitten mieheni jäi hoitovapaalle, kunnes lapset kaksivuotiaina aloittivat päivähoidon.
Etukäteen meillä oli ajatus, että näin me molemmat saisimme luoda lapsiin läheisen ja omanlaisensa suhteen. Olen itse kotona usein päsmäröimässä, se piirre minussa on jo ammattinikin puolesta. Kun minä en ollut paikalla, puolisoni löysi enemmän tilaa löytää omat rutiininsa ja tapansa toimia lasten kanssa. Tätä oli ihana seurata.
Nykyäänkin, kun olemme yhtä aikaa lasten kanssa, meillä kummallakin on tietyt vahvuusalueet ja roolit. Lapsilla on isänsä kanssa omat jutut ja rutiinit. En usko, että niitä olisi muodostunut yhtä helposti, jos mieheni ei olisi ollut kotona lasten kanssa.
Kaksosten perhevapaista jäi meille niin positiivinen kokemus, että päätimme jatkaa samalla linjalla nytkin. Ajattelemme, että kesällä syntyvä vauvamme on kotona kaksi vuotta ja menee sitten hoitoon. Tämä sopii meille, koska en itse halua olla työelämästä pois monta vuotta. Toisaalta mieheni saa perhevapaiden myötä työelämästä tauon, jota ei välttämättä muuten saisi.
Emme juuri laskeneet perhevapaiden vaikutusta talouteemme. Olemme jo sen verran vanhoja, että olemme ennen lasten syntymää ehtineet kerätä säästöjä. Poikamme syntyivät tammikuussa 2020, ja koronan myötä elämä keskittyi muutenkin kotiin, jolloin menotkin olivat pienemmät.
Odotan vauva-aikaa yhden vauvan kanssa innolla. Kun koronakin alkaa helpottaa, voin saada kokemuksen vauva-arjesta, jossa mennään ja tehdään. Puolisoni tulee vauvan syntyessä jäämään isyysvapaalle, jolloin saamme koko perhe olla yhtä aikaa kotona vauvan synnyttyä. Sellainen aika on harvassa.”
Esikoistaan odottava Emilia: ”Aiomme jakaa perhevapaita pätkissä”
Emilia Raiskio, 35, järjestelmäasiantuntija, Kouvola
”Asuin vajaa 10 vuotta Ruotsissa ja minulla oli ystäviä, jotka saivat lapsia ja jakoivat perhevapaita tasa-arvoisesti. Jo silloin mielessäni alkoi kyteä ajatus, että haluaisin itsekin tehdä niin, jos saan oman lapsen. Nyt odotan esikoistani, joka syntyy uudistetun perhevapaamallin voimaantulon jälkeen. Uusi malli helpottaa vapaiden jakamista.
Puolisoni Antti ajatteli alkuun perinteiseen tapaan, että minä olisin kotona lapsen kanssa. Itse en kuitenkaan halunnut kokonaan jättäytyä uraputkesta, joten keskustelimme asiasta. Pian myös Antti totesi, että vapaiden jakaminen olisi hyvä asia. Hän saa viettää enemmän aikaa lapsen kanssa, ja toisaalta olemme suunnitelleet jakamista niin, ettei kumpikaan joudu viettämään lapsen kanssa kovin pitkää aikaa itsekseen.
Vapaiden vuorottelu muutaman kuukauden pätkissä on meille paras vaihtoehto.
Kun lapsi syntyy, jään ensimmäiseksi neljäksi kuukaudeksi kotiin. Sen jälkeen Antti on kotona 3–4 kuukautta, ja sitten vaihdetaan taas. Näin meidän on tarkoitus jatkaa vanhempainrahakauden loppuun asti, ja sitten lapsi menee päiväkotiin.
Vapaiden vuorottelu muutaman kuukauden pätkissä on meille paras vaihtoehto. Oma työni on hyvin muuttuvaa, ja vuodessakin mennään jo paljon eteenpäin. Työssä on helpompi pysyä kärryillä, jos kotona on muutaman kuukauden kerrallaan. Antti on palkkatyönsä ohella maanviljelijä, ja se aiheuttaa vapaiden järjestämiseen omat haasteensa. Nyt suunnittelemamme aikataulu toimii myös Antin töiden kannalta hyvin.
Voi tietysti olla, että suunnitelmassa joutuu joustamaan. Vapaissa on 63 päivää, joita voi tarvittaessa siirtää toiselle vanhemmalle. Olisimme toivoneet, että joustovaraa olisi enemmän. Koskaan ei tiedä, miten käy, kun vauva syntyy.
Vapaiden suunnittelussa oli paljon setvimistä, koska kenelläkään ei vielä ole käytännön kokemusta uuden mallin mukaan toimimisesta. Tätä oli kuitenkin avattu selkeästi ja ihmisläheisesti Elämässä.fi-sivustolla.
Lisäksi olemme laskeneet perhe-etuuksien määrää Kelan laskurilla ja keskustelleet siitä, miten perhevapaat vaikuttavat talouteemme. Meillä on säästöjä, ja raskausaikana olemme vielä säästäneet lisää. Lisäksi aiomme ottaa vauvavakuutuksen, joka kattaa raskausajan ja vauvan ensimmäiset kuukaudet, jos jotain käy. Se on tärkein tapa, jolla varaudumme tuleviin kustannuksiin.”
Perhevapaauudistus
- Uudistus koskee perheitä, joissa lapsen laskettu syntymäaika on 4.9.2022 tai myöhemmin.
- Vanhempainpäivärahoja ovat jatkossa erityisraskausraha, raskausraha ja vanhempainraha.
- Raskaana olevalle vanhemmalle maksetaan raskausrahaa 40 arkipäivältä. Vanhempainrahaa maksetaan yhteensä 320 arkipäivältä, jotka jaetaan vanhempien kesken tasan. Yhdellä vanhemmilla on käytössään 160 vanhempainrahapäivää.
- Vanhempi voi luovuttaa enintään 63 vanhempainrahapäivää toiselle vanhemmalle, vanhemman puolisolle, joka ei ole lapsen vanhempi sekä lapsen toisen vanhemman puolisolle tai lapsen muulle huoltajalle.
- Osittainen vanhempainraha ja -vapaa tuo joustoa työn ja perhevapaan yhteensovittamiseen.
- Vanhemmille voidaan maksaa vanhempainpäivärahaa samasta lapsesta yhtä aikaa enintään 18 arkipäivän ajalta.